Pörssiyhtiö Valoen yrityssaneerausmenettelyn selvittäjä, asianajaja Pekka Jaatinen on jättänyt 24. kesäkuuta yhtiön saneerausohjelmaehdotuksen Pohjois-Savon käräjäoikeuteen. Saneerausohjelman tavoitteena on tervehdyttää yhtiön liiketoiminta ja säilyttää sen kilpailukyky toimialallaan. Lisäksi tavoitteena on järjestellä yhtiön velkoja vain siinä määrin kuin on välttämätöntä tervehdyttämistavoitteen saavuttamiseksi.
Saneerausohjelmaan on pyritty tuomaan joustoa tarjoamalla velkojille mahdollisuus konvertoida vakuudeton saneerausvelka yhtiön osakkeiksi. Loppuosalle vakuudettomasta velasta vahvistetaan yrityssaneerauslain mukainen maksuohjelma.
Valoe valmistaa tehtaillaan Vilnassa, Liettuassa, IBC-aurinkokennoja ja Juvan tehtaassa Suomessa aurinkopaneeleita. Yhtiö asentaa aurinkosähköjärjestelmiä joko perinteisinä aurinkovoimaloina tai käyttökohteeseensa integroituina järjestelminä.
Yhtiö on Helsingin pörssin todellinen lilliputtiyhtiö. Sillä on tällä hetkellä vain 34 työntekijää Suomessa ja 15 työntekijää Liettuassa.
Yhtiön osakkeen arvo on romahtanut kolmessa vuodessa yli 90 prosenttia, ja yhtiö on ollut rankasti tappiollinen.
Valoe ollut suurissa talousvaikeuksissa
Yhtiö on joutunut hakemaan sijoittajilta lisärahoitusta, mikä on kasvattanut osakkeiden lukumäärää ja laimentanut osakkeiden arvoa huomattavasti.
Vuoden 2023 joulukuussa Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen haki Valoeta konkurssiin. Hakemuksen mukaan Valoelta oli jäänyt hoitamatta työeläkevakuutusmaksuja ja viivästyskorkoja yhteensä reilun 300 000 euron edestä. Konkurssihakemuksen jättäminen ei automaattisesti tarkoita konkurssia.
Joulukuussa kaupankäynti Valoen osakkeilla keskeytettiin Helsingin pörssissä.
Yhtiölle on kertynyt vähitellen huomattava määrä velkomustuomioita eri velkojilta. Useat velkojat ovat hakeneet saataviaan yhtiöltä oikeusteitse.
Toimitusjohtaja Ilkka Savisalon mukaan yksi syy vaikeuksiin on ollut yhteistyön kariutuminen saksalaisen sähköautovalmistaja Sono Motorsin kanssa.
Heinäkuussa 2022 Valoe sopi Sono Motorsin kanssa Sion-sähköautoon integroitavien aurinkosähkökomponenttien lopputesteistä ja hyväksymisestä massatuotantoa varten. Vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä Valoe keskittyi tähän testausvaiheeseen.
Sono ilmoitti kuitenkin helmikuussa 2022 lakkauttavansa Sion-projektin, mikä oli Valoelle iso takapakki, sillä sopimus olisi muodostanut suurimman osan Valoen vuoden 2023 liikevaihdosta.
Velkojen leikkaus välttämätöntä
Yhtiön liiketoiminnan tervehdyttäminen edellyttää, että vakuudettomien velkojen määrää leikataan 90 prosenttia. Velkojilla on kuitenkin oikeus valita rahasuorituksen sijaan leikatun osuuden konvertointi Yhtiön osakkeiksi.
Konversio-oikeuden piirissä olevan etuoikeudettoman velan määrä on noin 15,1 miljoonaa euroa. Mikäli kaikki etuoikeudettomat velat konvertoidaan osakkeiksi, saneerausohjelmaan sisältyvä konversio-oikeus laimentaa osakkeenomistajan omistusosuutta merkittävästi.
Valoen saneerausohjelmassa huomioon otettavien vakuudettomien velkojen määrä on noin 15 miljoonaa euroa.
Saneerausohjelma sisältää etuoikeudettomille velkojille oikeuden konvertoida saneeraussaatavansa yhtiön osakkeiksi antamalla tätä koskevan sitovan ja peruuttamattoman ilmoituksen yhtiölle kahden viikon kuluessa saneerausohjelman vahvistamisesta.
Yhtiön etuoikeudettomilla velkojilla, pois lukien riitaiset velat sekä velat, joiden peruste tai määrä on ehdollinen tai epäselvä, on oikeus konvertoida leikattu saneeraussaatavansa yhtiön osakkeiksi. Vaihtamalla saatavansa osakkeiksi saneerausvelkojalla on mahdollisuus hyötyä osakkeen hinnan mahdollisesta noususta ja myydä omistuksensa pörssissä sekä saada näin suoritus saneerausvelkasaatavalleen.
Yhtiön maksuvaralaskelmaan perustuvan maksuohjelman kesto on viisi vuotta alkaen toukokuusta 2025 ja loppuen marraskuuhun 2029. Sekä vakuudettomia velkoja että vakuusvelkoja ehdotetaan lyhennettäväksi vuosina 2025–2029 kaksi kertaa vuodessa. Suoritukset tehdään vuosittain toukokuussa ja marraskuussa.
Yrityssaneeraus antaa Valoelle uuden mahdollisuuden
Yhtiöllä on oikeus maksaa saneerausvelat ennenaikaisesti takaisin saneerausohjelmaehdotuksessa mainituin ehdoin.
Vakuusveloille suoritetaan vakuuden nykyarvon turvaava korko, joka suoritetaan jälkikäteen kunkin maksuerän yhteydessä. Vakuudettomille veloille ei suoriteta korkoa.
Valoen hallituksen mukaan yrityssaneeraus yhdessä jo tehdyn kustannustason sopeuttamisen ja monien muiden operatiivisten toimien kanssa parantaisi mahdollisuuksia yhtiön pitkäaikaisen rahoituksen järjestämiseksi.
Hallituksen mukaan Valoe tarvitsee uutta rahoitusta liiketoimintansa kehittämiseen ja kasvattamiseen.
Yhtiön tavoitteena on saavuttaa merkittävä asema muun muassa kulkuneuvoihin ja kannettaviin elektroniikkalaitteisiin tarkoitettujen aurinkoenergiasovellusten toimittajana.