Ilmoitukset
Clear all

Kerro mitä sijoituskohdetta ostit tai myit viimeksi, voit voittaa 150 euron Superlahjakortin!

Uusi kierros lahjakorttikisassa käynnistyi. Kerro ja perustele Foorumissa viimeisin sijoituspäätöksesi. Voit voittaa 150 euron arvoisen Superlahjakortin!

Osallistu keskusteluun tästä

Ekonomisti tylyttää bitcoinia olan takaa - ympäristöongelma, uhkapeliväline ja rikollisten valuutta


Jorma Erkkilä
Kommentteja: 61
Moderator
Aiheen avaaja
Liittynyt: 5 vuotta sitten

Ympäristötaloustieteilijä ja ekonomisti Juha Itkonen ei säästele sanojaan arvostellessaan bitcoinia.

"Bitcoin on iso ympäristöongelma, joka vain pahenee, jos hinta nousee. Sen käyttö maksuvälineenä on täysin mitätöntä suhteessa päästöihin. Se on lähinnä uhkapeliväline ja rikollisten valuutta. Nyt pitäisi alkaa miettiä, miten siitä päästään eroon" Itkonen kirjoittaa Twitterissä.

https://twitter.com/JuhaItkonen/status/1365908925917368323

Bitcoin-asiantuntija Toni Heiskanen vastaa Itkoselle.

"Juha, aika monta väärinkäsitystä sulla yhdessä viestissä. 1. Bitcoin ei ole maksuväline vaan arvopankki. Bitcoin on paljon ympäristöystävällisempi arvopankki kuin kulta. 2. Rikolliset siirrot olivat viime vuonna 0.34 % kaikista transaktioista. 3. Bitcoinista ei voi päästä eroon", Heiskanen kirjoittaa Twitterissä.

Bitcoinie louhinnan ilmastopäästöt ovat viimeistään nyt nousseet samaan luokkaan kuin koko Suomen. Tässä laaja juttu aiheesta.

Keskustelu/väittely bitcoinin ympärillä on erittäin mielenkiintoista, koska siinä mennään syvälle rahan olemukseen. 

Onko bitcoin vaihdonväline kuten fiat-raha vai arvon säilyttäjä kuten kulta?

Kun sijoittajat haluavat pitää osan varoistaan käteisenä, niin onko bitcoin parempi vaihtoehto kuin jatkuvasti arvoaan menettävä fiat-raha?

 

4 vastauksia
Jorma Erkkilä
Kommentteja: 61
Moderator
Aiheen avaaja
Liittynyt: 5 vuotta sitten

Nyt tuli kova ennuste. Uutistoimisto Bloombergin mukaan analyysitalo BCA ennustaa, että bitcoin tulee menettämään ajan mittaan suurimman osan arvostaan.

Kaksi perustelua:

1) vastuulliset rahastot tulevat karttamaan bitcoinia, koska louhinta syö energiaa

2) valtiot uhkaavat menettää seigniorage-tuloja, eli fiat-rahan liikkeellelaskusta saatavia tuloja. Ne eivät ole pikkusummia.

Kryptovaluutta ylitti 50 000 dollarin rapyykin vastikään. Hetkellisesti hinta kävi lähellä 60 000 dollaria, jolloin bitcoinin markkina-arvo ylitti jo biljoona dollaria eli tuhat miljardia dollaria. Sen jälkeen hinta on laskenut 48 000 dollariin.

USA:n tuore valtiovarainministeri ja entinen Fed'in pääjohtaja Janet Yellen on myös esittänyt vastikään synkän arvioin bitcoinista. Hän epäilee, ettei bitcoin sovellu maksuvälineeksi. Yallenia huolettaa erityisesti kryptovaluutan kova hintavaihtelu. Hänen mukaansa bitcoin on "highly speculative asset".

Yellen sounds warning about ‘extremely inefficient’ bitcoin

Myös Yellen mainitsee louhinnan energiakulutuksen ja kryptojen käytön rikolliseen käyttöön.

Myös Microsoftin perustaja Bill Gates karttaa bitcoinia. Hän haluaa sijoittaa yrityksiin, jotka tekevät tuotteita. Sinänsä Gates ei tyrmää bitcoinia sijoituskohteena tai vaihdon välineenä.

Vasta-argumentteja varmasti löytyy.

Vastaus
crrgoodjpohnny
Kommentteja: 0
Registered
Liittynyt: 2 viikkoa sitten

Toistaiseksi bitcoin ei aio menettää arvoa, kun päätetään kiihkeistä hyppyistä, mutta ajatuksesi, että hinta saattaa laskea laittoman käytön vuoksi, kiinnosti minua. Tämä skenaario on mahdollinen, mutta onko se todella hyvää vanhaa vihreää kirjaa, jota ei käytetä laittomassa liiketoiminnassa?

Vastaus
1 Vastaus
Jorma Erkkilä
Moderator
Liittynyt: 5 vuotta sitten

Kommentteja: 61

@crrgoodjpohnny

Joo, rahanpesua on tehty iät ajat fiat-rahan avulla.

Kryptovaluutoista on arvioitu, että noin 1,1 % kaikista virtuaalivaluuttatapahtumista liittyy rikollisuuteen.

Euroopan Komission terrorismin rahoittamista koskevan raportin mukaan Bitcoinin merkitys terrorismin rahoittamisessa ja rahanpesussa on vähäinen eikä siitä ole juurikaan viitteitä.

Suomessa poliisin tietoon tulleiden virtuaalivaluuttoihin liittyvien rikosepäilyjen määrä on kuitenkin jatkanut kasvua, vaikkakin se on vielä vähäistä.  Eri virtuaalivaluuttoihin liittyvien prepaid-maksukorttien lisääntynyt käyttö Suomessa voi osittain kytkeytyä rikolliseen rahanpesuun ja laittomista lähteistä saatujen varojen käyttöön.

Virtuaalivaluuttapalvelujen tarjoajat ovat nykyään velvollisia rekisteröitymään finanssialan valvontaviranomaisille, tuntemaan asiakkaansa, suorittamaan asiakas- ja tapahtumavalvontaa sekä ilmoittamaan viranomaisille epäilyttävistä liiketoimista. 

Lähde: https://www.vero.fi/harmaa-talous-rikollisuus/ilmi%C3%B6t/virtuaalivaluutat/

Vastaus
Osinkoilija
Kommentteja: 9
Registered
Liittynyt: 2 kuukautta sitten

Maailman suurimman hedgerahaston Bridgewater Associatesin perustaja Ray Dalio: bitcoin voidaan suurella todennäköisyydellä kieltää.

Dalion mukaan valtiot eivät halua kilpailijoiksi ulkopuolisia valuuttoja, koska kokonaisuutta olisi silloin mahdotonta hallita. 

"“Every country treasures its monopoly on controlling the supply and demand. They don’t want other monies to be operating or competing, because things can get out of control. So I think that it would be very likely that you will have it under a certain set of circumstances outlawed the way gold was outlawed.” 

Dalion haastattelu alla.

 

 

Vastaus
Ylös