Yritysuutiset

Nokian vaikeudet seuraavat toisiaan – yhtiö antoi tulosvaroituksen epätavallisella hetkellä

Nokia julkisti yllättävään aikaan negatiivisen tulosvaroituksen, jossa se kertoo tuloksen jäävän aiemmin ilmoitettua alhaisemmaksi.

Nokian tulosvaroitus tuli niin sanotusti puskista. Yllätys ei liity niinkään tulosvaroituksen sisältöön, vaan sen ajankohtaan, tarkemmin sanottuna kellonaikaan. Tulosvaroituksen ajankohta on nimittäin hyvin poikkeuksellinen, kun yhtiö julkisti sen perjantain ja lauantain vastaisena yönä kello 00.15.

Nokia ennakoi tuloksensa jäävän alle vuodelle 2023 annetun taloudellisen ohjeistuksen, sillä yhtiö odottaa lisenssien uusimisneuvottelujen jatkuvan ensi vuoden puolelle.

Kuten Nokia on aiemmin kertonut, sen vuodelle 2023 antamat taloudelliset näkymät sisältävät oletuksen siitä, että teknologia-liiketoimintaryhmän käynnissä olevat lisenssien uusimisprosessit saadaan päätökseen.

Yhtiö ei enää oleta neuvotteluiden päättyvän ennen vuodenvaihdetta, vaan arvioi niiden ratkaisun siirtyvän ensi vuoden puolelle ja näin ollen hyödyttävän vuoden 2024 tulosta – tähän lukeutuvat myös aikaisempiin kausiin liittyvät maksut.

Nokia kertoo neuvotelleensa tiiviisti eri osapuolten kanssa ja tuomioistuimet eri puolilla maailmaa ovat tukeneet Nokian kantaa. Yhtiö pitää patenttisalkun arvon puolustamista tärkeämpänä kuin ratkaisun saavuttamista tiettyyn määräaikaan mennessä.

Koska neuvotteluiden ratkaisu siirtyy ensi vuoteen ja lisäksi kysyntäympäristö on jatkunut haastavana viimeisellä vuosineljänneksellä, Nokia ei enää usko saavuttavansa vuodelle 2023 antamaansa taloudellista ohjeistusta liikevaihdon, vertailukelpoisen liikevoittoprosentin ja vapaan kassavirran osalta.

Tilikauden 2023 ollessa vielä kesken, yhtiö ei anna alustavia tietoja taloudellisesta tuloksestaan.

Tällä hetkellä Nokia odottaa verkkoliiketoimintojen liikevaihdon paranevan merkittävästi vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä edelliseen neljännekseen verrattuna. Kysyntäympäristön haasteet sekä yhden asiakkaan äskettäin julkistama hankintapäätös ovat kuitenkin tehneet vuosineljänneksestä jonkin verran oletettua haastavamman. Yhtiö odottaa kaikkien verkkoliiketoimintojen kannattavuuden kuitenkin pysyvän tukevasti yhtiön aiemmin ilmoittamien vertailukelpoisten liikevoittoprosenttien vaihteluvälien sisällä.

Nokia kertoi sijoittajatilaisuuden yhteydessä 12. joulukuuta ylätason oletukset eri liiketoimintaryhmilleen vuodelle 2024 ja nämä oletukset säilyvät muuttumattomina. Kysynnän elpymisestä on ollut havaittavissa selkeitä myönteisiä merkkejä viimeisellä vuosineljänneksellä erityisesti Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmässä, mikä tukee annettuja alustavia oletuksia.

Sijoittajan kannalta mollivoittoiset Nokia-uutiset ovat seuranneet toisiaan.

Nokian mobiiliverkkoliiketoiminta koki kovan takaiskun, kun amerikkalainen teleoperaattorijätti AT&T teki 14 miljardin dollarin sopimuksen ruotsalaisen Ericssonin kanssa ohi Nokian.

Yhtiö ennakoi, että sen matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihto AT&T:n osalta laskee seuraavan 2–3 vuoden aikana. AT&T:n osuus Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihdosta on ollut vuoden 2023 alusta tähän asti noin 5–8 prosenttia.

Lisäksi Nokia alensi hiljattain pitkän aikavälin liikevoittomarginaalitavoitettaan. Uusi tavoite on yli 13 prosentin liikevoittomarginaali aikaisintaan vuoteen 2026 mennessä, kun aiempi ohjeistus oli 14 prosenttia vuosiin 2024-2026 mennessä. Tämä heijastaa yhtiön odotuksia vastatuulesta matkaviestinverkkosegmentissä.

Nokia julkaisee 25. tammikuuta konsernitason taloudelliset näkymät vuodelle 2024 yhdessä viimeisen vuosineljänneksen tuloksen kanssa. Samassa yhteydessä Nokia julkaisee viimeisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksensa ja koko vuoden 2023 taloudellisen tuloksensa 25. tammikuuta.

Ammattitreidaaja Jukka Lepikkö ihmettelee tulosvaroituksen ajoitusta.

”Jos haluat näyttää sijoittajille keskisormea, niin anna tulosvaroitus 30.12. klo 00.15”, hän toteaa viestipalvelu X:ssä.

Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen toteaa, että vaikka tiedotteen sisältö voi harmittaa, ajankohdan osalta Nokia vain noudattaa esimerkiksi Finanssivalvonnan ohjeita. Ohjeen mukaan tulosvaroitus tulee julkistaa mahdollisimman pian.

Kommentoi
Ylös
>