Makrotalous

Eikö metsäteollisuus olekaan auringonlaskun toimiala?

Metsäteollisuus mukautuu uuteen toimintaympäristöön ja pysyy Suomessa, toteaa Evli Pankin analyytikko Markku Järvinen.

Järvinen luettelee blogissaan useita metsäteollisuuden Suomeen kohdistuvia investointeja.

”UPM rakentaa biojalostamoa Lappeenrantaan 150 miljoonalla eurolla ja laajentaa sellutehtaitaan Kuusankoskella ja Pietarsaaressa. Stora Enso investoi 110 miljoonaa euroa Varkauden hienopaperitehtaan konvertointiin kartonkitehtaaksi. Metsä Group puolestaan suunnittelee yli miljardin euron biotuotetehdasta Äänekoskelle ja uudesta kartonkikoneestakin vihjaillaan”, Järvinen luettelee.

Metsäteollisuuden täydellistä romahdusta Suomessa on ounasteltu laajasti. Tilanne näyttää kuitenkin muuttuneen.

Ensinnäkin paperin kysyntä on tänä vuonna laskenut vähemmän kuin viime vuonna. ”Euroopassa paino- ja toimistopaperin paperien kysyntä laski vuoden ensimmäisessä kvartaalissa vain 2 prosenttia, kun viime vuonna pudotusta tuli vielä 5 prosenttia”, Järvinen toteaa.

Paluuta kasvu-uralle ei Järvisen mukaan paperin kysynnässä kuitenkaan ennusteta, mutta pakkausteollisuudessa kysyntä on positiivisella uralla talouskasvun ja nettikaupan siivittämänä. Kysynnän kasvaessa osa paperikoneista voidaan muuttaa tähän käyttöön.

Lisäksi sellun hinnat ovat pysyneet hyvällä tasolla jo vuodesta 2010. ”Finanssikriisi lopetti investoinnit maailmanlaajuisesti ja samalla Kiinan kysyntä jatkoi kasvuaan. Myös tarve pohjoisesta kuidusta valmistetulle sellulle on jatkanut kasvuaan kartongin ja pehmopaperin perässä”, Järvinen toteaa.

Järvisen mukaan Suomen metsäteollisuus on reagoinut muuttuneeseen toimintaympäristöön mukautumalla. ”Paperin painoarvo on laskenut pakkaamiseen ja selluun verrattuna. Näiden rinnalla kehitetään myös uusia biotuotteita, joista ei ehkä synny suurteollisuutta lyhyellä aikajänteellä mutta pidemmällä tähtäimellä tulevaisuus on valoisa.”

Rakennemuutos on ollut metsäteollisuudessa ajoittain raju, ja se tulee jatkumaan, Järvinen arvioi.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös