Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa
Seuraa Somessa

Heikot suhdanneluvut työntävät euroa jyrkkään laskuun

Euroalueen suhdannetilanne luo paineita euron heikentymiselle. Myös geopolitiikalla on oma roolinsa.
raha setelit euro valuutta inflaatio raha setelit euro valuutta inflaatio
EUR/USD-kurssikehitys. Kuva: Koyfin.

Euron vaihtokurssi suhteessa dollariin on tullut viime viikkoina alas poikkeuksellisen rajusti. Kun vielä syyskuun lopulla vaihtokurssi hätyytteli 1,12 dollarin rajaa, on se nyt valunut 1,04 dollariin. Kuukauden aikana on kurssi laskenut 3,7 prosenttia.

Euroa painaa alas sekä tuoreet heikot ostopäällikköindeksien lukemat kuin dollarin yleinen vahvuuskin.

Danske Bank on jo pitkään ennakoinut dollarille vahvistumista pitkällä aikavälillä ja tällä viikolla pankki laski euron 12 kuukauden ennustetta entisestään nyt jo tasolle 1,01 dollaria.

Euroalueen selkeästi Yhdysvaltoja heikommat talousnäkymät painavat euroalueen inflaatio-odotuksia ja luovat siten keskuspankille paineita jatkaa korkojen alentamisen tiellä. Korkojen erkaantuminen kahden mantereen välillä luo paineita valuuttakurssiin.

”Erityisesti EKP:n ja Fedin korko-odotusten erkaantuminen on painanut spot-kurssia alaspäin, sillä markkina ei pidä lainkaan mahdottomana skenaariota, jossa EKP leikkaa korkoja 50 korkopisteellä joulukuussa ja Fed pitää samalla korot ennallaan”, pankki toteaa.

Pankin mukaan korkoeron leventyessä dollaritulojen suojaaminen valuuttatermiinillä on kallistunut, mutta samalla optiomarkkinalla dollarin osto- ja myyntioptioiden välinen hintavinouma on leventynyt dollarimyyjien eduksi.

Ostopäällikköindeksit eivät lupaa hyvää

Tuorein eurojen myyntiaalto käynnistyi Ranskan valmistavan teollisuuden PMI-indeksin äkillisestä pudotuksesta, joka laski 44,5:stä 43,2:een. Ekonomistit olivat odottaneet lievää nousua 44,6 pisteeseen.

Vielä suurempi negatiivinen yllätys tuli palvelualalta, jossa vastaava indeksi laski 49,2:sta 45,7:ään, mikä viittaa siirtymisestä pysähtyneisyydestä taantumaan. Ranskan yhdistetty PMI putosi alkuvuoden tasoille ja olympialaisten vaikutus jäi lyhytaikaiseksi.

Saksan valmistavan teollisuuden PMI nousi puolestaan 43,0:sta 43,2:een, mikä on pieni positiivinen signaali, mutta ei muuta kokonaiskuvaa liiketoiminnan aktiivisuuden supistumisesta. Indikaattori on ollut supistumisen alueella – eli alle 50 pisteessä – heinäkuusta 2022 lähtien. Saksan palvelusektori laski yllättäen alle 50:n pisteen.

Koko euroalueen alustavat PMI-arviot olivat myös pettymyksiä. Valmistavan teollisuuden PMI laski 46,0 pisteestä 45,2 pisteeseen, ja on nyt ollut supistumisen alueella 29 kuukautta.

Finanssitalo ING:n tutkimusjohtaja Chris Turner arvioi artikkelissaan, että odotuksia heikommat Euroopan PMI-luvut ovat osoittautuneet euron laskusuunnan katalyytiksi.

”Luvut tukevat kertomusta siitä, että eurooppalainen liiketoimintaluottamus murenee – tai ainakin näyttää olevan vailla ulospääsyä pysähtyneisyydestä – kauppasotien uhan ja Euroopan poliittisen umpikujan keskellä”, Turner toteaa.

Turnerin mukaan myös Venäjän ja Ukrainan sodan eskaloituminen tällä viikolla on lisännyt painetta euron kurssiin.

”Ymmärrettävä pelko on nyt se, että kriisi kärjistyy vuoden loppua kohti, kun molemmat osapuolet yrittävät varmistaa parhaan mahdollisen asemansa ennen mahdollisia Trumpin johtamia tulitaukokeskusteluja tammikuussa.”

Euroalueella useita ongelmia

Blokland-rahaston perustaja ja aktiivinen markkinakommentaattori Jeroen Blokland listaa viestipalvelu X:ssä ison liudan syitä, miksi euro on nyt ”vapaapudotuksessa”. Euro on laskenut kuukaudessa enemmän kuin mikään muu päävaluutta.

Bloklandin mukaan euroalueella ei kirjaimellisesti ole mitään, millä puolustaa itseään. Talousalue on hänen mukaansa massiivisesti ylisäännelty, euro-valuutta on rakenteellisesti viallinen, teollisuus murskautuu Kiinan vaikutuksesta ja energiatoimituksiin ja -kustannuksiin liittyvät ongelmat ovat edelleen merkittäviä.

Lisäksi euroaluetta vaivaa Bloklandin mukaan täydellinen innovaation ja kilpailukyvyn puute. Talousalueella ei ole ASML:n lisäksi muita teknojättejä.

Lisäksi EKP:n politiikka keskittyy ”heikoimpiin lenkkeihin”, eli Ranskaan ja Italiaan. Ongelmia ovat Bloklandin mukaan myös massiivinen maahanmuutto ja epäpätevät poliitikot, joita kansa ei ole valinnut.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Katso kommentit (1) Katso kommentit (1)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
marmoripalatsi Kaivopuisto

Eliel Saarisen suunnittelema häikäisevä marmoripalatsi myynnissä - hinta sen mukainen

Seuraava artikkeli
Liisa Hanén MYRY

Kuopataanko yrittäjiä rassaava YEL:n laskennallisen työtulon malli?