Akavan uusi yrittäjyysohjelma korostaa korkeaa osaamista kasvun lähteenä sekä esittää keinoja kasvun ja yrittäjyyden vahvistamiseksi.
Suomeen tarvitaan lisää kasvuhakuisia yrittäjiä ja yrityksiä, jotka työllistävät ja luovat kasvua sekä osallistuvat hyvinvointiyhteiskunnan palvelujen rahoittamiseen verojen kautta.
”Korostamme, että Suomen pitää pyrkiä olemaan houkutteleva ja vakaa toimintaympäristö huippuluokan kasvuyrityksille, sijoittajille ja osaajille. Maan hallituksen tekemien kovien sopeutustoimien jälkeen tarvitsemme vahvoja panostuksia kasvun ja osaamisen vahvistamiseksi. Kasvuhakuinen yrittäjä panostaa henkilöstön työhyvinvointiin ja oikeudenmukaisiin työehtoihin”, toteaa Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.
Akava huomauttaa, että yritysten kasvun esteeksi saattaa nousta osaavan työvoiman saatavuus.
Sääntelyn, verotuksen sekä rahoitus- ja tukijärjestelmän pitää tukea yritysten kasvua, innovaatiota ja uudistumista. Akavan tavoitteena on, että Suomessa arvostetaan yrittäjyyttä ja yrittäjäksi on helppo ryhtyä. Lisäksi pitää mahdollistaa yrittäjänä kehittyminen ja menestyminen.
Akava esittää yrittäjyysohjelmassaan ratkaisuja, joilla voidaan vastata työn murroksen tuomiin haasteisiin ja ottaa työn eri muodot paremmin huomioon. Löfgrenin mukaan on tärkeää, että huolehdimme yrittäjien kiinnostuksesta ja voimavaroista tavoitella kasvua ja sietää kasvutavoitteen tuomia riskejä.
”Yrittäjille tarkoitettujen palvelujen on oltava vaikuttavampaa ja niiden on tuettava yrittäjiä yrittäjyyden eri vaiheissa, toteaa Löfgren.
Suomessa yhä useampi korkeakoulutettu toimii yrittäjänä joko päätoimisesti tai sivutoimisesti palkkatyön ohessa ja yhdistelee erilaisia työnteon muotoja, esimerkiksi hyödyntäen alustatalouden mahdollisuuksia.
”Sosiaaliturvajärjestelmämme ei edelleenkään tunnista tätä tilannetta. Mielestämme on korkea aika ottaa käyttöön työttömyysturvan yhdistelmävakuutus”, sanoo Akavan johtava asiantuntija Anu Tuovinen.
Kasvu vaatii, että työntekijät ovat hyvinvoivia ja työkykyisiä. Akava on esittänyt ratkaisua työhyvinvoinnin vahvistamiseksi. Myös yrittäjän jaksaminen vaikuttaa yrityksen menestykseen.
”Työterveyshuollossa pitää tukea yrittäjän jaksamista ja työkykyä. Lisäksi yhä useamman yrittäjän pitää olla jatkossa työterveyshuollon palvelujen piirissä. Tämä edellyttää työterveyden hankintaosaamisen lisäämistä ja yrittäjän palvelutarpeiden tunnistamista”, Tuovinen korostaa.