Varainhoitoon ja corporate finance -toimintaan keskittyvä eQ julkisti tammi-maaliskuun tulosraporttinsa.
Konsernin liikevaihto laski 12 prosenttia viime vuodesta 8,8 miljoonaan euroon. Yhtiölle tärkeimmän varainhoidon nettoliikevaihto laski 11 prosenttia 15,1 miljoonaan euroon. Corporate Finance-liiketoiminnan nettoliikevaihto kasvoi 79 prosenttia, mutta oli silti vain 0,8 miljoonaa euroa.
Konsernin liikevoitto laski viime vuoden 10,0 miljoonasta eurosta 8,8 miljoonaan euroon. Selvästi suurin osa tästä selittyy varainhoidon liikevoiton laskulla.
Varainhoidon hallinnoitavat varat kasvoivat katsauskaudella kolme prosenttia 13,3 miljardiin euroon ja ovat ennätystasolla.
Yhtiö on viime vuosina kasvattanut varainhoidon liiketoimintaansa vahvasti, mutta viime vuonna varainhoidon liikevaihto ja liikevoitto laski. Tilikauden tulos laski vuonna 2023 haastavassa toimintaympäristössä, kun tuottosidonnaiset palkkiot laskivat 50 prosenttia 5,4 miljoonaan euroon edellisen vuoden 10,8 miljoonasta eurosta.
Asiakassalkkujen tuotot perinteisten korko- ja osakesijoitusten osalta olivat ensimmäisellä neljänneksellä erittäin hyviä. eQ:n itse hoitamista rahastoista 77 prosenttia tuotti paremmin kuin vertailuindeksit ja kolmen vuoden periodilla vastaava luku oli 62 prosenttia. Lisäksi eQ Suomi -rahasto sai parhaan rahaston palkinnon Morningstarilta.
Toimitusjohtaja Mikko Koskimies kertoo, että koronlaskuodotukset osoittautuivat liian optimistisiksi, koska etenkin USA:n talouskasvu jatkui vahvana ja samalla inflaatio pysyi ennakoitua korkeampana. Euroopassa sen sijaan kasvunäkymät heikkenivät ja kasvuennusteita jouduttiin laskemaan lähelle nollaa.
Koskimiehen mukaan kokonaiskuvassa USA:n ennakoitua vahvempi kasvu ja tulosparannukset vaikuttivat kuitenkin enemmän kuin koronlaskuodotusten siirtyminen ja osakekurssit nousivat voimakkaasti vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.
Yhtiön mukaan varainhoitomarkkina Suomessa on kasvanut vahvasti ja eQ:n kasvu on ollut markkinakasvua nopeampaa. Finanssitalo arvioi, että varainhoitomarkkinan ja eQ:n pitkän tähtäimen kasvunäkymät Suomessa ovat edelleen hyvät.
Yhtiön kiinteistörahastojen osalta vuosi 2023 oli vaikea korkotason voimakkaasta noususta johtuvan kiinteistöjen tuottovaateiden nousun seurauksena. Tuottovaateiden noustessa kiinteistöjen arvot laskivat selvästi. Lisäksi rahastojen nettomerkinnät olivat negatiivisia. Kiinteistörahoituksen rajoitettu saatavuus vaikutti myös siihen, että kiinteistötransaktioaktiviteetti laski merkittävästi.
Kiinteistörahastojen osalta eQ odottaa, että vuosi 2024 on vielä haastava, vaikka pidemmän tähtäimen kasvunäkymät ovat hyvät. eQ:n Private Equity tuotteiden myynti on jatkunut vahvana ja suomalaisten varainhoitoasiakkaiden halu kasvattaa Private Equity -allokaatioita salkuissaan tulee jatkossakin tukemaan eQ:n Private Equity -tuotteiden kasvua. Lisäksi yhtiö ennakoi erityisesti vuodesta 2025 eteenpäin tuottosidonnaisten palkkioiden kasvua, johtuen usean Private Equity -tuotteen siirtymisestä tuottosidonnaiseen palkkiovaiheeseen.
eQ:n kilpailuasema perinteisen varainhoidon tuotteissa ja täyden valtakirjan varainhoidossa on erinomaisten sijoitustuottojen takia hyvä.
Yhtiö näkee perinteisellä varainhoidolla hyvät mahdollisuudet kasvaa tulevina vuosina, kuitenkin huomioiden sille luonteenomaisen lyhyen tähtäimen vaihtelun markkinaolosuhteiden mukaan.