Kasvuosakkeet

Rakentaminen on ahdingossa, mutta LapWall porskuttaa

Puuelementtivalmistaja LapWall panostaa voimakkaasti kasvuun, vaikka rakentaminen on Suomessa syvissä vaikeuksissa.

LapWallin toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen, henkilöstö- ja markkinointipäällikkö Sanna Vappula ja talousjohtaja Tuomo Riihonen tulosjulkistuksessa Helsingissä 7.2.2024. Taustalla yhtiön isoin asiakastoimitus, kattoelementit Metsä Woodin kertopuutehtaalle Äänekoskelle 2023-2024. Kuva: Henri Elo.

Rakentaminen väheni viime vuonna 11 prosenttia, selvästi enemmän kuin finanssikriisissä. Rakentamisen kaikki sektorit hyytyivät, mutta asuntotuotannon pudotus oli dramaattisin.

Tilastokeskuksen mukaan uudisrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia marraskuun 2023 ja tammikuun 2024 välisenä aikana yhteensä 4,8 miljoonaa kuutiometriä, mikä oli 37 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Samaan aikaan rakennushankkeita valmistui 7,1 miljoonaa kuutiometriä, 43 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Rakennusteollisuus RT:n suhdanne-ennusteen mukaan vielä ei ole merkkejä käänteestä asuntomarkkinoilla. Järjestön ennusteen mukaan tänä vuonna rakentamiseen on odotettavissa laskua viisi prosenttia.

Poikkeuksellisen nopeasti noussut korko- ja kustannustaso, asuntokaupan hiljaiselo sekä luottopolitiikan tiukentuminen ovat iskeneet etenkin asuntorakentamiseen.

RT:n mukaan asuntoaloitusten kokonaismäärä puolittui viime vuonna arviolta 17 500 asuntoon. Vapaarahoitteisessa kerrostalorakentamisessa nähtiin viime vuonna tilastohistorian suurin syöksy, peräti 80 prosenttia.

Kovat kasvupanostukset

Puuelementtivalmistaja LapWall ei rakentamisen syöksystä ole hätkähtänyt.

Yhtiö kertoi maaliskuussa tehneensä investointipäätöksen 19 miljoonan euron tehdashankkeestaan. LapWallin liikevaihtoon nähden investointi on iso.

Investointi laskee yhtiön mukaan osavalmistus- ja kokoonpanokustannuksia merkittävästi sekä parantaa materiaalinkäytön tehokkuutta hyödyntämällä toimialan uusinta teknologiaa. Investointi mahdollistaa yhtiön strategian mukaisen kannattavan kasvun ja markkinaosuuden merkittävän kasvattamisen. 

LapWall kertoo uusimmassa tiedotteessaan, että sen luottoluokitus on parantunut entisestään ollen nyt tasolla Platina ja seuraten D&B:n kolmen A:n luokitusta.

“Yhtiömme erinomainen vakavaraisuus on ollut erityisesti viimeisen vuoden aikana meille selkeä kilpailuetu rakentamisen markkinan riskisemmässä toimintaympäristössä teknisen edelläkävijyyden ja erinomaisen tuotelaadun lisäksi”, kommentoi LapWallin talousjohtaja Tuomo Riihonen.

Tehdastuotanto tuo kilpailuedun

Vuonna 2011 perustettu LapWall on laajan tuotevalikoimansa ja nykyaikaisten tehtaidensa ansiosta kasvanut nopeasti Suomen johtavaksi puuelementtivalmistajaksi. Yhtiöllä on tehtaat Pyhännällä, Pälkäneellä ja Vetelissä. Lisäksi toimipisteet ovat myös Oulussa ja Vantaalla.

Lapwallin keskeinen kilpailuetu on puuelementtien rakentaminen tehtaalla. Se tuo keskeisiä hyötyjä verrattuna työmailla tapahtuvaan rakentamiseen.

Koska kattoelementteihin tehdään vesikate jo tehtaalla, työmaalla ei välttämättä tarvita sääsuojauksen rakentamista kohteen ylle. Tehdasrakentaminen lisää myös mittatarkkuutta ja parantaa automaatiota. Lisäksi se auttaa henkilöstön saatavuudessa.

Puuelementtirakentamista puoltavat myös kosteudenhallinta- ja ympäristötekijät, niin sanottu vihreä siirtymä.

Toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen kertoo, että tämänhetkinen markkinatilanne tukee puuelementtirakentamista, koska rakennusalalta poistuu työvoimaa. Tällöin elementtitoimituksesta tulee entistä varteenotettavampi vaihtoehto hoitaa osa työmaalla tapahtuvasta rakentamisesta helpommin ja nopeammin.

LapWall odottaa voimakasta kasvua lähivuosina

Pekkarisen mukaan aika on yhtiön mukaan otollinen kapasiteetin voimakkaaseen kasvattamiseen.

”Tällä varaudumme tulevien vuosien piristyvään markkinanäkymään. Nyt on hyvä aika investoida, kun kustannukset ovat alhaalla”, hän toteaa.

LapWallin vuosi 2023 oli kuitenkin haastava, ja yhtiön liikevaihto laski 20 prosenttia vajaaseen 43 miljoonaan euroon. Liikevoitto ilman liikearvopoistoja puolittui 8,3 miljoonasta 4,0 miljoonaan euroon.

Haastavasta viime vuodesta huolimatta yhtiö luottaa kasvuun tulevina vuosina.

LapWall tähtää tavoitteen mukaisesti 70 miljoonan euron liikevaihtoon vuonna 2026. Pekkarinen korostaa jatkuvien robotiikka- ja automaatioinvestointien merkitystä, jotka parantavat kustannustehokkuutta ja työn mielekkyyttä.

Kasvua tukevat jo tehdyt viime vuosien yrityskaupat ja yhteistyösopimukset. Yhtiö osti kaksi vuotta sitten Termater-liiketoiminnan Vetelistä. Kaupan jälkeen yksikköön on investoitu kaksi miljoonaa euroa 2022-2023 sisältäen muun muassa tuotantoteknologiaa ja maanrakennustöitä.

Kommentoi
Ylös
>