Parlamentti hyväksyi säännöt tasa-arvon edistämiseksi pörssiyhtiöiden hallituksissa.
Toteutuessaan laki palkka-avoimuudesta lisäisi yritysten hallinnollista taakkaa ja kustannuksia sekä aiheuttaisi erimielisyyksiä työpaikoilla, varoittaa Suomen Yrittäjät.
Sukupuolten välisten palkkaerojen taustalla on useita syitä.
Sosiaali- ja terveysministeriön kaavailema pakollinen palkka-avoimuus johtaisi kateuden ja uteliaisuuden lisääntymiseen, väittää EK:n tasa-arvoasiantuntija.
Sukupuolten tasa-arvon kärkipaikoille hamuava maan tasa-arvotoimista päättävissä instituutioissa tulisi olla myös miehiä mukana.
Naisten osuudessa yritysten hallituksissa ja johtoryhmissä ei ole tapahtunut merkittävää muutosta, kertoo tuore selvitys.
Kotihoidontuen pitkä kesto on sukupuolten välisen tasa-arvon kannalta ongelma, väittää Keskuskauppakamarin pääekonomisti.
Suomessa on yhä 22 pörssiyhtiötä, joiden johtoryhmässä ei ole yhtään naista.
VATT:n tutkija löysi uudenlaisen selityksen miesten ja naisten palkkaeroihin.
Pinkillä rahalla, englanniksi pink money, viitataan seksuaalivähemmistöjen käyttämään rahaan. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professori Pekka Mattilan mukaan Suomessa yritykset eivät kuitenkaan osaa hyödyntää ilmiötä...
Martina Akrenius ja Mimmit sijoittaa -kaksikko pohtivat SalkunRakentaja-podin 9.jaksossa onko pörssi tasa-arvoinen paikka.
Suurimmat ansiot olivat johtajilla.
Palkkojen julkisuus jakaa mielipiteitä. Työikäisten kansalaisten ja luottamusmiesten näkemykset palkkajulkisuudesta ovat varsin erilaisia.
Pohjoismaisissa hyvinvointivaltioissa naiset osallistuvat hyvin työmarkkinoille, mutta he etenevät edelleen urillaan hitaasti, väittää ruotsalaistutkija.
Kotihoidontuesta on luovuttava asteittain, vaatii Keskuskauppakamarin johtava ekonomisti Mauri Kotamäki.
Suomessa on mahdollista nousta pienituloisuudesta keskiluokkaan, muistuttaa Elina Lepomäki.
Kotimaisten pörssiyhtiöiden kippareina on selvästi enemmän naisia kuin muutama vuosi sitten.
Finlayson kertoi aloittavansa syyskuussa noin viikon mittaisen vain naisille suunnatun alennuskampanjan. Idea ei ollut aivan loppuun asti harkittu.
Kansalaisten mahdollisuus kivuta ylöspäin yhteiskunnan hierarkiassa on selkeästi helpompaa pohjoismaissa kuin Yhdysvalloissa.
Kommentit