Asunnot ja kiinteistöt

Danske Bank: asuntojen reaalihinnat voivat laskea

Danske Bankin Ekonomisti Juhana Brotherus arvioi pankin uusimmassa suhdannekatsauksessa, että asuntojen nimellishinnat nousevat lähiaikoina maltillisesti. Reaalihinnat voivat jopa laskea.

Asuntomarkkinoiden kehitys

Danske Bankin mukaan vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen myyntihinnat kohosivat vuonna 2011 keskimäärin 2,7 prosenttia, kun ne edellisenä vuotena olivat kohonneet lähes 9 prosenttia. Kuluvan vuoden tammi-syyskuussa hinnat nousivat yli prosentin verrattuna edellisvuoteen. Hintojen nousu johtui etenkin pääkaupunkiseudun asuntojen kallistumisesta. Lokakuun ennakkotietojen mukaan sama trendi jatkui pääkaupunkiseudun hintojen noustessa 3,9 prosenttia ja muualla maassa 1,1 prosenttia edellisvuodesta. Asuntojen hinnat tosin laskivat 0,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta.

Eurokriisin pitkittyminen saa ostajat varovaisiksi, eikä asuntomarkkinoiden ylikuumentumista tai asuntokuplaa ole toistaiseksi havaittavissa, Brotherus arvioi.

Kuluttajien luottamus koetuksella

Asuntomarkkinoihin kohdistuva varovaisuus näkyy kuluttajien luottamuksen hiipumisena. Vuoden alussa alkanut kuluttajien luottamuksen nousu katkesi äkillisesti heinäkuussa, Brotherus toteaa. Tämän jälkeen luottamusindikaattori on pysytellyt nollan tuntumassa. Erityisen synkkää kuvaa kertoo kuluttajien luottamus omaan talouteen, joka on huolestuttavan matalalla. Toistaiseksi kuluttajat eivät ole lopettaneet ostojaan heikoista näkymistä huolimatta.

Danske Bank odottaakin yksityisen kulutuksen kasvun hidastuvan heikon kuluttajaluottamuksen hillitessä kotitalouksien intoa uusiin hankintoihin.

Yksi keskeisimpiä asuntojen hintoihin vaikuttavia tekijöitä on kotitalouksien tulotason kehittyminen. Reaalitulot eivät pankin mukaan oleellisesti kasva eli yksityisen kulutuksen kasvu tulee lähinnä säästämisasteen alenemisesta. Palkansaajien nimellisansiot kohosivat heinä-syyskuussa 3,5 prosenttia. Pankki odottaa koko vuoden ansiotason nousevan tänä vuonna 3,4 prosenttia ja ensi vuonna 2,7 prosenttia kattavan raamisopimuksen ansiosta. Vuodelle 2014 pankki ennustaa hieman maltillisempaa 2,5 prosentin ansiotason nousua. ”Puheet yleisen palkkatason leikkauksesta voidaan unohtaa ellei taloudessa tapahdu jotain dramaattista käännettä heikompaan.”, Brotherus toteaa.

Eläkkeitä korotettiin eläkeindeksillä vuoden 2012 tammikuussa 3,6 prosenttia, ensi kuussa korotus on 2,8 prosenttia.

Danske Bank odottaa työttömyysasteen nousun jatkuvan pitkälle ensi vuoteen heikon taloussuhdanteen pitkittyessä.

Korot ja inflaatio

Historiallisen matalat asuntolainakorot tukevat asuntomarkkinoiden kehitystä pitkälle tulevaisuuteen, Brotherus arvioi. Danske Bankin ekonomistit eivät usko euribor-korkojen nousevan nykytasoilta vielä ensi vuonna. Hauras suhdannetilanne, pankkien luotonannon kiristyminen ja alhaiset inflaatio-odotukset antavat EKP:lle mahdollisuuden jatkaa poikkeuksellisen kevyttä rahapolitiikkaansa.

Inflaatio on ollut nousussa. Kuluttajahintojen nousu on laskenut vajaaseen 3 prosenttiin. Brotheruksen mukaan Inflaatiota on vauhdittanut useiden välillisten verojen korotukset, joiden yhteisvaikutus on liki yksi prosenttiyksikkö nykyisestä kuluttajahintojen noususta.

Danske Bank ennustaa inflaation laskun jatkuvan vuoden loppuun. Kuluvan vuoden keskimääräiseksi kuluttajahintojen nousuksi pankki ennustaa 2,8 prosenttia.Vuonna 2014 inflaatio kasvaa enää 2 prosentin vuosivauhtia.

Kaiken kaikkiaan Brotherus arvioi asuntojen myyntihintojen nousevan vuosina 2012-2013 vain maltillisesti, reaalihintojen jatkaessa pientä laskuaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös