Rahastotietoa

Maailman suurimman valtiollisen rahaston arvo yli 1000 miljardia – jokainen norjalainen miljonääri

Norjan valtion öljyrahaston markkina-arvon kehitys.

Norjan valtion öljyrahaston omistusten arvo on noussut ällistyttävään yhteen biljoonaan eli 1000 miljardiin dollariin.

Norjan valtion öljyrahasto on, virallisesti Norjan hallituksen eläkerahasto on maailman suurin valtiollinen sijoitusrahasto. Norjan valtio sijoittaa valtion öljy-yhtiöiden tuottamia massiivisia voittoja sijoitusrahastoon, joka koostuu osakkeista, joukkovelkakirjalainoista ja kiinteistöistä ympäri maailmaa.

Norjan valtio perusti rahaston vuonna 1998, ja sen tarkoituksena oli säästää maan valtavia öljy- ja kaasutuloja seuraaville sukupolville. Norja varautuu öljy-tulojen investoinneilla tuleviin menoihin. Norjan päättäjillä on valtuudet käyttää eläkerahaston arvosta vain neljä prosenttia valtion budjetin tasapainottamiseen.

Rahastolla on omistuksia lähes 9000 yrityksessä eri puolilla maailmaan. Rahaston sijoituksista lähes 670 miljardia eli kaksi kolmannesta on kiinni osakkeissa. Rahaston omistukset löytyvät täältä.

Rahasto omistaa keskimäärin 1,3 prosenttia jokaisesta maailman listatusta yhtiöstä ja yli kaksi prosenttia Euroopassa listatuista.

Koska Norjassa on noin 5,2 miljoonaa asukasta, ovat asukasta kohden rahaston varat siis noin 191 000 dollaria, mikä on 1,5 miljoonaa Norjan kruunua. Öljyrahaston ansiosta jokainen norjalainen on siis kruunumiljonääri.

Kansallisista sijoitusrahastoista on tullut erittäin vaikutusvaltaisia toimijoita kansainvälisillä finanssimarkkinoilla. Sovereign Wealth Fund -istituutin mukaan kansallisten rahastojen pääomat ovat yhteensä 7,2 biljoonaa eli 7200 miljardia dollaria. Rahastojen pääomat ovat kaksinkertaistuneet sitten vuoden 2007.

valtiolliset sijoitusrahastot eläkerahastot sijoittaminen

Jättimäiset kansalliset rahastot herättävät myös huolia. Kaikki merkittävimmät kansalliset rahastot eivät ole toiminnassaan yhtä avoimia kuin Norjan öljyrahasto. Tämä on herättänyt pelkoja, että niillä voisi olla myös poliittisia, eikä taloudellisia motiiveja.

Kansalliset rahastot voivat myös olla riskitekijä finanssimarkkinoiden vakaudelle. Esimerkiksi öljyn hinnan raju pudotus pakottaa öljyvaltion myymään kansallisen rahastonsa sijoituksia, mikä voisi johtaa esimerkiksi osakekurssien romahdukseen.

6 kommenttia

6 kommenttia

 1. jukka

  15.10.2017 at 11:11

  Norjalaiset kansalaiset eivät omista kruunuakaan tuosta summasta vaan sen omistaa 100% valtio. Sama juttu suomalaisessa Solidiumissa.

  • Pekka

   15.10.2017 at 11:51

   Kansalaiset = valtio. Idiootti!

  • Jukka

   15.10.2017 at 18:08

   No ma haluaisin suomalaisena lunastaa oman osuuteni Solidiumin salkusta. Ai niin mutta eihan se onnistu mitenkaan koska mina en niita rahoja omista.

   Sama juttu norjalaisilla. Idiootti…

  • Pekka

   15.10.2017 at 18:11

   Ai niin, unohdin, että kommunistille on turhaa selittää mitään.

  • Jukka

   16.10.2017 at 12:04

   Kommarille? Lol

   Itse olen pesunkestävä kapitalisti.

   Norjalaiset eivät hyödy kruunuakaan tuosta rahastosta koska eivat niita omista. Suomessahan on velkaa about 20k e per kansalainen ja silti suht sama elintaso.

  • Minä

   23.1.2018 at 20:05

   Hmmmm. Vain ja ainoastaan Norjan kansa omistaa nuo rahat. Se ei silti tarkoita, että niitä voisi kansalaist sieltä nostella ja sama homma suomessa. Onneksi. Muutoin jotkut valopäät alkaisivat nostella omia osuuksiaan ja maa olisi kusessa. Joten ilmiselvä provo oli viestisi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös