Sijoitusuutiset

Twitterin osake laski rajusti – Donald Trump uhkaa sosiaalisen median yhtiöitä sääntelyllä

Yhteisöpalvelu Twitterin faktantarkistuksista suivaantunut presidentti uhkaa ryhtyä toimiin, jotka saivat Twitterin osakkeen laskuun pörssissä.

USA:n presidentti Donald Trump uhkaa Twitteriä sääntelyllä tai sulkemisella. Hän perustelee Twitterissä julkaisemaansa uhkausta sillä, että sosiaaliset mediat pyrkivät vaientamaan konservatiivien äänet kokonaan. Tosin uutistoimisto Reutersin mukaan tällaisesta vaientamisesta ei ole todisteita.

Nyt Trump väittää tviitissään, että sosiaalinen media yritti vaientaa konservatiivit myös vuoden 2016 vaaleissa. Hän kehottaa sosiaalista mediaa rehellisyyteen.

“Twitter tukahduttaa sananvapauden, enkä minä presidenttinä anna sille lupaa tapahtua!”, Trump kirjoitti toisessa tviitissään.

Twitter puuttui Trumpin viesteihin aiemmin keskiviikkona ensimmäistä kertaa. Yhteisöpalvelu lisäsi kahteen presidentin twiittiin faktantarkistusmerkinnän tiistaina, kertoo The Washington Post. Twitteriä on kritisoitu jo pitkään siitä, ettei se puutu väärän tiedon ja valheiden levittämiseen maailman johtajien toimesta. Nyt siis Twitter puuttui presidentin tviitteihin.

Twitterin merkintä koskee kahta tviittiä. Niissä presidentti väittää postitettavien äänetyslippujen johtavan petolliseen lopputulokseen vaaleissa. Trumpin mukaan postitettavat äänestysliput ovat olennaisesti petollisia ja johtavat peukaloituun lopputulokseen. Trump pelkää postiäänestyksen suosivan demokraattien presidenttiehdokasta Joe Bideniä.

Twitterin merkintöjen jälkeen Trump syytti Twitteriä marraskuun presidentinvaaleihin sekaantumisesta.

Nyt presidentti uhkaa omien sanojensa mukaan ”sulkea sosiaalisen median” tai rajoittaa sen toimia merkittävästi. Valkoisen talon mukaan presidentti suunnittelee allekirjoittavansa presidentin asetuksen, jonka nojalla hän pyrkii rajoittamaan sosiaalisen median yhtiöiden toimintaan. Trump aikoisi kehottaa liittovaltion telehallintovirastoa tarkastelemaan lakia, joka on suojannut sosiaalisen median yhtiöitä joutumasta vastuuseen käyttäjien materiaalista.

Telehallintovirasto ei ole presidentin alainen, joten Trump voi vain antaa kehotuksia. Presidentin asetus ei siis tarkoita lain automaattista muuttumista. Sillä annetaan toimintaohjeita hallinnon virastoille. Senaatista ja edustajainhuoneesta muodostuva kongressi säätää lait, ja edustajainhuoneessa on demokraattienemmistö.

Jos kongressi säätäisi lain, se voisi altistaa sosiaalisen median yhtiöitä oikeusjutuille.

Jupakka näkyy Twitterin osakkeen kurssinoteerauksessa. Eilen Twitter Inc. -yhtiön osakekurssi romahti 4,45 prosenttia ja keskiviikkona se laski 2,76 prosenttia. Sitä ennen osake oli kirinyt 18. marraskuun pohjilta peräti 55 prosenttia.

Twitterin päivittäisiä mainostettavia käyttäjiä oli viime vuoden lopussa yhtiön mukaan 152 miljoonaa, mikä oli viidenneksen enemmän kuin vuotta aiemmin.

Yhtiön koko vuoden liikevoitto laski 19 prosentilla 366 miljoonaan dollariin, kun se vuotta aiemmin oli 453 miljoonaa dollaria. Koko vuoden liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 14 prosentilla 3,5 miljardiin dollariin edellisvuoden vajaasta 3,2 miljardista.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös