Asunnot ja kiinteistöt

Yhä useampi suomalainen asuu vuokralla

omistusasuminen asuntokunnat vuokra-asuminen asuminen talous

Omistusasujien määrä on vähentynyt kaikkialla Suomessa, kertoo Sp-Koti tiedotteessaan.

Omistusasuminen on vähentynyt viimeisten kymmenen vuoden aikana koko maassa, erityisesti suurimmissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa. Tietyillä paikkakunnilla, esimerkiksi Tampereella ja Turussa, omistusasujien osuus asuntokunnista on pudonnut kymmenessä vuodessa merkittävästi.

Yhä useampi suomalainen asuu vuokralla siksi, ettei toive omasta kodista ole pätkätöiden, epäsäännöllisten tulojen ja tiukentuneiden lainaehtojen vuoksi toteuttavissa.

”Vaikka vuokralla asuminen kasvattaa suosiotaan ja siitä on tullut yhteiskunnassamme hyväksyttävämpää, on omistusasujien osuus kaikista asuntokunnista yhä 63,7 prosenttia”, toteaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Rantasen tutkimusten tutkimusten mukaan selvä enemmistö suomalaisista haluaisi asua omassa kodissa. Alle 30-vuotiaista nuoristakin kolme neljästä haaveilee omistusasunnosta.

”Tästä huolimatta omistusasumisen osuus on vähentynyt koko maassa, kaikissa isoissa kaupungeissamme: Helsingissä 2,8 prosenttiyksikköä, Tampereella jopa kuusi prosenttiyksikköä, Turussa neljä ja Oulussa kolme prosenttiyksikköä. Koko maassa omistusasuminen on vähentynyt 1,7 prosenttiyksikköä”, kertoo Rantanen.

Helsingissä, Turussa ja Tampereella omistusasujia on jo alle puolet kaikista asuntokunnista.

”Myös ensiasuntojen ostajien määrä on pudonnut roimasti reilussa 10 vuodessa. Vuonna 2006 heitä oli 35 000 ja viime vuonna enää vain 22 000. Ensiasunnon ostajien keski-ikä on noussut trendinomaisesti jo useita vuosia”, sanoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Timo Vesala.

Vesala arvelee, että ensiasunnon ostajien keski-iän nousu voi johtua siitä, ettei nuorten aikuisten työllistyminen ole viime vuosina parantunut samaa tahtia vanhempien ikäluokkien kanssa.

”Vastaavasti nuorempien ikäluokkien palkkatulokehitys on jäänyt huomattavasti jälkeen varttuneempiin ikäryhmiin verrattuna. Entistä harvemmalla nuorella aikuisella on ollut mahdollisuus omistusasumisen edellyttämään säästämiseen, lainanottoon ja lainojen lyhentämiseen.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös