Donald Trumpin suunnitelmat bitcoinin suhteen ovat herättäneet paljon huomiota hänen vaalivoittonsa jälkeen. Trump on kertonut aikeistaan tehdä Yhdysvalloista ”maailman kryptopääkaupunki” ja bitcoin-louhinnan keskus. Lisäksi hän on esittänyt ajatuksen kansallisesta bitcoin-reservin perustamisesta ”strategiseksi varannoksi”.
Senaattori Cynthia Lummis on ehdottanut lakia strategisen Bitcoin-varannon perustamiseksi. Suunnitelman mukaan Yhdysvaltain hallitus ostaisi miljoona bitcoinia ja säilyttäisi niitä vähintään 20 vuotta.
Trumpin hallinnon odotetaan nimittävän kryptomyönteisiä henkilöitä avainasemiin, kuten Goody Guillénin mahdollinen nimitys Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomission uudeksi puheenjohtajaksi.
Sijoittajat odottavat, että Trumpin hallinto toteuttaa kryptovaluuttoja suosivaa politiikkaa, mikä voisi johtaa alan kevyempään sääntelyyn ja bitcoinin aseman vahvistumiseen merkittävänä omaisuuseränä rahoitusmarkkinoilla.
Keskuspankin pääjohtaja vertaa bitcoinia kultaan
Myös Yhdysvaltojen keskuspankin Federal Reserven (Fed) pääjohtaja Jerome Powell otti kantaa Bitcoinin omistamiseen keskuspankin viimeisimmässä lehdistötilaisuudessa.
Powell totesi yksiselitteisesti, että keskuspankki ei voi omistaa Bitcoinia tai muita vastaavia omaisuuseriä. Hän perusteli tätä Federal Reserve Actilla, joka määrittelee tarkasti keskuspankin sallitut omistukset. Powell myös korosti, ettei Fed ole hakemassa muutosta tähän lainsäädäntöön.
”Meillä ei ole lupaa omistaa Bitcoinia. Federal Reserve Act määrittelee, mitä voimme omistaa, emmekä hae lakimuutosta”, Powell totesi.
Powellin lausunnot vahvistavat keskuspankin varovaisen linjan kryptovaluuttojen suhteen.
Vaikka Bitcoin on saavuttanut merkittävää kasvua ja institutionaalista hyväksyntää, keskuspankki pitäytyy tiukasti perinteisessä rahoitusjärjestelmässä. Kryptovaluuttojen laajempi integrointi Yhdysvaltain rahoitusjärjestelmään näyttää vaativan kongressin toimia, ei niinkään Federal Reserven aloitetta.
New York Timesin järjestämässä tapahtumassa Powell vertasi Bitcoinia kultaan, todeten sen olevan enemmän spekulatiivinen sijoituskohde kuin maksuväline tai arvon säilyttäjä.
”Ihmiset käyttävät Bitcoinia spekulatiivisena omaisuuseränä. Se on kuin kultaa – se on vain virtuaalista ja digitaalista”, Powell kertoi.
Powell korosti, että Bitcoin ei ole uhka perinteisille valuutoille kuten Yhdysvaltain dollarille. Sen sijaan hän näkee sen kilpailevan kullan kanssa.
Pääjohtajan kanta stablecoineihin
Powell on ottanut kantaa myös stablecoineihin eli vakaavaluuttoihin useissa yhteyksissä. Stablecoin on kryptovaluutta, jonka arvo on sidottu johonkin vakaaseen omaisuuserään, kuten dollarin kaltaiseen fiat-valuuttaan, kultaan tai muuhun hyödykkeeseen. Stablecoinien päätarkoitus on säilyttää vakaa arvo ja vähentää volatiliteettia verrattuna perinteisiin kryptovaluuttoihin kuten Bitcoiniin
Pääjohtaja on korostanut stablecoinien sääntelyn tärkeyttä – tablecoinit tarvitsevat asianmukaisen sääntelykehyksen, ja Federal Reserve on sitoutunut auttamaan tämän saavuttamisessa.
Powell on verrannut stablecoineja rahamarkkinarahastoihin ja pankkitalletuksiin, todeten että niitä tulisi säännellä samalla tavalla.
Powell on myös painottanut stablecoinien reservien läpinäkyvyyden merkitystä. Näiden reservien tulisi olla julkisesti läpinäkyviä, jotta voidaan rakentaa luottamusta ja suojautua maksukyvyttömyydeltä.
Pääjohtajan mukaan keskuspankki on ja tulee aina olemaan rahan luottamuksen päälähde. Stablecoinit lainaavat tätä luottamusta taustalla olevalta liikkeeseenlaskijalta, erityisesti dollariin sidottujen stablecoinien tapauksessa.
Vaikka Powell on puhunut sääntelyn puolesta, hän on myös selventänyt, ettei hänellä ole aikomusta kieltää stablecoineja. Stablecoinit voivat olla arvokas osa maksujärjestelmää, mutta ne tarvitsevat hänen mukaansa asianmukaista sääntelyä.
Powell on maininnut, että keskuspankin digitaalinen valuutta (CBDC) voisi mahdollisesti korvata stablecoinien toiminnot. Hänen mukaansa CBDC on kuitenkin vielä kaukana todellisuudesta.
Tolkun mies tuo Powell. Eikä sekään ole huono asia, että virkamies suhtautuu lakien muuttamiseen varovasti.
Laadukasta luettavaa jälleen kerran. Kiitos siitä.
Niin tuokin kupla vielä puhkeaa
Huomasikohan toimittaja, että FED ei myöskään omista kultaa, koska heillä ei ole lupaa siihen?
Ovatko he varovaisia kullan suhteen?
Saivat luvan jo 1970-luvulla. Kullan omistuskielto oli 1930-luvun juttuja, jolloin kullan omistaminen oli kiellettyä yksityishenkilöiltä ja kulta mikä päätyi FED:lle tai olisi normaalisti päätynyt ohjattiin valtiovarainministeriölle.
FEDn omilta sivuilta löytyy aiheesta lisää.
Veikeä kuriositeetti tähän loppuun: Finanssikriisin aikana kongressissa muutama poliitikko pohti jopa paluuta kultakantaan.
Jälkiviisaasti voi todeta, että onneksi sitä ei tehty. Korot olisivat nousseet ja työttömyys siinä samalla, kun rajallinen vakuus (kultakanta) ei salli rajatonta elvyttämistä.
USA nousi parissa vuodessa finanssikriisistä.
Ei ole totta. Powellin lausunnossa puhuttiin omistamisesta ja Fed ei omista kultaa. Fedin sivuilla sanotaan:
Although the Federal Reserve does not own any gold, the Federal Reserve Bank of New York acts as the custodian of gold owned by account holders such as the U.S. government, foreign governments, other central banks, and official international organizations.
Nämä Powellin kommentit nähtiin Jenkeissä Bitcoinille positiivisena asiana. Mutta tässä on mennyt suomalaisella toimittajalla pahasti puurot ja vellit sekaisin ja ottanut Powellin puolueettomat tekniset kommentit ”varovaisuutena”. Mutta näinhän se tuntuu kääntyvän narratiivin mukaan tänä päivänä, saman virheen teki Kauppalehti taanoin, ja tämä juttu kopioitu varmaan sen jutun pohjalta.
Suosittelen toimittajaa lukemaan CNBC:N artikkelin ”What Fed chief Powell said about crypto that may have aided bitcoin’s rally to $100,000”
Juttua ei ole kopioitu Kauppalehdestä (en ole edes Kauppalehden juttua nähnyt). CNBC:n jutun olen kyllä lukenut jo aiemmin.
Kukin tietysti tulkitsee tavallaan, mutta oman näkemykseni mukaan yksi ”varovaisuus”-sana ei vielä tarkoita, että jutussa olisi ”narratiivi”. Tuolla varovaisuudella tässä jutussa tarkoitin sitä, että Powell ei halunnut ottaa kantaa siihen, voisiko bitcoin toimia reservivaluuttana. Sehän ei ole mitenkään bitcoinin kannalta kielteinen, vaan neutraali asia. CNBC:n jutussa ei tästä reservivaluutta-teemasta ollut kyse, joten se ei ole tässä hyvä vertailukohde.
Kiitos Samalle. FED toimii huoltajana se lienee kohtalainen käännös sanalle Custodian.
Vaikka eräs omistajista kyseiselle kultavarannolle on liittovaltio, niin keskuspankki ja liittovaltio ovat kaksi eri asiaa. Hyvä korjaus.