Oma talous

Citroën laittaa isomman vaihteen päälle sähköautojen hintakisassa

Citroën lanseeraa erittäin edullisen hintatason täyssähköautot ja aikoo laittaa pikkuautojen markkinat uusiksi.

Citroën ë-C3
Kuva: William Crozes @ Continental Productions.

Uusi täyssähköinen Citroën ë-C3 siirtyy autovalmistajan mukaan kohti neljättä sukupolvea. C3 on Citroënin malliston suosituin malli, ja sitä on myyty jo yli 5,6 miljoonaa kappaletta vuodesta 2002 alkaen. Se edustaa 29 prosenttia Citroënin Euroopan myyntivolyymistä.

Vuonna 2022 C3 saavutti 11 prosentin osuuden Euroopan B-segmentistä kokonaisuutena. Suomessa on vuodesta 2017 eteenpäin ensirekisteröity noin 5 500 uutta Citroën C3:sta.

Uusi Citroen ë-C3 on ensimmäinen täyssähköinen B-segmentin auto eurooppalaiselta valmistajalta tällaisella hintatasolla Euroopan markkinoille. Auto on suunniteltu Citroënin studiolla Stellantis Automotive Design Network -laitoksella Velizy-Villacoublay’ssa lähellä Pariisia.

B-segmenttillä tarkoitetaan autojen luokittelussa alempaa keskiluokkaa eli C-segmenttiä pienemmän kokoluokan autoja eurooppalaisessa kokoluokituksessa. Siihen kuuluvia autoja ovat esimerkiksi Ford Fiesta ja Opel Corsa.

Uusi ë-C3 valmistetaan Stellantiksen Trnavan tehtailla Slovakiassa, ja se saapuu eurooppalaisiin autokauppoihin vuoden 2024 toisella neljänneksellä.

Nyt esiteltävän noin 320 kilometrin toimintasäteen version hinta on yhdeksässä Euroopan maassa 23 300, mutta Suomen hinta ei ole vielä tiedossa. Luultavasti hinta tulee olemaan lähellä tuota summaa, joskin hieman korkeampi Suomen korkeamman arvonlisäveron vuoksi.

Vuonna 2025 on tulossa vieläkin edullisempi versio, kun Citroen lisää mallistoon noin 200 kilometrin toimintasäteen ja pienempiakkuisen version. Sen hinnaksi samoissa yhdeksässä Euroopan maassa on luvattu vain 19 900 euroa.

Citroën aikoo uuden ë-C3:n avulla ”disruptoida” merkittävästi Euroopassa suunniteltujen ja rakennettujen B-segmentin viistoperien markkinaa. Uusi ë-C3 on uuden malliperheen ensimmäinen malli ja merkittävässä asemassa Citroënin Euroopan malliston ja brändiarvojen kasvattamisessa ja vahvistaa edelleen merkin kilpailullista asemaa markkinoiden ytimessä.

“Missiomme on rakentaa ja kasvattaa Citroënin markkinaosuus Euroopassa vähintään viiteen prosenttiin. Lisäämällä mallistoomme vuonna 2024 kohtuuhintaisen, täysin uuden ja täyssähköisen ë-C3:n mahdollistamme tuon tavoitteen saavuttamisen tiekartallamme. Uusi ë-C3 on myös tärkeässä asemassa vahvistamassa Citroënin helposti lähestyttävää sähköistymisohjelmaa ja täydentää mallistoa ë-C4 ja ë-C4 X -mallien ja ainutlaatuisen Citroën Amin rinnalla”, lisää Citroënin toimitusjohtaja Thierry Koskas.

Koskaksen mukaan asiakkaiden odotukset B-segmentissä ovat muuttuneet, etenkin SUV-mallien suosion ja sähköllä ajamisen halun kasvettua.

”Eurooppalaisten autonvalmistajien on koko ajan haastavampaa vastata edellä mainittuihin odotuksiin”, hän toteaa.

Uuden mallin pikalatauksen huipputeho on ë-C3:ssa 100 kilowattia, minkä ansiosta lataus 20 prosentista 80 prosenttiin kestää yhtiön ilmoituksen mukaan 26 minuuttia.

Citroen ë-C3 on aiempaa korkeampi ja kulmikkaampi mutta siinä on silti edeltäjänsä ulkomitat. Se tarjoaa tavanomaista korkeamman ajoasennon, tavanomaista korkeamman maavaran sekä auton ulkopuolella autoja suojaavia paneeleita.

Auton 83 kilowattia tuottavan sähkömoottorin turvin kiihdytys nollasta sataan kilometriin tapahtuu 11 sekunnissa ja huippunopeus on 135 kilometriä tunnissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös