Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) kertoo selvittäneensä, että tuhansille osakeyhtiöille on rekisteröity tilintarkastajiksi henkilöitä, jotka eivät ole hyväksyttyjä tilintarkastajia.
PRH lähettää näille yhtiöille kehotuskirjeen, jossa yhtiöitä kehotetaan korjaamaan kaupparekisteritietojaan.
Kirjeessä on kuvattu toimintaohjeet kolmeen eri tilanteeseen riippuen siitä, onko yhtiöllä velvollisuutta valita tilintarkastaja ja jos ei ole, onko yhtiöjärjestyksessä tilintarkastajia koskeva määräys.
Tilintarkastajana tai tilintarkastusyhteisönä voi toimia ainoastaan tilintarkastuslaissa tarkoitettu hyväksytty tilintarkastaja tai tilintarkastusyhteisö (HT, KHT).
Suomalaisen yrityksen tilintarkastusvelvollisuus määräytyy tilintarkastuslain mukaan. Yrityksen on valittava tilintarkastaja, jos sekä päättyneellä että sitä edeltäneellä tilikaudella täyttyy vähintään kaksi seuraavista ehdoista: taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa, liikevaihto tai vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa, tai yrityksen palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.
Jos yrityksessä täyttyy vain yksi tai ei yhtään näistä kriteereistä molempina tilikausina, tilintarkastajaa ei tarvitse valita.
Poikkeuksena tästä ovat yritykset, joiden pääasiallinen toimiala on arvopapereiden omistaminen ja hallinta, sekä yritykset, joilla on huomattava vaikutusvalta toisen kirjanpitovelvollisen liiketoiminnan tai rahoituksen johtamisessa.
Lisäksi yhtiöjärjestys, yhtiösopimus tai säännöt voivat määrätä tilintarkastuksen pakolliseksi, vaikka lakisääteiset rajat eivät ylittyisi.
Tilintarkastajan valinnasta ja mahdollisesta yhtiöjärjestyksen muutoksesta päättää yhtiökokous. Yhtiökokouksen jälkeen tulee tehdä kaupparekisteriin muutosilmoitus PRH:n lähettämän kirjeen ohjeiden mukaan.
Osakeyhtiön täytyy tehdä muutosilmoitus kaupparekisteriin, jos rekisteröidyt tiedot muuttuvat.
PRH voi määrätä laiminlyöntimaksun yrityksille, jotka eivät PRH:n kehotuksesta huolimatta korjaa rekisteritiedoissa olevia puutteita tai virheitä. Laiminlyöntimaksu on 300 euroa. Julkisille osakeyhtiölle ja eurooppayhtiöille maksu on 600 euroa.
Jos yritys ei korjaa tietoja ensimmäisen laiminlyöntimaksun jälkeen, PRH lähettää yritykselle uuden kehotuksen. Jos yritys ei korjaa tietoja uudesta kehotuksesta huolimatta, PRH määrää uuden laiminlyöntimaksun, joka on suuruudeltaan kaksinkertainen ensimmäiseen laiminlyöntimaksuun nähden.