Sijoitusstrategiat

Tässäkö kaikkein tärkein sijoitussääntö?

Kolme tunnettua amerikkalaissijoittajaa kertovat, mikä heidän mielestään on sijoittajan tärkein ja ensimmäinen sääntö.

Brian Feroldi on sijoituskirjailija, sijoittaja ja sijoittamisen opettaja. Hän on tullut tunnetuksi erityisesti oivaltavista ja maanläheisistä rahaa ja sijoittamista käsittelevistä tviiteistään ja uutiskirjeistään. Yli 70 000 sijoittajaa lukee hänen Long Term Mindset -uutiskirjettä. Erityisesti hänen sijoittamista käsittelevät kuvituskuvansa ovat yksinkertaisen oivaltavia.

Vuonna 2015 Feroldista tuli suositun amerikkalaisen Motley Fool -sijoitussivuston kirjoittaja. Sen jälkeen hän on kirjoittanut yli 3 000 artikkelia osakkeista, sijoittamisesta ja henkilökohtaisesta taloudesta.

Feroldi on kasvusijoittaja. Hän haluaa löytää salkkuunsa kovan kasvun voittajia, joita hän pitää salkussaan pitkään ja kärsivällisesti.

Feroldin mielestä sijoittajan tulee olla kiinnostunut yrityksen liiketoiminnasta, ei itse osakekurssista. Hän kertoo usein tehneensä sen virheen, että hän on myynyt tulevia ”megavoittajia”, koska niiden osakkeet olivat alhaalla.

Yhdessä Brian Stoffelin ja Brian Withersin kanssa Feroldi ylläpitää suosittua sijoituskirjettä nimeltään Long-Term Mindset.

Tunnettujen sijoitusgurujen häikäisevät tuotot

Tuoreimmassa sijoittajakirjeessä nämä sijoittajat tuovat esille mielestään tärkeimmän sijoitusohjeen. He kertovat ensin esimerkkejä loistavista sijoittajista.

Esimerkiksi Warren Buffettin Berkshire Hathawayn osakkeisiin tehty sijoitus on tuottanut keskimäärin peräti 19,8 prosenttia vuodessa vuodesta 1965 lähtien. Feroldin, Stoffelin ja Withersin mukaan Buffett on onnistunut siinä pääasiassa keskittymällä osakkeiden arvostukseen ja yritysten taloudellisiin vallihautoihin.

Toinen tunnettu sijoitusguru, Peter Lynch, takoi vuosina 1977-1990 johtamassaan Fidelityn Magellan-rahastossa peräti 29 prosentin vuotuisen nousun. Hän saavutti tämän keskittymällä PEG-lukuun, jossa yhdistyvät arvostus ja kasvupotentiaali.

PEG-luku lasketaan jakamalla osakkeen P/E-luku ennustetulla osakekohtaisen tuloksen kasvuprosentilla. PEG-kertoimeen perustuvissa sijoitusstrategioissa suositaan osakkeita, joiden PEG-luku on alle yksi.

Kolmannessa esimerkissä vuonna 2007 Mark Spitznagel käytti entiseltä liikekumppaniltaan Nassim Talebilta oppimiaan ideoita Universa Investmentsin perustamiseen.

Rahaston sijoitusstrategia oli vähintäänkin omaperäinen. Sen tavoitteena oli hävitä pieniä määriä rahaa joka päivä, mutta tarjota ilmiömäinen tuotto niin sanotuilla mustilla joutsenilla. Mustaksi joutseneksi kutsutaan sijoitusmaailmassa erittäin epätodennäköistä tuottoa, mutta jonka tuotto on erittäin korkea (tai erittäin matala).

Rahasto menestyi erinomaisesti, mutta siitä huolimatta Nassim Taleb ei liittynyt Mark Spitznagelin seuraan Universassa, Long-Term Mindset -sijoittajat kertovat. Talebille olisi liian tuskallista kokea pieniä tappioita joka päivä tietämättä koskaan, milloin se suuri voitto tulisi.

Sen sijaan Taleb lopetti liiketoiminnan kokonaan ja keskittyi johonkin muuhun: kirjoittamaan kokoelman kirjoja, joista kaikista on tullut bestsellereitä.

”Hän tunsi itsensä tarpeeksi hyvin tietääkseen, mikä hänelle sopisi”, Feroldi, Stoffel ja Withers toteavat.

Sijoittajan tärkeä kysymys

Mitä kolme sijoittajaa haluaa näillä esimerkeillä kertoa? Vastaus on yksinkertainen.

”Loppujen lopuksi se strategia, joka on sinulle menestyksekkäin, on se, josta todennäköisesti pidät kiinni. Tähän ei ole olemassa yhtä ainoaa ratkaisua. Mikä tarkoittaa, ettemme voi antaa mitään valmiita vastauksia”, Feroldi, Stoffel ja Withers toteavat.

”Mutta se ohjaa sinua kohti tärkeää kysymystä: Millainen sijoittaminen sopii sinulle parhaiten? Kun saat vastauksen selville, olet jo tehnyt 50 prosenttia vaikeasta työstä”, he neuvovat.

Kommentoi
Ylös
>