Kasvuosakkeet

Metso on ostolappu paksun tilauskirjan ansiosta

Monet tekijät tukevat Metson kannattavuuden ja tilauskirjojen positiivista suuntaa.

Metso Outotec Kiina

Konepajayhtiö Metso on ollut alkuvuoden hyvässä vireessä. Vaikka saadut tilaukset laskivat tammi-kesäkuussa kolme prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta, nousi liikevaihto kuitenkin peräti 18 prosenttia vertailukaudesta 2,9 miljardiin euroon.

Liikevoitto on noussut viime vuoden 127 miljoonasta eurosta 426 miljoonaan euroon. Metson kannattavuus saavutti tähän asti korkeimman tasonsa Mineraalit-segmentin jatkuvan parantamisen sekä Kivenmurskaus- ja Metallit -segmenttien vahvan tuloksen ansiosta.

Lisäksi yhtiö kehittyi hyvin useilla keskeisillä alueilla, kun Metso esimerkiksi lanseerasi uusia akkumetallien käsittelyyn tarkoitettuja ratkaisuja ja investoi uuteen kapasiteettiin eri puolilla maailmaa, kertoi Metson toimitusjohtaja Pekka Vauramo.

Viime heinäkuussa Metso ja kanadalainen Avalon allekirjoittivat aiesopimuksen akkumineraaleja tuottavan litiumtuotantolaitoksen rakentamisesta Kanadan Ontarioon.

Markkina-aktiviteetti jatkoi tammi-kesäkuussa odotusten mukaisena, mutta kivenmurskausmarkkinat olivat heikommat erityisesti Euroopassa. Saadut tilaukset laskivat vertailukauteen nähden, sillä Mineraalit-segmentin tilauskertymä oli vuotta aiemmin korkea ja Kivenmurskaus-segmentissä aktiviteetti heikompaa.

Mineraalit-segmentin palveluliiketoiminnassa vara- ja kulutusosien tilaukset kasvoivat kuitenkin selvästi edellisvuoteen verrattuna, kun taas uusintoja ja modernisointeja koskevia tilauksia Metso sai lähinnä ajoituksen vuoksi vähemmän.

Planet Positive kasvaa vauhdilla

Planet Positive -tuotteiden myynti kasvoi peräti 43 prosenttia lähes 1,5 miljardiin euroon viimeisten 12 kuukauden aikana, ja näiden kestävämpää mineraalien käsittelyä edistävien tuotteiden kysyntä on vahvaa. Planet Positive -ratkaisut ovat Metson etenkin energia- ja vesi-intensiivisille kaivosteollisuudelle tarjottava kokonaisuus, jotka vähentävät päästöjä ja auttavat Metson asiakkaita saavuttamaan vastuullisuustavoitteensa.

Viime vuonna Metson tilauksista yhä suurempi osa tuli palveluista. Kun yhtiö on luopumassa tietyistä Metals-toiminnoista, tietää se Metson myyntimixin vahvistumista, arvio Handelsbankenin analyytikko Timo Heinonen pankin aamukatsauksessa.

”Minerals-toiminnot tähtäävät 20 prosentin liikevoittomarginaaliin, kun tämän vuoden alkupuoliskolla marginaali oli 17,9 prosenttia”, analyytikko ennustaa.

Osakkeen tavoitehinta selvästi yli nykykurssin

Pankki on yhä luottavainen sen suhteen, että Metson tutkimus- ja kehityspanostukset, suurempi palveluintensiteetti ja Planet Positive -tarjonnan hyvä kasvu nostavat yhä konepajayhtiön kannattavuusmarginaalia kohti tavoitetta.

Handelsbanken pitää Metson lyhyen suosituksensa positiivisena, sillä pankki uskoo vahvaan tilauskertymään kolmannella vuosineljänneksellä.

”Pidempää sijoitustarinaa tukevat marginaalin koheneminen sekä palveluintensiteetin kasvu, joka tarkoittaa tasaisempaa bisnestä”, Heinonen toteaa.

Handelsbanken antaa Metson osakkeille edelleen ostosuosituksen kolmen kuukauden ajanjaksolla. Osakkeen kolmen vuoden tavoitehinta on 16 euroa, mikä ylittää selvästi tämän hetken 9,6 euron kurssinoteerauksen.

Metso julkaisee tuloksensa ensi viikon perjantaina 27. lokakuuta.

Kommentoi
Ylös
>