Kasvuosakkeet

Suursijoittaja Ray Dalio: Nämä kaksi mahtiseitsikon osaketta ovat ”jokseenkin halpoja”

Maailman suurimman hedgerahaston perustaja Ray Dalio on laittanut mahtiseitsikon osakkeet paremmuusjärjestykseen tuottopotentiaalin suhteen.

Ray Dalio sijoittaja hedge-rahasto rahastopomo

Yhdysvaltojen pörssi on yhä vahvemmin suurten teknojättien temmellyskenttä. Niin sanotun mahtiseitsikon osakkeet – eli Microsoftin, Applen, Nvidian, Amazonin, Alphabetin, Teslan ja Metan – ovat nousseet keskimäärin lähes 14 prosenttia vain tänä vuonna.

Mahtiseitsikko-osakkeet ovat vastanneet 76 prosentista S&P 500:n vuoden 2023 lähes 20 prosentin noususta. Kun otetaan huomioon näiden yhtiöiden valtava koko, ne ovat lisänneet markkina-arvoa järisyttävät 1,2 biljoonaa dollaria pelkästään tänä vuonna.

Legendaarinen suursijoittaja ja hedge-rahastojen johtaja Ray Dalio arvioi artikkelissaan, että amerikkalaisista mahtiseitsikko osakkeista kaksi, Alphabet ja Meta, ovat ”jokseenkin halpoja”.

Dalio on maailman suurimman hedgerahaston Bridgewater Associatesin perustaja ja johtaja. Uutistoimisto Bloombergin mukaan hänen omaisuutensa on 16,5 miljardia dollaria.

Ray Dalio kasvoi Queensissa, New Yorkissa, jazzmuusikon poikana. Hän aloitti työelämänsä golfkentällä apulaisena tekemällä töitä noin ”6 dollaria per bagi”. Ensimmäisen osakkeensa hän osti 12-vuotiaana. 26-vuotiaana Dalio perusti Bridgewater Associates -yhtiön omassa asunnostaan vuonna 1975. Hänen piti jossain vaiheessa lainata 4000 dollaria isältään vain pysyäkseen pinnalla.

Dalio kutsuu mahtiseitsikon osakkeiden ryhmää kokonaisuutena kohtuullisesti hinnoitelluksi, eikä hän näe Yhdysvaltain osakemarkkinoiden olevan yleisesti ottaen kuplassa.

”Arvostukset ovat hieman kalliita ottaen huomioon nykyiset ja ennakoidut tuotot, tunnelma on nouseva, mutta ei kuitenkaan liikaa, emmekä näe liiallista vipuvaikutusta tai uusien ja sinisilmäisten ostajien tulvaa”, Dalio toteaa.

Hän ei kuitenkaan pidä mahtiseitsikon osakkeiden korjausliikettä mahdottomana.

”Tästä huolimatta näissä nimissä voitaisiin silti kuvitella tapahtuvan merkittävä korjausliike, jos generatiivinen tekoäly ei saavuta hinnoiteltua vaikutusta.”

Tesla on mahtiseitsikon kallein osake

Ainoa mahtiseitsikon osake, jonka suhteen Dalio on varovainen, on Tesla. Hän kutsui sitä ”hieman kalliiksi”.

Dalio on antaa kullekin mahtiseitsikon osakkeelle arvostuskertoimen, jossa korkeampi lukema tarkoittaa arvostustasoltaan edullisempaa osaketta. Alphabet ja Meta saavat selvästi korkeimmat lukemat, kun taas Applen ja Teslan lukemat ovat selvästi alhaisimmat.

Taulukko: Ray Dalio.

Sekä Meta että Alphabet julkaisivat vahvat tulosraportit viime vuoden viimeiseltä neljännesvuodelta.

Vahva mainosmyynti ja käyttäjien kasvun elpyminen vaikuttivat osaltaan Metan neljännen neljänneksen tulokseen, joka johti 25 prosentin liikevaihdon kasvuun. Yhtiö kolminkertaisti nettotuloksensa yli 14 miljardiin dollariin, mikä johtui kustannusten ja kulujen huomattavasta 8 prosentin vähennyksestä sen jälkeen, kun se oli lakkauttanut yli 21 000 työpaikkaa vuoden 2022 lopusta lähtien.

Meta avaa kevään aikana myös uuden aikakauden yhtiön historiassa, sillä se alkaa maksamaan osinkoa. Yhtiön osinko on 0,50 dollaria osakkeelta ja osinko maksetaan amerikkalaiseen tapaan neljä kertaa vuodessa.

Alphabet puolestaan raportoi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 72 miljardin dollarin liikevaihdon, mikä tarkoitti 14,6 prosentin kasvua edellisvuodesta. Osakekohtainen tulos nousi vahvasti – viime vuoden 1,05 dollarista 1,64 dollariin ja se ylitti analyytikoiden 1,59 dollarin konsensusennusteen.

Osakemarkkinat eivät kuplassa

Dalio arvioi myös Yhdysvaltojen markkinoita kuuden mittarin matriisin avulla kuplan merkkejä etsien. Hänen mukaansa mikään niistä ei ole äärimmäisissä huippulukemissa.

Arvostukset heijastavat kohtuullisia kasvuennusteita, hän sanoo.

Jättipankki Goldman Sachs odottaa teknojättien positiivisen trendin jatkuvan pitkälle vuoteen 2024.

”Perusennusteemme mukaan vuonna 2024 mega-cap-teknologiaosakkeet tuottavat edelleen paremmin kuin S&P 500:n muut osakkeet”, Goldman Sachsin David Kostin toteaa pankin tiedotteessa.

Teknojättien tukena ovat edelleen niiden muita S&P 500 -indeksin yhtiöitä vahvemmat fundamentit eli perustekijät. Goldman Sachsin mukaan niillä on nopeampi kasvu, korkeammat voittomarginaalit, terveemmät taseet ja suhteellisesti kohtuulliset arvostukset.

Kommentoi
Ylös
>