Valtion omistajapoliittinen periaatepäätös kehittää omistajapolitiikkaa kansankapitalismin kannalta oikeaan suuntaan. Torstaina julkistetuissa periaatteissa on kaksi tärkeää laajempaa linjausta.
Periaatepäätös korostaa kilpailuneutraliteettia. Se tarkoittaa, että valtio-omistaja pyrkii siihen, ettei se toiminnallaan syrjäytä yksityistä omistajuutta. Toinen tärkeä linjaus on se, että hallitusten jäsenten tulee valtio-omisteisissa yhtiöissä edustaa ”kaikkia yhtiön omistajia yksin ja yhdessä”.
Tavallisten osakesijoittajien sekä valtiosta riippumattoman kotimaisen omistajuuden kannalta on tärkeää, että periaatepäätöksessä avataan tietä valtionyhtiöiden listaamiselle eikä niinkään myynnille. Kun VR:n, Finavian ja Postin omistusrajojen laskeminen hyväksytään, yhtiöt voivat valmistella listautumista.
Parannuksia hallintotapaan
Periaatteissa korostetaan valtion omistuksen tuottohakuisuutta, mikä näkyy esimerkiksi osinkopoliittisena linjauksena. Jokaisen valtionyhtiön olisi jatkossa määriteltävä ja julkaistava osinkopolitiikkansa, mikä on kaikkien omistajien edun mukaista. Toivottavasti osinkopolitiikan avoimuus yleistyy pörssiyhtiöissä nyt laajemminkin.
Päivitetty omistajapolitiikka tuo yhtiöiden hallintotapaan uutta ryhtiä määrittelemällä tarkemmin hallintoelinten ja omistajan roolit. Vastuullisuus korostuu aiempaa enemmän, kun valtio vaatii hallituksiin yritysvastuullisuuden osaajia sekä asettaa 40 prosentin sukupuolikiintiöt.
Linjauksissa on vielä turhaa horjuvuutta esimerkiksi siinä, nimitetäänkö virkamiehiä valtio-omisteisten yhtiöiden hallituksiin vai ei. Lisäksi Solidiumin rooli kaipaa vielä tarkempia määrittelyjä.
Sari Lounasmeri
Pörssisäätiön toimitusjohtaja
www.porssisaatio.fi
Hyvä juttu!
Valtion omistamien yhtiöiden listaaminen on mielestäni äärimmäisen hyvä asia Suomen kansantalouden kannalta.
Lounasmeri nosti aivan syystä esille hallintoon liittyviä kysymyksiä.
Mikäli pienen kansantalouden pörssiyhtiöiden ”pelisäännöissä” on epäselvää, niin on melko turha odottaa että maailmalta tulisi suuria institutionaalisia sijoittajia ostoksille Helsinkiin.
Toivoisin todellakin, että Suomessa vihdoin ja viimein päästäisiin eroon ennakkoluuloista ulkomaisia sijoittajia kohtaan.
Ei japanilainen rahasto tai amerikkalainen eläkeyhtiö osta toiselta puolelta maapalloa osakkeita sen takia, että laittaisivat täällä asiat sekaisin.
On meidän kaikkien etu että kotimaisten pörssiyhtiöiden osakkeet käyvät kaupaksi ja pörssin päivävaihto kasvaisi.