Sijoitusideat

Kansalaisrahoitus seuloo kiinnostavimmat kasvuyritykset sijoittajille

Kansalaisrahoituksen kautta kuka tahansa voi sijoittaa lupaaviin kasvuyhtiöihin. Kansalaisrahoituksen sijoituskohteet valitaan tiukalla seulalla.

kasvurahoitus startup osakeanti listaamattomat sijoitusidea sijoittaminen

– KAUPALLINEN YHTEISTYÖ –

Kansalaisrahoituksen kautta kuka tahansa voi sijoittaa lupaaviin kasvuyhtiöihin. Kansalaisrahoituksen sijoituskohteet valitaan tiukalla seulalla.

Kansalaisrahoitus Oy on sijoituspalveluyritys, joka yhdistää kiinnostavia kohteita etsivät sijoittajat ja tehokkaita pääomarahoitusratkaisuja etsivät yritykset. Vuonna 2012 perustettu yhtiö on toimintansa aikana järjestänyt jo yli 30 rahoituskierrosta, joiden kautta se on kerännyt noin 44 miljoonaa euroa suomalaisille kasvuyhtiöille.

Finanssivalvonnan alaisena toimiva Kansalaisrahoitus yhdistää kasvuyhtiöt ja sijoittajat tarjoamalla palvelun, jossa rahoitusta etsivä kasvuyhtiö voi kerätä pääoman liiketoimintaansa nopeasti ja joustavasti. Samalla lupaavat suomalaiset startup-yritykset ja kasvuyhtiöt tarjoutuvat mahdollisiksi sijoituskohteiksi muillekin kuin perinteisille pääomasijoittajille. Näin suomalaisille sijoittajille tarjotaan mahdollisuus päästä osaksi suomalaisten kasvuyhtiöiden tarinaa.

– Meillä on erittäin tehokas ja asiantunteva organisaatio, jonka avulla suunnittelemme ja järjestämme osakeanteja. Olemme onnistuneet järjestämissämme osakeanneissa sata prosenttisesti, Kansalaisrahoitus Oy:n toimitusjohtaja Toni Lahti iloitsee.

– Kohdeyhtiöillemme tarjoamme nopeaa ja joustavaa palvelua. Lyhyesti sanottuna me hoidamme rahoitusneuvottelut ja kohdeyhtiömme voi keskittyä omaan liiketoimintaansa ja yhtiön arvon kasvattamiseen.

– Sijoittajia palvelemme tekemällä heidän puolestaan pääomasijoittajan työn.  Karsimme satojen listaamattomien yhtiöiden joukosta ne, joilla on meidän mielestämme parhaat mahdollisuudet menestyä. Se on hyvä tapa esimerkiksi aloittaa startup-sijoittaminen.

Kansalaisrahoituksen tiukan tarkastuksen läpäisee vain muutama prosentti rahoitusta hakevista yhtiöistä.

– Malliesimerkkejä tästä tiukasta seulastamme ovat viimeaikaiset menestystarinat NewIcon ja Mobidiag, jotka kumpikin kuuluvat siihen harvalukuisten yritysten joukkoon, jotka ovat saaneet myös Euroopan investointipankin velkarahoitusta, Lahti kertoo.

– Kansalaisrahoitus keräsi NewIconille 4,4 miljoonaa ja Mobidiagille 3,99 miljoonaa. Meidän hankkima rahoitus oli osa kummankin yhtiön kokonaisrahoitusta. NewIconille kerätty 4,4 miljoonaa euroa on tiettävästi suurin joukkorahoituksella kerätty summa Suomessa.

 

Mobidiag: iso tuotekehitysprojekti ei onnistu ilman merkittävää rahoitusta

Suomalais-ranskalainen Mobidiag kehittää tarkkaa ja nopeaa teknologiaa edistämään infektiosairauksien diagnosointia molekyylidiagnostiikan avulla. Yhtiön kärkituotteet ovat laitealusta ja kertakäyttöinen testikasetti, joiden avulla pystytään tunnistamaan monta kohdebakteeria, -virusta tai -parasiittia samanaikaisesti. Yhtiön tuotteiden pääpaino on suolistoinfektioiden tunnistuksessa.

– Molekyylidiagnostiikka on ollut teknologiana saatavilla jo jonkin aikaa, mutta meidän kehittämä järjestelmä tarjoaa DNA:n monistukseen pohjautuvan diagnostiikan tehon helppokäyttöisessä ja taloudellisesti järkevässä muodossa, Mobidiagin toimitusjohtaja Tuomas Tenkanen tiivistää.

– Kaikki laboratoriossa työskentelevät henkilöt osaavat käyttää meidän ratkaisuamme. Henkilökunnan ei tarvitse ymmärtää taustalla olevaa teknologiaa, vaan riittää, että he osaavat käyttää testikasettia. Yhdellä testikasetilla voidaan tunnistaa monta bakteeria tai virusta samanaikaisesti. Tämä mahdollistaa oireiden mukaiset testit, joilla voidaan tunnistaa todennäköisimmät oireiden aiheuttajat yhdellä kasetilla. Teknologian avulla voidaan myös tunnistaa antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit, mukaan lukien ns. superbakteerit. Ratkaisumme ohjaa paremmin potilaiden hoitoa ja pienentää terveydenhuollon kokonaiskustannuksia, Tenkanen selventää.

Kansalaisrahoitus järjesti Mobidiagin 3,99 miljoonan euron osakeannin. Osakeanti merkittiin täysimääräisenä jo ennen rahoituskierroksen päättymistä ja yhtiötä lähti omistamaan yli 300 suomalaissijoittajaa.

– Siitä lähtien, kun yksi ranskalainen ja kaksi suomalaista yritystä fuusioituivat nykyiseksi Mobidiagiksi ja saimme yhteen yritykseen valtavan määrän alan huippuosaamista, olemme myös rakentaneet rahoituspohjaa erittäin monipuolisesti ja määrätietoisesti. Omistajat itse ovat investoineet yritykseen, olemme saaneet rahoitusta mm. TEKESiltä ja Finnveralta sekä olemme läpäisseet myös Euroopan investointipankin seulan ja saaneet heiltä 15 miljoonaa euroa velkarahoitusta, Tenkanen kertoo.

– Kansalaisrahoitus on järjestänyt meille osakeannin kaksi kertaa. Ensin loppuvuodesta 2015, jolloin keräsimme 1,5 miljoonaa euroa. Kun lainsäädäntö muuttui ja joukkorahoituksella saa nyt kerätä 5 miljoonaa euroa vuodessa, halusimme käyttää tämän mahdollisuuden ja järjestimme uuden rahoituskierroksen.

– Kansalaisrahoituksen palvelu täydentää erinomaisesti meidän rahoitustarvettamme ja kokemuksemme palvelusta on erittäin positiivinen. Ensinnäkin pidämme hyvin paljon Kansalaisrahoituksen tavasta toimia yrityksemme kanssa. Toinen merkittävä asia on rahoituksen hämmästyttävä nopeus ja tehokkuus. Ensimmäisellä kierroksella kerätty summa saatiin kasaan reilussa vuorokaudessa. Se on hyvin merkittävä asia, sillä tällä alalla yritysjohdolla menee paljon aikaa rahoituksen hankintaan. Kansalaisrahoitus säästi merkittävästi meidän aikaamme, Tenkanen kehuu.

Monipuolinen rahoituspohja on elintärkeää tuotekehitystä tekevälle yritykselle.

– Käyttämämme teknologia ja kehittämämme laitteet ja testit ovat erittäin monimutkainen kokonaisuus. Kyseessä on valtavan iso ja pitkäaikainen tuotekehitysprojekti. Nyt projekti on loppusuoralla ja uskomme että pääsemme markkinoille tänä vuonna. Mutta tällaista projektia ei voi saada maaliin ilman merkittävää ja joustavasti toimivaa rahoitusta, Tenkanen sanoo.

Toimitusjohtaja uskoo lujasti Mobidiagin potentiaaliin.

– Tuotekehitysprojektimme on erittäin pitkällä ja nyt uskallan sanoa, että suurimmat teknologiariskit ovat hyvin todennäköisesti takanapäin. Euroopan investointipankin ja Kansalaisrahoituksen järjestämän rahoituksen ansiosta meillä on nyt kasassa vankka rahoituspaketti, jonka avulla voimme lähteä viemään tuotetta markkinoille.

– Positiivista on myös se, että markkinoilta on tullut jo selvästi kiinnostusta ratkaisuumme. Markkinoilla on tilaa meille, koska meidän ratkaisumme on tehokas, edullinen ja helppo käyttää. Juuri ne ovat avainasioita tässä. Meidän tuotteemme on sellainen, jonka avulla molekyylidiagnostiikka menetelmänä vakiintuu rutiinikäyttöön myös pienemmissä laboratorioissa, Tenkanen toteaa.

 

NewIcon tavoittelee rahoituksen avulla reipasta kasvua

Terveysteknologiayhtiö NewIcon tarjoaa asiakkaidensa yksilöllisiin tarpeisiin mitoitettuja lääkehuollon automaatioratkaisuja.

– Suunnittelemme ja valmistamme muun muassa keräilyvarastoautomaatteja apteekeille ja sairaala-apteekeille sekä älylääkekaappeja ja suonensisäisten lääkkeiden laimennusrobotteja sairaaloille. Tässä liiketoiminnassa kansainvälinen markkina on valtavan kokoinen ja Suomen markkina siihen verrattuna tietysti erittäin pieni. Siksi tavoittelemme reipasta kasvua ja kansainvälistymistä, NewIconin toimitusjohtaja Ossi Parviainen kertoo.

Yritys onkin hyvässä kasvuvauhdissa. NewIcon tavoittelee liikevaihtonsa kymmenkertaistamista, markkinajohtajuutta Pohjoismaissa ja hyviä päänavauksia on jo saatu aikaan Englannissa, Ranskassa, Venäjällä, Kiinassa ja Lähi-Idässä.

NewIconilla on systemaattinen tapa kerätä rahoitusta ja se on tärkeä osa yrityksen strategiaa. Rahoitus antaa selkänojan, jonka avulla yritys vie eteenpäin kasvu- ja kansainvälistymissuunnitelmaansa.

– Kansalaisrahoitukselta saatu rahoitus on osa kokonaisrahoituspakettia. Saimme viime vuonna 8 miljoonan euron rahoituksen Euroopan investointipankilta. Se on vierasta pääomaa. Kansalaisrahoituksen avulla halusimme huolehtia yhtiön omasta pääomasta ja saimme myös laajennettua yrityksen omistuspohjaa. Yleisöanti toi yhtiölle lähes 300 uutta osakkeenomistajaa. Joukossa on kymmeniä terveydenhuollon ammattilaisia ja yrittäjiä, joista osa on meidän omia asiakkaitamme, Parviainen iloitsee.

– Tulossa on vielä yksi rahoituskierros, jolla haemme yrityksellemme ammattimaista pääomasijoittajaa.

– Kansalaisrahoituksen toimintamalli on erittäin hyvä. Voisi sanoa, että jos tavoittelimme tällä rahoituskierroksella 5 miljoonaa ja saimme kasaan 4,4, miljoonaa, niin tulos on erinomainen.

NewIconilla on kaikki eväät huikeaan kasvuun.

– Kyseessä on noin 5 miljardin euron markkina, jolla toimivat merkittävimmät kilpailijamme ovat todella isoja yhtiöitä, mutta kilpailijoita ei ole monta, ja se on erittäin hyvä asia meille. Vaikka innovatiivisilla tuotteillamme on teknisiä ylivoimatekijöitä ja patentoitua teknologiaa. Tuotteiden kaupallistaminen ja jakeluketjun rakentaminen, vaatii pääomaa ja panostuksia, jotta voimme voittaa kilpailijamme maailmalla.

 

Lue lisää: www.kansalaisrahoitus.fi/

Kommentoi
Ylös
>