Asunnot ja kiinteistöt

Hypo: Asuminen on halvempaa kuin kertaakaan 20 vuoteen

Arkituntuman vastaisesti asuminen on nyt ennätyksellisen edullista, kun asuntojen reaalihinnatkin ovat laskeneet 20 vuoden takaiselle tasolleen.

kerrostalo Helsinki asunnot asuminen

Asumisen juoksevat kulut ovat kääntyneet laskuun, kertoo Hypo tiedotteessaan.

”Kun koronakriisi ja Venäjän hyökkäyssota sysäsivät energiahinnat nousuun, taittuivat asumisen kustannukset deflaatioon lokakuussa 2023. Lämmitysenergia on nyt edullisempaa kuin vuosi sitten ja sama pätee myös korjaus- ja huoltokustannuksiin”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kertoo.

Keskisen mukaan korkojen odotettu laskusuunta väljentää asuntovelallisten kuukausibudjettia.

Asuntojen reaalihinnat ovat painuneet vuosituhannen alun tasolle, joten ostajien näkövinkkelistä velanhoitokustannuksetkin ovat laskussa.

Kuva: Hypo.

”Voi sanoa, että meillä on samaan aikaan sekä asunnon ostajan että asujan markkinat.”

Asuntomarkkinoilla poreilee jo pinnan alla, mutta kauppa toipuu kohmeestaan hitaasti, Keskinen toteaa. Hypon ennusteen mukaan asuntojen hinnat laskevat tänä vuonna koko maassa 2,0 prosenttia ja kääntyvät ensi vuonna 2,0 prosentin nousuun. Pääkaupunkiseudulla kuluvan vuoden lasku olisi 2,5 prosenttia, mutta ensi vuonna nousu yltäisi 4,0 prosenttiin.

”Inflaatio on taitettu Suomessa, ostovoima kohenee palkkojen noustessa, hallituksen veromuutokset kannustavat kaupoille ja tuoreet ennakkotiedot kielivät alustavasti taantuman päättymisestä. Talouden todellinen tila onkin kenties kuluttajien uskomuksia parempi”, Keskinen arvioi.

Tyhjillään olevien asuntojen osuus nousee vuosi vuodelta koko maassa, mutta nyt uudisasuntojen runsas tarjonta selittää aiempaakin enemmän tyhjillään oloa kasvukeskuksissa.

Suomen kaikista tyhjillään olevista asunnoista noin 25 prosenttia sijaitsee kuudessa suurimmassa kaupungissa, mutta vastaava osuus kolmen vuoden sisään valmistuneessa asuntokannassa on peräti 63 prosenttia.

Keskisen mukaan kuuden suurimman kaupungin ulkopuolella uusia asuntoja on taas tyhjillään pienempi osuus kuin koko asuntokannassa on ei-vakituisesti asuttuja asuntoja vanhat asunnot mukaan lukien.

”Sitä selittää se, että uudisrakentaminen on vähäisempää, omakotitalot rakennetaan tarpeeseen, mutta uusia kerrostaloasuntoja on silti myös tyhjillään. Taajamien ulkopuolella olevat talot taas jäävät tyhjilleen yksinkertaisesti pienenevän väestömäärän vuoksi”, Hypon Juho Keskinen kertoo.

Lue myös tämä: Rakentamisen kolkot madonluvut – Alkuvuonna myönnetyt rakennusluvat romahtaneet alle puoleen viime vuodesta

2 kommenttia
 • Marja sanoo:

  Asumiseen kuuluu lämmityskustannukset, kallista on. Öljylämmitys maksaa samoin sähkölämmitys.
  Ei voi kirjoittaa, että asuminen on halvempaaa.
  Kyllä on pienituloisella eläkeläisellä vaikeuksia energiakulujen kanssa ja välillä saa olla ilman lämmitystä kun ei ole vara lämmittää taloa.

 • Jukka sanoo:

  Ainakin suurimmissa kaupungeissa oman asunnon ostajan tilanne on heikentynyt rajusti tällä vuosituhannella. Tarjolla olevat uudiskohteet ovat aina vain pienempiä ja kalliimpia, suorastaan rikollisiin mittoihin paisuneet taloyhtiölainat ovat tulleet maan tavaksi ja ehdoiltaan aina vain kehnommista vuokratonteista yritetään tehdä ainoa vaihtoehto. Myös naurettavasta valinnainen vuokratontti -ilveilystä on kehittynyt uusi vitsaus oman asunnon ostajalle.

  Valhe, emävalhe, Hypon tilasto?

 • Ylös
  >