Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa
Seuraa Somessa

Pörssikonkari: ”Valtio tunaroi omien pörssiyhtiöidensä kanssa”

Dramatiikkaa on riittänyt sijoittajille valtion pörssiyhtiöiden osakkeiden omistuksesta, kuten Nesteen syvästä pudotuskierteestä.
Kuva: Valtioneuvoston kanslia. Kuvaaja: Janne Suhonen.
Neste pääkonttori
Kuva: Neste Oyj.

Omaisuudenhoidon pörssikonkarin Hannu Angervuon laskelman mukaan 15 listatun valtionyhtiön yhteenlasketusta markkina- eli pörssiarvosta on hävinnyt yhteensä yli 50 miljardia euroa viimeisen 2,5 vuoden aikana.

Aikajakso kattaa yhtiöiden pörssiarvon alenemisen vuoden 2021 syyskuun huipusta kuluvan vuoden huhtikuun lopulle.

”Valtion pörssiyhtiöiden arvon romahdukseksi tulee historiallisen paljon eli kaksikolmasosaa Helsingin pörssin yhteenlasketun pörssiarvon laskusta”, Angervuo pelkistää.

Yhteensä 15 listatun valtionyhtiön markkina-arvo ilman osinkoja on siten rojahtanut 163 miljardista eurosta noin 112 miljardiin euroon verrattuna vuoden 2021 syyskuun loppuun.

Taulukko: Hannu Angervuo.

Yhteensä 15 yhtiötä pörssissä

Valtion ja sen sijoitusyhtiö Solidium omistavat yhteensä 15 pörssiyhtiön osakkeita, kuten Finnairia, Nestettä, Fortumia, Valmetia, Metsoa, Outokumpua, Konecranesia, Nokiaa ja Nokian Renkaita.

Teräsyhtiö SSAB:stä, joka lemppasi Raahen tehtaat ulos vihreästä teräksestä, kuuluu noin kuusi prosenttia Suomen valtiolle.

Valtio on asemoinut SSAB:n suoraan Suomen hallituksen poliittisen käsiohjauksen alle, kuten myös muun muassa Nesteen, Fortumin ja Finnairin. Solidium omistaa esimerkiksi konepajojen, kuten Valmetin, Konecranesin ja Metson osakkeita.

Poliittinen ohjaus ei ole palkinnut sijoittajia Nesteessä eikä Fortumissa.  

Nesteestä hävinnyt yli 20 miljardia

Raskaan velkataakan alaisella valtiolla on pörssiyhtiöidensä osakkaana käynyt heikko viuhka, joka taannoin huipentui Nesteen johtajakriisiin.

Nesteen markkina-arvosta on hävinnyt 2,5 vuoden aikana yli 21 miljardia ja Fortumista yli 12 miljardia euroa, mikä tekee yhteensä yli 33 miljardin euron laskennallisen menetyksen sijoittajille.

”Valtiolle omistusosuudella laskettuna Nesteestä ja Fortumista on jo langennut 15,5 miljardiin euron edestä arvon menetyksiä” Angervuo vyöryttää lukuja eteenpäin.

Helsingin pörssin pohjat tulivat ilmeisesti vastaan jo viime vuoden lokakuussa, minkä pitäisi Angervuon mukaan soittaa jo ostokelloja valtiolle omien alelaarin yhtiöiden, kuten Nesteen tiimoilta.

”Syystä tai toisesta Solidium ei osaa ostaa lainarahalla lisää romahtaneita osakkeita, vaikka valtion yhtiöiden osinkotuotto ylittää Solidiumin lainarahan hinnan. Solidiumin puuhasteluista voi lukea selkeän näytön eli istu ja älä luo mitään strategiaa.”

Ulkomaiset sijoittajat myyneet

Angervuon mukaan ulkomaiset sijoittajat ovat vauhdikkaasti tyhjentäneet salkkujaan etenkin Nesteestä, Fortumista, Nokian Renkaista ja Valmetista sekä Outokummusta, jonka pörssiarvo on pudonnut 675 miljoonaa euroa vuoden 2021 syyskuun lopusta.

Ulkomaisten sijoittajien myynnit ovat painaneet samalla eniten yhtiöiden kursseja alas.

”Ulkomaisen sijoittajien myyntiaallon pitäisi myös vauhdittaa osakeostoja valtion ja Solidiumin puolelta, nyt kun nyt kerran halvalla saa”, Angervuo lisää.

Passiivinen salkunhoitaja

Solidium saa samaan soittoon Angervuolta luonnehdinnan ”passiivinen salkunhoitaja” syystä, että sijoitusyhtiö on vuoden 2021 marraskuun jälkeen eli huippukurssien aikana myynyt salkustaan vain kolmen yhtiön osakkeita.

Ensin myyntiin meni Sampoa noin 500 miljoonalla ja sitten myöhemmin yhteensä noin kymmenen prosenttia Kemiran osakkeista eli yhteensä 253 miljoonalla euron edestä.

”Kemiran osakekurssi nousi sitten myöhemmin kaikkien aikojen huippuunsa. Solidium olisi saanut Kemiran osakkeista lähes 85 miljoonaa enemmän myynnin ajoituksen lykkäämisellä, Angervuo valaisee Solidiumin pelisilmää.

Solidiumin Mandatum-osakkeet menivät noin 134,4 miljoonalla eurolla ruotsalaiselle Altor Equity Partnersin rahastolle. Mandatumin osakekurssi on vahvistunut myynnin jälkeen yli kymmenen prosenttia ja osinkotuotto on seitsemän prosentin verran

”Solidiumin johdon ja salkunhoitajien luulisi tunnistavan osakemarkkinan huipun, mikä oli viimeksi syyskuun 6. päivänä 2021”, Angervuo heittää.

Kuuden miljardin lasku Fortumille

Valtion omistaa 44,22 prosenttia Nesteestä ja 51,2 prosenttia Fortumista. Nesteen osaketta saattoi viikolla ostaa noin 22 euron hintaan ja Fortumia noin 13 eurolla per osake.

Angervuo muistuttaa, että Fortum joutui ottamaan Saksan Uniperin ostoista noin kuuden miljardin eurot tappiot eli alaskirjaukset omiin pääomiinsa. Saksan tappiot tuhosivat samalla summalla osakkaiden omaisuutta.

Fortumin korkein johto piti kuitenkin paikkansa, mutta Neste ja Stora Enson joutuivat nopeisiin johtajavaihdoksiin. Stora Enson pörssiarvosta on kadonnut 1,7 miljardia euroa verrattuna vuoden 2021 syyskuun huippuun.

Solidium Valmetia ostamaan?

Valmetin pörssiarvo on halventunut noin 85 miljoona euroa vuoden 2021 syyskuun huipputasostaan.

Mutta konepajojen kurssitasot eivät mene yksi yhteen Solidiumin salkussa.

Konecranesin arvo on noussut noin 200 miljoonaa euroa ja Metson noin 370 miljoonaa euroa vuoden 2021 syyskuusta. Solidium omistaa Valmetista hieman yli kymmenen prosenttia, Konecranesista noin 11 prosenttia ja lähes 15 prosenttia Metsosta.

Angervuo toteaa, että Valmetin osakekurssi on heikentynyt yli kolmanneksen vuoden 2021 lopun huipusta, mikä avannee Solidiumille ostopaikkaa. Ulkomaisten sijoittajien osuus laskenut Valmetista noin peräti noin 17 prosentin verran.

Spekulanttien eli rahastojen peliä voi Valmetin osakkeilla voi luonnehtia shorttaamiseksi eli lyhyeksi myynniksi.

”Pelin kovuudesta kertonee, että osakelainojen osuus on Valmetin osakkeista kohonnut viime vuoden lokakuun noin kuudesta prosentista reilusti yli yhdeksän prosentin tasolle eli noin 400 miljoonaan euron Valmetin noin 4,2 miljardin euron pörssiarvoista”, Angervuo lisää.

Nokia 300 miljoonaa miinuksella

Solidium omistaa kuusi prosenttia Nokiasta, jonka pörssiarvosta on kadonnut noin 300 miljoonaa euroa verrattuna vuoden 2021 syyskuun pörssiarvoon.

Valtiota voi pitää niin sanottuna ankkuriomistajana muun muassa Nokialle, Metsolle, Nokian Renkaille ja Valmetille mikä suojaa yhtiöitä valtaushankkeilta.

Angervuo viittaa yhtiöiden pörssiarvoihin ja toteaa, että suomalaiset yhtiöt saattavat joutuvat jopa helposti pääomasijoittajien valtauksen kohteeksi ilman ankkuriomistajaa. 

”Vaikka olen patamusta porvari, pidän valtionyhtiöistä. Ne sentään hieman keventävät veronmaksajan taakkaa ja säilyttävät kansallisomaisuutta kotimaassa,” totesi puolestaan konkarisijoittaja Erkki Sinkko SalkunRakentajan haastattelussa viime maaliskuussa.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Katso kommentit (4) Katso kommentit (4)
  1. No ei kai valtion tehtävä olekaan olla velkarahalla vivuttava sijoittaja joka ajoittaa markkinoita? Toki valtiolla on omistuksia mutta ei niiden lisääminen kuulu mandaattiin mielestäni lainkaan.

  2. On painomusteen tuhlausta jossitella pörssiä tyyliin ”olisi pitänyt ajoittaa myynti paremmin”

  3. Jooh, ei sitä turhantakia makseta tyhjästä (tai negatiivisesta) satojen tuhansien vuosipalkkoja per solidiumin top johto per sierainpari

  4. Pari huomiota nimimerkeille: 1) kun valtio omistaa jostakin pörssiyrityksestä huomattavan osan, niin suurta palkkaa vastaan ammattijohtajalta (Solidium) voidaan ihan perustellusti odottaa omistajien (=veronmaksajien) etujen mukaista toimintaa. Eli Angervuo oli täysin oikeassa tuossakin kohtaa.
    2) Ammattilaiset tekevät sijoituspäätökset liiketoiminnan mukaan, jota voidaan arvioida melko tarkasti (pl. ns mustat joutsenet ) kirjanpidon mukaan.
    Veronmaksaja huomaa huonokuntoisen tien, mutta ei valitettavasti huonokuntoista etupäässä valtion omistamaa yritystä, joka siis tuottaa tappiota ja pahimmassa tapauksessa on vastoin EU:n keskeisiä arvoja MONOPOLIASEMASSA.
    Monopoliasema ja heikko tulos pitäisi olla ehdoton kriteeri johdon vaihtamiselle ja tapauskohtaisesti jopa vahingonkorvauksien vaatimiselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Outokumpu Tornio ferrokromitehdas

Outokummun tulos romahti – ”Yleinen markkinatilanne on vaikea”

Seuraava artikkeli

Vieläkö osakkeilla on varaa kiriä ylöspäin? Näin vastaavat strategit