Makrotalous

Jalkapallo politiikan pelinappulana Brasiliassa

Jalkapallon maailmanmestaruuskisojen järjestäminen poliittisen, taloudellisen ja sosiaalisen kriisin kourissa olevassa maassa on riskialtista, arvioi hollantilaisen varainhoitoyhtiö ING Investment Managementin osakestrategi.

Riskin suuruutta ovat aliarvioineet pahasti sekä FIFA että Brasilian vallankäyttäjät. Nyt kisat ovat alkaneet, ja lakot ja mellakat hallitsevat uutisia. Jännitys näkyi avausottelussa yhtä lailla Sepp Blatterin kuin Dilma Rousseffin kasvoilla.

Brasilialla ei ollut varaa hävitä avausottelua. Riskit kisoille, FIFAn johdolle ja presidentin poliittiselle tulevaisuudelle olivat liian suuret. Harmi, että voittoon tarvittiin kolme kyseenalaista tuomariratkaisua.

Nyt kun Brasilia ei enää voi pudota alkukierroksilla, jalkapallointo voi viedä sosiaalisen tyytymättömyyden taka-alalle. Tämä on olennaista Dilma Rousseffille, joka haluaa uudelleen presidentiksi lokakuun vaaleissa. Kaoottiset kisat ilman menestystä Brasilialle olisivat kuolinisku Dilman kompuroivalle kampanjalle.

Presidentin suosio on pudonnut selvästi viime kuukausina, vaikka monet tukiohjelmat ja verohelpotukset ovat hyödyttäneet suurta osaa brasilialaisista ja minimipalkka on noussut Dilman kaudella 33 %. Presidentti ei koskaan ole ollut todella suosittu, mutta nyt kun talouskasvu jatkaa laskuaan ja työpaikkoja katoaa vuosien vahvan työllisyyden kasvun jälkeen, hän menettää asemiaan oppositiolle.

Dilma ei pysty kääntämään taloutta nousuun ennen lokakuuta. Sijoitusilmasto maassa on liian huono ja kysyntää brasilialaisille tuotteille liian vähän. Hänen toivonsa uudelleenvalinnasta perustuvat köyhimpien kansalaisten uskollisuuteen ja loistaviin maailmanmestaruuskisoihin.

Sillä välin sijoittajat alkavat hiljalleen valmistautua uudistuksia suosivan opposition mahdolliseen voittoon. Opposition pääkandidaatti Aécio Neves ottaa voittaessaan käyttöön aivan erilaisen talouspolitiikan. Hän vähentää valtion roolia taloudessa ja yrittää saada rakenteellisesti korkean inflaation ja korot laskuun. Aécion voitto olisi hyvä uutinen bruttokansantuotteen mahdolliselle kasvulla ja yritysten voitoille. Tämä luo mahdollisuuksia sijoittajille varsinkin, jos maailmanmestaruuskisat eivät ole Dilman toivomusten mukainen suurmenestys.

Jos Brasilian joukkue voittaa ja levottomuudet laantuvat hieman, Dilman kampanja voi saada lisäpotkua, mikä parantaa hänen mahdollisuuksiaan päästä toiselle kaudelle. Se ei olisi hyvä ratkaisu Brasilian taloudelle tai markkinoille. Siksi maailmanmestaruuskisojen merkitystä Brasilialle ei voida yliarvioida. Äänestäjien näkemys kisoista voi olla ratkaiseva tekijä lokakuun vaaleissa.

Kirjoittaja Maarten-Jan Bakkum on hollantilaisen varainhoitoyhtiö ING Investment Managementin kehittyvien markkinoiden osakestrategi.

Kommentoi
Ylös
>