Indikaattorit

Suomi ajautui taantumaan ja raju romahdus suurten yritysten liikevaihdossa

Tilastokeskus julkisti tänään kaksi synkkää tilastoa Suomen taloudesta.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan suurten yritysten kausitasoitettu liikevaihto laski vuoden 2020 huhtikuussa 7,2 prosenttia maaliskuuhun verrattuna. Maaliskuussa suurten yritysten kausitasoitettu liikevaihto laski 0,9 prosenttia, kun taas helmikuussa liikevaihto oli 0,6 prosenttia edeltävää kuukautta pienempi.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne vaikutti suurten yritysten kehitykseen.

Tilastokeskuksen mukaan suurten yritysten kausitasoittamaton liikevaihto laski vuoden 2020 huhtikuussa 11,2 prosenttia edellisvuoden huhtikuusta. Tammi-huhtikuussa suurten yritysten liikevaihto väheni 4,9 prosenttia vuodentakaisesta.

Suurten yritysten liikevaihtoennakko perustuu teollisuuden, rakentamisen, kaupan ja muiden palvelualojen 2 000 liikevaihdoltaan merkittävimmän yrityksen muodostamaan otokseen. Tilaston ulkopuolelle jäävät alkutuotantoa sekä pankki- ja vakuutustoimintaa harjoittavat yritykset.

Tilaston kuvaamat yritykset muodostavat noin 70 prosenttia kaikkien Suomessa toimivien yritysten liikevaihdosta, vastaavat yli puolesta tehdyistä investoinneista ja työllistävät reilut 40 prosenttia kaikkien yritysten henkilöstöstä.

Tilastokeskus julkisti tänään myös tiedot bruttokansantuotteen kehityksestä.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan bruttokansantuotteen volyymi pieneni tammi-maaliskuussa 0,9 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Vuoden 2019 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna työpäiväkorjattu bruttokansantuote pieneni 1,1 prosenttia.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että Suomen talous on taantumassa, koska bruttokansantuote on nyt supistunut kahdellä peräkkäisellä vuosineljänneksellä.

Handelsbankenin Suomen pääekonomisti Timo Hirvonen kommentoi bkt-lukuja Twitterissä.

”Suomen talous on nyt taantumassa. BKT on supistunut kaksi neljännestä peräkkäin. Vuoden 2020 1. neljänneksellä viennin heikko kehitys painoi BKT:n miinukselle. Kotitalouksien kulutus oli vaisua ja investoinnit supistuivat. Toisen neljänneksen luvut ovat vielä huonommat”, Hirvonen toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös