Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa

Tämä energiasektorin kasvuyhtiö voi olla tekoälybuumin yllättävä menestyjä

Tekoälyn voittokulku tarkoittaa kasvavaa energiankulutusta. Sen vuoksi energiasektorilta voi löytyä mielenkiintoisia sijoituskohteita.
EMCOR Group EMCOR Group

Nvidian huikean menestyksen ja teknojättien kehittämien generatiivisen tekoälyn ratkaisujen ansiosta kuluva vuosi voidaan hyvällä syyllä nimetä tekoälybuumin vuodeksi. Tämä huuma on iskenyt osakemarkkinoihin, ja nyt niin analyytikot kuin sijoittajatkin etsivät kuumeisesti yhtiöitä, jotka pääsevät ratsastamaan tekoälykehityksen aallonharjalla.

Pörssiyhtiöt haluavat luoda kuvaa siitä, että ovat mukana tekoälynkehityksestä. Jättipankki Goldman Sachsin mukaan 41 prosenttia S&P 500 -yrityksistä mainitsi termin ”tekoäly” neljännen neljänneksen konferenssipuheluissaan.

”Mielenkiintoista on, että monet näistä yrityksistä eivät edes kuulu teknologiasektoriin”, huomauttaa kasvusijoittaja ja Investorplace-sivuston toimittaja Louis Navellier artikkelissaan.

Markkinoilta löytyy kuitenkin yhtiöitä, jotka aidosti ovat hyötymästä tekoälyn noususta. Yksi tällainen toimiala on nousemassa – ehkä hieman yllättäen – tekoälyvallankumouksen kriittiseksi tekijäksi.

Navellierin mukaan tämä toimiala on energiasektori.

Syy tähän on selvä – tekoäly vaatii paljon sähköä. Navellier kertoo, että Wells Fargon tutkimusraportin mukaan Yhdysvaltojen sähkön kysyntä kasvaa lähes 20 prosenttia vuoteen 2030 mennessä tekoälybuumin vuoksi. Lisäksi datakeskusten sähkönkulutuksen odotetaan kolminkertaistuvan ja olevan 7,5 prosenttia Yhdysvaltojen kulutuksesta vuoteen 2030 mennessä.

”Yhdysvaltain sähköverkko on jo nyt ylikuormittunut, ja todellisuudessa meillä ei ole tarpeeksi sähköä, jotta voisimme pysyä tekoälyn kasvavan kysynnän vauhdissa”, Navellier kertoo.

EMCOR hyötyy energiajärjestelmien investoinneista

Wall Streetin analyytikot ovat alkaneet tajuta tämän tosiasian, minkä vuoksi yleishyödyllinen sektori on toistaiseksi ollut toukokuun parhaiten menestynyt sektori.

”Se on myös syy siihen, miksi useimmat yleishyödylliset osakkeet ovat saavuttaneet tänä vuonna yliostetun ja jopa erittäin yliostetun tilan”, Navellier toteaa.

Navellier uskoo, että nyt on hyvä tilaisuus hyötyä tästä infrastruktuurissa.

”Haluat omistaa yrityksiä, jotka eivät ainoastaan auta rakentamaan datakeskusten ja pilvipalveluiden infrastruktuuria vaan myös yleishyödyllisiä palveluja.”

Navellier nostaa esille yhden mielenkiintoisen alan toimijan. Yhtiö on EMCOR Group.

EMCOR Group on amerikkalainen mekaanisten ja sähköisten rakennus-, teollisuus- ja energiainfrastruktuuri- ja kiinteistöpalveluyritys. Konserniin kuuluu vähintään 100 toimivaa yritystä, sillä on noin 180 toimipaikkaa ja se työllistää yli 38 000 henkilöä.

EMCOR tarjoaa sähkö- ja koneurakointia, energia- ja teollisuusinfrastruktuuria sekä rakennuspalveluja. Se tarjoaa myös datakeskuspalveluja, sähköhuoltoa, uudisrakentamista, energiapalveluja ja päivityksiä.

”Kun Yhdysvallat pyrkii siirtymään energiatehokkaampiin järjestelmiin ja lisäämään sirutuotantoa maalla, EMCOR hyötyy tästä suoraan”, Navellier toteaa.

Vahvaa tuloskasvua

Yhtiön tammi-maaliskuun tulosraportti oli vahva.

Se saavutti 3,43 miljardin dollarin liikevaihdon, mikä tarkoittaa 18,7 prosentin kasvua vuoden 2023 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Osakekohtainen tulos nousi lähes 4,2 dollariin, kun analyytikoiden konsensusodotus oli vain 2,8 dollaria osakkeelta. Vuotta aiemmin osakekohtainen tulso oli 2,3 dollaria.

EMCOR Groupin osakekurssi viiden vuoden ajalta. Kuva Koyfin.

EMCORin tulosta tukivat ennätystulokset sähkö- ja koneurakointi-segmenteillä, mikä osaltaan vaikutti yleiseen vankkaan taloudelliseen asemaan.

Kasvaneen kysynnän vuoksi EMCOR on nostanut koko vuoden 2024 liikevaihtoennustettaan 14,0-14,5 miljardiin dollariin, kun se aiemmin oli 13,5-14,0 miljardia dollaria. Lisäksi yhtiö nosti vuoden 2024 osakekohtaista tulosennustettaan 15,5-16,5 dollariin aiemmasta 14,0-15,0 dollarista.

EMCORin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Tony Guzzi kertoo, että yhtiö aloitti vuoden poikkeuksellisen hyvin, sillä se jatkoi vauhtia koko ensimmäisen neljänneksen ajan ja saavutti uusia ennätyksiä tärkeimmissä taloudellisissa ja toiminnallisissa mittareissa.

”Luottamustamme vahvistaa jäljellä olevien tulosvelvoitteidemme merkittävä kasvu edellisvuoteen verrattuna ja terve projektiputki, jotka kaikki antavat meille vahvan näkyvyyden loppuvuoteen ja heijastuvat korotettuihin taloudellisiin ohjeisiimme vuodelle 2024”, Guzzi toteaa.

Yhtiön selvästi odotuksia vahvempi tuloskasvu näkyy yhtiön kurssikehityksessä. Osake on kivunnut tänä vuonna jo 85 prosenttia. Analyytikot odottavat yhtiön osakekohtaisen tuloksen nousevan tänä vuonna yli 13 dollariin viime vuoden 8,1 dollarista.

Kovasta kurssinoususta huolimatta yhtiön P/E-kerroin ei ole kohtuuttoman korkea. Osakekohtaisen tuloksen kuluvan vuoden konsensusennusteella laskettu P/E-kerroin on 16x.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Lisää kommentti Lisää kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
rahahuolet rahapula lompakko köyhyys

Rahahuolet painavat yllättävän monen suomalaisen mieltä

Seuraava artikkeli
Sari Lounasmeri Pörssisäätiö

Valtion omistajapolitiikka kehittyy oikeaan suuntaan mutta paikoin horjuvin askelin