ETF-perusteet

Määritelmä

Pörssinoteerattu rahasto eli ETF (engl. exchange-traded fund) on sijoitusrahasto, jolla voidaan käydä kauppaa pörssissä. Indeksiosuusrahasto on pörssinoteerattu rahasto, joka pyrkii seuraamaan mahdollisimman tarkasti tiettyä osakeindeksiä. Suurin osa pörssinoteeratuista rahastoista on ns. passiivisia indeksiosuusrahastoja, eli niillä ei ole aktiivista salkunhoitoa. Markkinoilta löytyy myös aktiivisesti hallinnoituja sekä muihin omaisuuslajeihin kuin osakkeisiin sijoittavia ETF-rahastoja. Tällaisia ovat mm. korko-, hyödyke- ja kiinteistömarkkinoille sijoittavat ETF-rahastot.

Lyhenne ETF tulee englannin sanoista Exchange Traded Fund eli  pörssikaupankäynnin kohteena oleva rahasto. Siis toisin kuin perinteinen sijoitusrahasto, ETF on rahasto, jolla käydään kauppaa samalla tavalla kuin pörssiosakkeilla.

Tarjonta

ETF:t, eli pörssinoteeratut rahastot, ovat viime vuosina kasvattaneet nopeasti suosiotaan rahastosijoittajien keskuudessa. Markkinoille tulee maailmalla jatkuvasti uusia ETF:iä. Pörssinoteerattujen rahastojen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti sen jälkeen kun ensimmäinen ETF tuli markkinoille vuonna 1993.

Pohjoismaissa ETF:n tarjonta on edelleen vaatimatonta.Helsingin pörssissä on kuitenkin listattuna vain yksi ETF, Seligson & Co:n OMX Helsinki 25 -indeksiosuusrahasto. Ruotsissa tarjontaa on enemmän.

ETF:n edut

ETF-rahastoilla on useita etuja verrattuna perinteisiin aktiivisesti hoidettuihin rahastoihin verrattuna:

  • ETF:issä yhdistyvät suoran osakesijoituksen ja rahastosijoituksen edut yhdellä sijoituksella. Sijoittamalla ETF:iin saa hajautetun sijoituksen yhdellä sijoituksella.
  • ETF:ien avulla pystyy helposti sijoittamaan eri toimialoille, raaka-aineisiin ja maantieteellisiin alueisiin, joihin muutoin olisi hankala sijoittaa.
  • Kaupankäynti ETF-rahastoilla indeksiosuurahastoilla on yhtä helppoa kuin osakkeilla koska ETF:illä käydään kauppaa suoraan pörssissä osakkeiden tapaan.
  • ETF:t soveltuvat hyvin lyhyen aikavälin kaupankäyntiin, sillä niillä käydään kauppaa koko pörssipäivän ajan.
  • ETF:t ovat kustannustehokkaita. Niillä on alhaisemmat hallinnointimaksut kuin tavallisilla rahastoilla.
  • Sijoittaja saada tuottoa riippumatta siitä mihin suuntaan markkinat liikkuvat, sillä on myös ETF:iä (ns. käänteiset ETF:t), joiden arvo nousee, kun ETF:n seuraama indeksi laskee.

1 kommentti

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös