Donald Trumpin suunnitelmat bitcoinin suhteen ovat herättäneet paljon huomiota hänen vaalivoittonsa jälkeen. Trump on kertonut aikeistaan tehdä Yhdysvalloista ”maailman kryptopääkaupunki” ja bitcoin-louhinnan keskus. Lisäksi hän on esittänyt ajatuksen kansallisesta bitcoin-reservin perustamisesta ”strategiseksi varannoksi”.
Senaattori Cynthia Lummis on ehdottanut lakia strategisen Bitcoin-varannon perustamiseksi. Suunnitelman mukaan Yhdysvaltain hallitus ostaisi miljoona bitcoinia ja säilyttäisi niitä vähintään 20 vuotta.
Trumpin hallinnon odotetaan nimittävän kryptomyönteisiä henkilöitä avainasemiin, kuten Goody Guillénin mahdollinen nimittäminen Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomission uudeksi puheenjohtajaksi.
Sijoittajat odottavat, että Trumpin hallinto toteuttaa kryptovaluuttoja suosivaa politiikkaa. Se voisi johtaa alan kevyempään sääntelyyn ja bitcoinin aseman vahvistumiseen merkittävänä omaisuuseränä rahoitusmarkkinoilla.
Finanssitalo deVere Groupin toimitusjohtaja Nigel Green kertoo sijoittajakirjeessään yllättävän ennusteen kuluvalle vuodelle. Hän uskoo, että Yhdysvallat tulee hankkimaan vuoden aikana jopa 300 000–400 000 Bitcoinia osana strategista Bitcoin-reserviä.
Tämä toimenpide vahvistaisi dollarin asemaa maailmanvaluuttana ja käynnistäisi samalla historiallisen Bitcoinin noususuhdanteen, hän toteaa.
Greenin mukaan strategisen Bitcoin-varannon perustaminen on lähes väistämätöntä.
Green on aiemmin korostanut strategisten Bitcoin-varantojen etuja esimerkiksi Yhdysvalloille ja Iso-Britannialle, painottaen niiden roolia talouksien turvaamisessa globaaleilta epävarmuuksilta.
Onko Bitcoin-reservi uhka tuottavuudelle?
Johns Hopkinsin yliopiston sovelletun taloustieteen professori Steve Hanke on tyystin toisella kannalla. Viestipalvelu X:ssä hän varoittaa ongelmista, joihin bitcoinin käyttö reservivaluuttana voisi johtaa. Tällainen toimenpide voisi vaikuttaa negatiivisesti talouteen, hän varoittaa.
Hanken mukaan säästöjen ohjaaminen digitaalisiin varoihin, kuten Bitcoiniin, vahingoittaisi talouden tuottavuutta ja kasvua.
”Bitcoiniin ohjatut säästöt eivät rakenna tehtaita, luo työpaikkoja tai edistä innovaatioita”, hän toteaa.
A US BITCOIN STRATEGIC RESERVE = A STUPID IDEA.
— Steve Hanke (@steve_hanke) January 6, 2025
Savings funneled into Bitcoin aren't building factories, creating jobs, or driving innovation. pic.twitter.com/VaH0p7Y835
Bitcoin-säästöjä ei käytetä rahoittamaan todellisia pääomaresursseja, jotka edistävät tuotantoa. Sen sijaan nämä varat jäävät passiivisiksi, eivätkä ne edistä konkreettisia projekteja, jotka parantaisivat tuottavuutta, professori väittää.
Hanke korostaa, että taloudellinen hyvinvointi ja parantunut elintaso perustuvat tuottavuuden kasvuun. Tuottaviin resursseihin investoimatta jättäminen voi johtaa pitkän aikavälin seurauksiin talouden terveydelle.
”Olen täysin sitä vastaan. Mielestäni se on typerin idea”, hän sanoo suoraan Bitcoin-reservihankkeesta.
Sijoitus- ja kryptosivusto Finbold kertoo, että Steve Hanke on ollut pitkään Bitcoinin kriitikko ja vastustanut hallituksia, jotka hankkivat digitaalisia varoja. Esimerkiksi hän oli yksi äänekkäimmistä El Salvadorin bitcoin-hankkeen arvostelijoista. Hän on ennustanut El Salvadorin talouden ajautuvan kriisiin sen jälkeen, kun maa julisti Bitcoinin lailliseksi maksuvälineeksi. Tosin näin ei ole vielä käynyt.
Kenties jyrkimmän bitcoiniin liittyvän kritiikkinsä hän antoi viime vuonna. Hanke teki yhden huomattavimmista lausunnoistaan Bitcoinista, kutsuen kryptovaluuttasijoittajia ”psykopaateiksi.” Hän viittasi Toronton yliopiston tutkijoiden psykologiseen tutkimukseen, joka tuki hänen väitettään.
Keskuspankki ei voi omistaa kryptovaluuttoja
Yhdysvaltojen keskuspankin Federal Reserven (Fed) pääjohtaja Jerome Powell ei ole suoraan tyrmännyt bitcoin-reservien luomista. Tosin Powell totesi yksiselitteisesti, että keskuspankki ei voi omistaa Bitcoinia tai muita vastaavia omaisuuseriä – Yhdysvaltojen valtavat kultavarannot omistaa liittovaltio, ei keskuspankki. Hän perusteli tätä Federal Reserve Actilla, joka määrittelee tarkasti keskuspankin sallitut omistukset. Powell myös korosti, ettei Fed ole hakemassa muutosta tähän lainsäädäntöön.
New York Timesin järjestämässä tapahtumassa Powell vertasi Bitcoinia kultaan, todeten sen olevan enemmän spekulatiivinen sijoituskohde kuin maksuväline tai arvon säilyttäjä.
”Ihmiset käyttävät Bitcoinia spekulatiivisena omaisuuseränä. Se on kuin kultaa – se on vain virtuaalista ja digitaalista”, Powell kertoi.
Powellin mukaan Bitcoin ei ole uhka perinteisille valuutoille kuten Yhdysvaltain dollarille. Sen sijaan hän näkee sen kilpailevan kullan kanssa.