”Yritysten tilanne on kevään mittaan heikentynyt”

Ennätysmäärä yrityksiä on huonossa taloudellisessa tilanteessa. Lakot ovat pahentaneet tilannetta.
Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjä yrittäjäjärjestö Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjä yrittäjäjärjestö
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers.
Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjä yrittäjäjärjestö
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers.

Yritysten tilanne on heikentynyt kevään aikana. Tuoreen Yrittäjägallupin mukaan ennätysmäärä pk-yrityksiä ilmoittaa oman taloudellisen tilanteensa melko tai erittäin huonoksi. Yrittäjägallupiin vastasi 3.–15. huhtikuuta 1 076 pk-yritysten edustajaa. 

Yrittäjägallupin mukaan lähes viidennes eli 19 prosenttia pk-yrityksistä on joko melko tai erittäin huonossa taloudellisessa tilanteessa. Määrä on korkein sitten toukokuun 2022, jolloin asiaa kysyttiin ensimmäisen kerran Yrittäjägallupissa. 

”Yritysten tilanne on kevään mittaan heikentynyt. Siinä näkyy erityisesti poliittisten lakkojen aiheuttamat ongelmat ja talouden hyytyminen. Valitettavasti kehysriihen veropäätöksillä moni ahtaalla oleva yrittäjä uhkaa joutuu vielä ahtaammalle”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo. 


 
Saat jopa 20 ilmaista osaketta!
 
Avaa ja rahoita tilisi Freedom24-välittäjällä ja saat jopa 20 ilmaista osaketta, joiden arvo on jopa 800 dollaria kukin. Lue lisää artikkelistamme
 
Jokaiseen sijoitukseen liittyy riskejä.
 

Näkymät ennallaan

51 prosentilla vastaajista yrityksen taloudellinen tilanne on joko erittäin tai melko hyvä. Tämä osuus on pysynyt suunnilleen ennallaan tänä vuonna. 

Yritysten näkymä eteenpäin ei ole juurikaan muuttunut alkuvuoden aikana. 19 prosenttia yrityksistä arvioi tilanteensa heikkenevän. Osuus on hieman laskenut helmikuusta, jolloin 22 prosenttia arvioi tilanteensä heikkenevän. 

Näkymien parantumiseen uskotaan eniten teollisuudessa (35 prosenttia), kaupassa (34 prosenttia) ja pääkaupunkiseudulla (38 prosenttia). Itä-Suomen yritysten näkymät seuraavalle vuodelle eivät poikkea muun maan yritysten näkymistä. 

Lakot iskivät erityisesti kauppaan ja teollisuuteen

Suhteellisesti eniten huonossa tilanteessa olevia yrityksiä on kaupan alalla (24 prosenttia) ja teollisuudessa (22 prosenttia). Teollisuudessa 11 prosentilla tilanne on erittäin huono.  

Teollisuuden tilanne on selkeästi heikentynyt eniten sitten helmikuun 2024, jolloin vain yksi prosentti teollisuusyrityksistä raportoi erittäin huonosta tilanteesta. 

Yrittäjägallupin mukaan ay-liikkeen lakot ovat vaikuttaneet kielteisesti 46 prosenttiin pk-yrityksistä ja myönteisesti yhteen prosenttiin. Lakoilla ei ole ollut vaikutusta 49 prosenttiin. 

Kuva: Suomen Yrittäjät.

”Erityisesti lakot ovat iskeneet kauppaan ja teollisuuteen. Tämä osoittaa, että lakoilla aiheutetaan erityisesti vahinkoa yrityksille ja niiden työntekijöille”, toimitusjohtaja Pentikäinen sanoo. 

Pentikäisen mukaan suurimmat taloudelliset vahingot lakoista kärsivät pienet teollisuusyritykset, joissa lähes puolella vahingot nousevat jopa sataantuhanteen euroon.

”On suuri riski, että lakkojen vuoksi menetetään sekä yrityksiä että työpaikkoja.” 

Eniten mainittuja kielteisiä vaikutuksia olivat asiakkaiden kärsiminen (38 prosenttia), logistiikkaketjun häiriöt (24 prosenttia), menetykset liiketoiminnassa (22 prosenttia), tuloksen heikentyminen (20 prosenttia) ja tuonnin häiriintyminen (11 prosenttia). 

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Netflix teknojätti suoratoistopalvelu

Netflix löi odotukset, mutta ohjeistus oli pettymys

Seuraava artikkeli
sijoittaminen, osakkeet, rahastot, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen, säästäminen, talous, etf, talouspolitiikka, markkina-analyysit, markkinat, makrotalous, salkunrakentaja,

Ponsse julkisti tylyjä ennakkotietoja tuloskehityksestään ja näkymistään