
Viime vuonna kuluttajien alhainen luottamus ja vähittäismyyjien keskittyminen omien varastotasojensa hallintaan heikensivät Fiskarsin tuotteiden kysyntää useimmilla tärkeimmillä markkinoilla, etenkin jälleenmyyntiasiakkaiden segmentissä. Tämän seurauksena vertailukelpoinen liikevaihto laski 10 prosenttia vuonna 2023.
Fiskars kuitenkin panostaa kasvuun.
Yhtiö osti viime syksynä tanskalaisen ikonisen Georg Jensen -designyhtiön. Velaton kauppahinta oli 152 miljoonaa euroa. Georg Jensen sopii erinomaisesti Fiskars-konsernin strategiaan: suuri, luksukseen asemoitunut ja vahvasti läsnä suoran kuluttajamyynnin kanavissa, kertoi Fiskarsin toimitusjohtaja Nathalie Ahlström tilinpäätöksen yhteydessä.
Yhtiö odottaa kuitenkin toimintaympäristön pysyvän haasteellisena vuonna 2024 – erityisesti ensimmäisellä vuosipuoliskolla.
Toimitusjohtajan mukaan Georg Jensenin hankinnan seurauksena yhä suurempi osa konsernin liikevoitosta tulee loppuvuonna, minkä vuoksi vuoden jälkipuolisko ja etenkin viimeinen vuosineljännes ovat yhtiölle tärkeitä.
Samoilla linjoilla ovat Nordean analyytikot. Fiskarsin päämarkkinat ovat todennäköisesti pysyneet vaimeina ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, arvioivat Nordean analyytikko Joni Sandvall ja johtaja Svante Krokfors.
”Vaikka varastotasot ovat edelleen pienentyneet, uskomme, että vähittäiskauppiaat ovat säilyttäneet varovaisen asenteensa”, analyytikot toteavat pankin tutkimusraportissa.
Ensimmäisen vuosipuoliskon tuloksen taustalla on Fiskars-liiketoiminta-alue, jossa analyytikot odottavat kysynnän olevan heikkoa varovaisen vähittäiskaupan vuoksi. Varastotasot Yhdysvalloissa ovat kuitenkin edelleen laskeneet, mikä voi tukea suurempia tilauksia toisella vuosineljänneksellä.
Vita-liiketoiminta-alueella alhainen aktiviteetti on todennäköisesti edelleen rasittanut kannattavuutta, koska oman valmistuksen osuus on kasvanut, analyytikot arvioivat.
Myös poliittiset lakot Suomessa todennäköisesti rasittavat Fiskarsin myyntiä ja liikevoittoa hieman alkuvuonna.
Sandvall ja Krokfors uskovat Fiskarsin keskittyvän marginaalien hallintaan ja kassavirtaan ensimmäisellä vuosipuoliskolla.
Loppuvuonna yhtiön tilanne kirkastuu.
”Rakennemuutosten ja kestävästi korkeampien bruttomarginaalien jälkeen yhtiöllä on mielestämme hyvä asema, kun kysyntä elpyy.”
Sandvall ja Krokfors odottavat Fiskarsin vahvan kassavirran jatkuvan vuonna 2024 ja odottavat yhtiön jatkavan osinkojensa nostamista tarjoten noin viiden prosentin osinkotuoton vuosina 2024 – 2026.
Analyytikot arvioivat Fiskarsin osakkeen käyväksi arvoksi noin 15,8 – 19,5 euroa. Arvio perustuu diskontatun kassavirran laskelmiin sekä arvostuskertoimiin. Tällä hetkellä Fiskars hinnoitellaan 17 euron hintaan.