Makrotalous

Ranskan houkuttelevuus sijoituskohteena heikkenee

Ranska sijotuskohteena eurokriisiRanskasta on tulossa euroalueen uusi ongelmapesä. Pääomamarkkinoilla Ranskan ongelmat eivät vielä näy. Sijoittajan kannalta Ranskan houkuttelevuus sijoituskohteena vähenee jopa Etelä-Euroopan maihin verrattuna, arvioi Nordea.

Ranskan talouskasvu on jäämässä selvästi ennakoitua heikommaksi. Maan ulkoministerin Laurent Fabiuksen mukaan talouskasvu ei tänä vuonna ylitä 0,2–0,3 prosenttia. Hallitus on jo aiemmin myöntänyt, ettei 0,8 prosentin kasvuennustetta saavuteta.

Fabius arvioi, että myös julkisen talouden alijäämätavoite jää saavuttamatta, eikä maa saa painettua julkisen talouden alijäämää EU:n vakaussopimuksen rajan alle. Vakaussopimuksen rajana on kolmen prosentin alijäämä suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Myös ennakoivat luottamusindikaattorit ovat menossa Ranskassa huonompaan suuntaan. Ranskan teollisuuden luottamusindeksin lukema 47,8 indikoi talouden aktiviteetin hidastumista entisestään.

Nordea arvioi aamukommenteissaan, että luottamusindikaattorin heikentyminen on huono uutinen, sillä vuoden kolmannella neljänneksellä maan talous supistui 0,1 % edelliseen neljännekseen verrattuna samalla, kun moni muu euroalueen maa sai käännettyä taloutensa jälleen kasvu-uralle euroalueen pitkään kestäneen taantuman jäljiltä.

Ranskalla on ollut talousvaikeuksia jo pitempään. Nordean mukaan Maan BKT on supistunut viitenä vuosineljänneksenä viimeisestä kymmenestä, ja maata vaivaa pahin työttömyys 16 vuoteen. Tällä hetkellä Ranskan työttömyysaste on 11 prosenttia.

Lisäksi Ranska näyttää olevan kykenemätön tekemään kasvuedellytyksiä luovia rakenneuudistuksia.

Sijoittajan kannalta Ranskan houkuttelevuus sijoituskohteena ei ole hääppöinen.

”Sijoittajan näkökulmasta Ranskan houkuttelevuus vähenee verrattuna Etelä-Euroopan kriisimaihin, jotka ovat pakotettuina joutuneet tarttumaan kivuliaisiin talousuudistuksiin”, Nordea kirjoittaa.

Nordean mukaan uudistuksilla alkaa olla kiire.

”Ranskalaisten eduksi voidaan kuitenkin laskea se, että maa ei ole vielä selkä seinää vasten pääomamarkkinoilla. Sen valtionlainakorot ovat edelleen varsin matalat verrattuna Etelä-Euroopan maihin, ja kivuliaisiin talousuudistuksiin ajoissa tarttuessaan Ranskalla on hyvät edellytykset saada kurssinsa käännettyä.”

Kommentoi
Ylös
>