Yhdysvaltojen keskuspankki ei ole saanut vielä riittäviä todisteita inflaation rauhoittumisesta.
Yhdysvaltojen työllisyyden kasvu hidastui huhtikuussa, kun uusia työpaikkoja syntyi vain 175 000. Lukema on selvästi maaliskuun 315 000 työpaikkaan alhaisempi ja se jäi myös selvästi ekonomistien 243 000 konsensusennusteen alapuolelle.
Työttömyysaste kohosi 3,9 prosenttiin maaliskuun 3,8 prosentista, mikä kuvastaa työmarkkinan jatkaneen viilenemistään. Kaikille työntekijöille maksettavan palkkasumman kasvu pysähtyi, kun maaliskuussa palkkasumma nousi 0,8 prosenttia.
Danske Bank muistuttaa viikkokatsauksessaan, että lisäksi avoimien työpaikkojen määrä putosi maaliskuussa odotuksia selvemmin, kun rekrytointimäärät laskivat pandemiaa edeltäneitä tasoja matalammalle ja kuluttajaluottamuskyselyn perusteella yhä harvempi amerikkalainen kokee, että työpaikkoja on tarjolla runsaasti.
Heikentyvä työllisyys ei johda keskuspankin suunnanmuutokseen
Pääomasijoitusyhtiö PIMCOn ekonomisti Tiffany Wilding arvioi, että USA:n keskuspankin virkamiehet ovat todennäköisesti helpottuneita siitä, että työmarkkinat viilentyvät.
”Emme kuitenkaan usko, että tämä raportti on tarpeeksi pehmeä muuttamaan Fedin näkymiä – työllistäminen oli vahvaa, työttömyys on edelleen alhainen, ja palkat nousevat todennäköisesti jälleen ensi kuussa”, Wilding toteaa PIMCOn sijoittajakirjeessä.
Keskuspankki tarkistaa inflaatioennusteitaan seuraavassa Fedin avomarkkinakomitean kokouksessa. Wildingin mukaan seuraavassa työllisyysraportissa on oltava enemmän ”materiaalista heikkoutta”, jotta keskuspankki ei nostaisi myös korkoennusteitaan.
”Uskomme, että Fed yrittää saada aikaan ainakin yhden korkoleikkauksen tänä vuonna, mutta odotamme silti, että Fed ottaa 1-2 korkoleikkausta pois korkopolkuennusteistaan, kun se julkaisee uuden talousennusteiden yhteenvedon kesäkuussa”, ekonomisti arvioi.
Hintojen lasku on pysähtynyt
USA:n keskuspankki Fed piti odotetusti korot ennallaan toukokuun 1. päivän kokouksessaan. Fedin pääjohtaja Jerome Powell kertoi, että USA:n keskuspankki pitää edelleen nykyistä korkotasoa selvästi talouskasvua kiristävänä, vaikka talouskasvu onkin ylittänyt keskuspankin odotukset.
Powellin mukaan inflaation riittävästä hidastumisesta tarvitaan lisätodisteita, sillä inflaation palauttaminen Fedin kahden prosentin tavoitteeseen näyttää vievän ennakoitua pidempään.
USA:n kuluttajahinnat nousivat odotuksia enemmän, kun maaliskuussa hinnat nousivat 3,5 prosenttia vuodentakaisesta. Ekonomistien konsensusodotus oli 3,4 prosentin vuosi-inflaatio.
Ruoan ja energian hintakehityksen poisjättävä pohjainflaatio nousi sekin odotettua enemmän, kun pohjainflaatio pysyi maaliskuussa 3,8 prosentissa kuten helmikuussakin. Konsensusennuste oli 3,7 prosenttia.
Odotuksia synkempi inflaatiokehitys tarkoittaa sitä, että markkinoiden odotukset korkojen laskusta ovat sulaneet.
Kesäkuun leikkausta odottaneet sijoittajat näkevät nyt noin 85 prosentin todennäköisyydeksi, että Fed ei tee mitään kesäkuussa, ja noin 41 prosentin todennäköisyyden, että korkoleikkaus tehdään heinäkuussa.