Kryptot

Bitcoin 20 prosentin laskussa uusien spot-ETF:ien hyväksymisen jälkeen

Bitcoinin kurssikehitys ei ole tammikuussa mennyt lainkaan siihen suuntaan, mitä moni odotti.

Kun sääntelyviranomaiset antoivat vihdoin pitkän odottelun jälkeen rahanhoitajille vihreää valoa käynnistää 11 spot-Bitcoin ETF -rahastoa, moni odotti sen tarkoittavan bitcoinin arvonnousun jatkumista.  

Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomission (SEC) 10. tammikuuta hyväksymien hakijoiden luetteloon kuului joitakin Wall Streetin suurimpia rahastonimiä, kuten BlackRock, Franklin Templeton, Fidelity ja Ark Investment Management sekä useita kryptomaailmassa paremmin tunnettuja yrityksiä.

Kryptopiireissä spot-bitcoin ETF:ien hyväksyntää oli odotettu kuumeisesti, sillä hyväksynnällä on nähty olevan positiivinen vaikutus bitcoinin kysyntään. Tämä ajatus juontaa juurensa siitä, että nyt hyväksytyt rahastot mahdollistavat suurille institutionaalisille sijoittajille helpomman tien hajauttaa sijoituksia bitcoiniin.

Kaikki ei kuitenkaan ole mennyt niin kuin moni odotti.

Bitcoin on nimittäin pudonnut jo lähes 20 prosenttia ETF:n hyväksynnän jälkeisestä korkeimmasta 49 048 dollarin arvosta. Tällä hetkellä kryptovaluutta noteerataan noin 39 440 dollarin kurssiin.

Miksi Bitcoinin arvo laskee, vaikka spot-Bitcoin ETF:iin on nopeasti tullut hurja määrä pääomia?

Jotkut ovat epäilleet lyhyen aikavälin myyntipaine johtuu Grayscale Bitcoin Trustin irtautumisesta, kun sijoittajat purkavat pitkään hallussaan olleita osuuksia.

Grayscale tuskin kuitenkaan selittää Bitcoinin hinnan laskua. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että Bloombergin 1,1 miljardin nettopääomavirtaan sisältyy ulosotetut pääomat Grayscalesta, josta on tähän mennessä lähes 3,5 miljardin dollarin ulosvirtaukset. 10 Bitcoin-ETF:ää ovat kirjanneet yhteensä 1,1 miljardin dollarin nettopääomavirrat tähän mennessä tammikuussa maanantaihin mennessä.

”Grayscale Bitcoin Trustin ulosvirtauksella ei pitäisi olla niin paljon merkitystä, koska bitcoinin sisäänvirtaus muihin ETF-rahastoihin on tähän mennessä kompensoinut ulosvirtauksen 1,2 miljardilla dollarilla. Näyttää siltä, että näennäisesti suuri määrä päivittäisiä ulosvirtauksia Grayscalesta vaikuttaa markkinoihin psykologisella tavalla”, toteaa japanilaisen bitcoinpörssi Bitbankin kryptomarkkina-analyytikko Yuya Hasegawa uutistoimisto CNBC:lle.

Jotkut sijoittajat ovat saattaneet odottaakin tätä korjausta, jota kutsutaan ”sell the news” -ilmiöksi bitcoin-ETF:ien hyvin sähkötetyn hyväksynnän jälkeen.

Tässä ilmiössä sijoittajat saattavat katsoa, että oleellinen bitcoinin hintaan vaikuttava tieto oli jo mukana kryptovaluutan hinnassa siinä vaiheessa, kun uutinen bitcoin-spot ETF:ien hyväksymisestä julkistettiin. Viime kesänä ilmenneet odotukset bitcoin-spot ETF:in ympärillä voimistuivat elokuussa, mikä nosti bitcoinin hintaa tasaisesti korkeammalle.

Bitcoinin hintakehitys saattaa riippua myös makrotalouden tekijöistä, kuten koroista. Vielä viime vuoden lopulla markkinoilla odotettiin USA:n keskuspankin aloittavan nopeasti voimakkaan korkojen alentamisen linjan. Tämä odotus antoi tukea Bitcoinin hinnalle.

Nyt nuo odotukset nopeasta korkojen laskusta ovat viilentyneet.

Bitcoinin tammikuun hintakehitys on jälleen yksi osoitus siitä, kuinka yllättäviä Bitcoinin lyhyen aikavälin rajut hintavaihtelut saattavat olla.

Kommentoi
Ylös
>