Indikaattorit

Maailmantalous piristyy – Onko nyt syklisten osakkeiden aika?

Maailmantaloudessa on merkkejä kasvun virkoamisesta. Se on hyvä uutinen suhdanteista riippuvaisille syklisille pörssiyhtiöille.

Maailman suurimman talouden, Yhdysvaltojen, tuorein talousdata yllätti jälleen vahvuudellaan. Työpaikkoja syntyi maaliskuussa yli 300 000, mikä oli selvästi odotettua enemmän. Palkat nousivat vuositasolla 4,1 prosenttia. Maan työttömyysaste on edelleen hyvin alhainen, vain 3,8 prosenttiin.

Lisäksi ISM-luottamusindeksi osoitti, että USA:n teollisuuden näkymät paranivat, kun ostopäällikköindeksi nousi yli 50 pisteen rajan ensimmäisen kerran 16 kuukauteen.

Kasvunäkymät ovat piristyneet muuallakin, sillä teollisuuden ostopäällikköindeksit ovat maaliskuun aikana kohentuneet kaikissa suurissa talouksissa.

Esimerkiksi Markit Economicsin mukaan Saksan ostopäälliköiden yhdistetty ostopäällikköindeksi (PMI) oli maaliskuussa 54,1 pisteen lukemassa, mikä on sama taso kuin helmikuussa. Lukema ylitti kuitenkin markkinoiden odotuksen 53,9 pistettä.

Yhdistetty PMI-indeksi seuraa sekä palvelu- että teollisuussektorin liiketoimintakehitystä tai suorituskykyä. Indeksi sisältää yritysten myynnin, uusien tilausten, varastojen ja työllisyyden kehityksen. Yli 50:n lukema kertoo yritystoiminnan virkoamisesta ja alle 50:n lukema sen vähenemisestä. Maaliskuun PMI-tiedoissa palvelusektori tarjosi vankkaa kasvua, kun taas teollisuudessa tuotanto laski.

Kasvu suosii syklisiä yhtiöitä

SEB-pankki arvioi huhtikuun kuukausikatsauksessaan, että ostopäällikköindeksien nousu tukee näkymää positiivisemmasta kuvasta syklisemmille toimialoille loppuvuotta kohden muun muassa pitkään odotettujen korkojen laskujen tukemana.

Päämarkkina-alueista heikoin kasvukuva kuluvalle vuodelle on jatkuvien lakkojen heikentämä Suomi, SEB toteaa.

”Kotimarkkinan kasvukuvan heikkous ja epävarmuus on alkuvuonna heijastunut myös yhtiöiden tulosodotuksiin, ja sitä myöten ollut ajurina Suomen osakemarkkinan heikommalle kehitykselle”, pankki toteaa.

Kuitenkin viennistä ja globaalista syklistä riippuvaisen markkinan näkymä loppuvuotta kohden on SEB:n mukaan kuitenkin parempi globaalin kasvukuvan ollessa suotuisa, arvostustasojen ollessa matalia ja Suomen sisäisten haasteiden oletettavasti selkeydyttyä lähikuukausina.

Helsingin pörssi saavutti huippunsa syyskuussa 2021. Sen jälkeen indeksi on ollut enemmän tai vähemmän laskutrendissä. Viime kuukausina lasku on kuitenkin pysähtynyt.

OP suhtautuu kotimarkkinoiden näkymiin hieman SEB:ä optimistisemmin. OP:n analyytikot uskovat, että Helsingin pörssi lähtenee nousuun kesää kohti mentäessä.

”Globaali teollisuus osoittaa orastavia merkkejä elpymisestä ja odotamme näiden merkkien voimistuvan kesää kohti mentäessä. Monet suomalaisyhtiöt ovat etusyklisiä, mikä tarkoittaa, että suhdannemuutos heijastuu näiden yhtiön toimintaan nopeammin kuin useimpiin muihin aloihin. Etusyklisiä teollisuudenaloja ovat muun muassa metsä- ja metalliyhtiöt”, kertoo pankin pääanalyytikko Antti Saari.

Helsingin pörssin toimialajakauma painottuu vahvasti juuri syklisiin yhtiöihin, ja se on ollut yksi keskeinen syy Helsingin pörssin viime vuosien alakuloon.

Öljyn hinta on riski

Myös korkojen lasku tukee yritysten tulosnäkymiä.

Markkinoilla odotettaan, että euroalueella EKP tekee päätöksen korkojen laskusta kesäkuun kokouksessaan ja jatkaa loppuvuonna leikkauksia kolmessa kokouksessa.

SEB:n mukaan EKP:n osalta suurin este leikkauksille on ollut pelko liian vahvasta palkkainflaatiosta ja sitä myötä syntyvästä mahdollisesta inflaation toisesta kierroksesta. Tosin viimeisin palkkadata on ollut maltillisempaa ja korkojen laskun polkua tukevaa.

Pankin mukaan riskinä positiiviselle makro- ja sijoitusympäristölle viime viikkoina on ennen kaikkea kohonnut öljyn hinta. Se jatkuessaan voi johtaa inflaatiopelkojen uuteen nousuun ja keskuspankkien korkojen laskun hidastumiseen.

”Öljyn hinnan nousun taustalla on mm. Ukrainan onnistuneet iskut Venäjän öljynjalostamoihin, kohonnut epävarmuus Lähi-Idän konflikteissa, öljyn tuotantoleikkaukset (OPEC), sekä parantunut globaali teollisuuden kasvukuva ja sitä myötä kasvanut öljyn kysyntä”, pankki toteaa.

2 kommenttia
 • tenu_20 sanoo:

  Entäpä jos sodat leviävät onko se otettu huomioon pörssikurssien nousussa?

  • Ympäripyöreä vastaus: uskoakseni jossain määrin on otettu huomioon, mutta ei missään nimessä kokonaan.

   Irakin ohjusisku Israeliin ei juurikaan heilauttanut markkinoita, joten jotain saattaa olla jo hinnoissa. Lisäksi kullan hinnannousu saattaa kertoa siitä, että markkinoilla varaudutaan geopoliittisten ongelmien kasvuun.

 • Ylös
  >