Vuoden 2021 meemiosakkeiden huumaan vaikuttanut sijoittaja ja talousvaikuttaja Keith Gill, joka tunnetaan paremmin nimellä ”Roaring Kitty”, esitteli viime sunnuntaina osakesalkkunsa, jossa on viisi miljoonaa videopeliyhtiö GameStopin osaketta. Reddit-postauksen lisäksi Gill jakoi kuvan viestipalvelu X:ssä, mikä lisäsi entisestään GameStopiin kohdistunutta huomiota.
GameStopin osakkeen arvo nousi 103 prosenttia ennen pörssin avautumista maanantaina. Osakkeiden yhteenlaskettu markkina-arvo oli hetkellisesti lähes 116 miljoonaa dollaria.
GME YOLO update – June 2 2024
byu/DeepFuckingValue inSuperstonk
Gamestopin osake on ollut melkoisessa vuoristoradassa, kun osake nousi toukokuussa nopeasti alle 11 dollarista hetkellisesti lähes 49 dollariin. Kuukaudessa osake on kivunnut 62 prosenttia.
Vaikka kuvakaappauksen aitoutta ei ole vahvistettu, Gillin yksityissijoittajissa herättämä innostus riittivät käynnistämään ostoaallon. Tässä ilmiössä näkyy korostuneesti se, miten sosiaalinen media ja vaikutusvaltaiset henkilöt voivat ratkaisevasti vaikuttaa yksittäisten yhtiöiden markkina-arvoihin.
Gillin sosiaalisen median postaukset synnyttivät sijoittajien keskuudessa huuman, joka muistutti vuoden 2021 alussa tapahtunutta tilannetta, jolloin GameStopin osakkeisiin kohdistui Reddit-käyttäjien vetämä massiivinen ostokampanja.
Vaihdoltaan nelinkertainen Nokia on saanut tästä hypetyksestä myös osansa. Redditin r/wallstreetbets-ryhmässä alkoi ilmestyä pohdintoja, analyyseja ja kommentteja Nokiasta ja sen markkinoista. Ryhmä onnistui saamaan vedonlyöjät liikkeelle ja Nokian osakkeen nousuun.
Analyytikko varoittaa meemiosakkeiden riskeistä
”Tämä tilanne korostaa sosiaalisen median merkittävää ja nopeaa vaikutusta rahoitusmarkkinoihin”, toteaa finanssitalo XS.comin markkina-analyytikko Antonio Ernesto sijoittajakirjeesssään.
Erneston mukaan uudelleen herännyt kiinnostus GameStopin kaltaisia osakkeita kohtaan on kuitenkin myös herättänyt varoituksia rahoitusanalyytikoissa.
”Nämä asiantuntijat muistuttavat tällaisiin sijoituksiin liittyvistä mahdollisista riskeistä, sillä ne ovat usein hyvin epävakaita ja voivat johtaa pahaa-aavistamattomien sijoittajien merkittäviin tappioihin”, hän toteaa.
Erneston mukaan markkinoiden epävakaus voi vaikuttaa yksittäisten sijoittajien lisäksi myös rahoitusmarkkinoiden yleiseen vakauteen, mikä herättää huolta mahdollisista pitkän aikavälin seurauksista.
Keith Gillin Reddit-postauksesta johtuva GameStopin osakkeen arvon viimeaikainen nousu korostaa sosiaalisen median ja mielipidevaikuttajien vaikutusta rahoitusmarkkinoihin, Ernesto toteaa.
”Vaikka tämä tilanne on lisännyt merkittävästi yhtiön markkina-arvoa, se aiheuttaa merkittäviä riskejä ja haasteita. Sijoittajien on tärkeää pysyä tietoisena ja varovaisena tällaisten sijoitusten luontaisesta epävakaudesta suojellakseen etujaan ja edistääkseen rahoitusmarkkinoiden yleistä vakautta”, hän neuvoo.
Mikä on meemiosake?
Meemiosakkeelle on tyypillistä, että sen kurssinoteeraus pörssissä nousee ja laskee dramaattisesti johtuen sosiaalisen median, kuten Redditin kaltaisten foorumien, luomasta innostuksesta ja käyttäjien yhteistoimista.
Usein sijoittajat ostavat ja myyvät meemiosakkeita lyhyen ajan kuluessa yrittäen hyötyä nopeista hinnanmuutoksista.
Nämä osakkeet saavat usein paljon huomiota ja suosiota ilman mitään taloudellista syytä tai merkittävää uutista, joka oikeuttaisi hinnan nousun tai laskun. Hintamuutokset eivät siis yleensä perustu yhtiön taloudellisiin lukuihin tai liiketoiminnan kehitykseen, vaan pikemminkin markkinatunnelmiin ja kollektiivisiin toimiin.
Gamestopin kohdalla Redditin WallStreetBets-yhteisön käyttäjät alkoivat vuonna 2021 ostaa osakkeita massiivisesti, aiheuttaen niin sanotun short squeeze -ilmiön. Tämä johti suuriin tappioihin lyhyeksi myyjille, jotka olivat lyöneet vetoa osakkeen hinnan laskusta.
Short squeeze tarkoittaa tilannetta, jossa osakekurssin nopea nousu pakottaa lyhyeksi myyneet sijoittajat ostamaan osaketta tappioidensa rajaamiseksi. Ilmiö ruokkii itse itseään, sillä positioiden kattamiseksi tehdyt osakeostot nostavat kurssia entisestään.
Entistä korkeampi kurssi lisää pakko-ostoja, kun osakkeiden lainaamista vastaan tarjotut vakuudet loppuvat yhä useammalta sijoittajalta kesken.
Sijoittaja voi lisätä tarjoamiensa vakuuksien määrää, mutta hinnan noustessa yhä korkeammalle, yhä useampi lyhyeksi myynyt saavuttaa tilanteen missä vakuutta on mahdotonta kasvattaa enempää. Silloin osakkeet on pakko ostaa takaisin hinnasta välittämättä. Pakko-osto voi tulla eteen myös sitä kautta, että lainoittaja vaatii osakkeensa takaisin.