Markkinakommentit

Varainhoitoyhtiö: poliittisten riskien vuoksi osakkeet alipainossa

Varainhoitoyhtiö Pictet Asset Management arvioi joulukuun markkinakatsauksessaan, että poliittiset riskit ovat markkinoiden rasitteena vuoden 2013 alussa.

Varainhoitoyhtiön mukaan marraskuussa osakkeet päätyivät plus miinus nolla -tilanteeseen, kun epävarmuus Yhdysvaltain talouden jyrkänteen selvittämiseksi käydyistä neuvotteluista nollasi Yhdysvalloista ja Kiinasta tulleet parantuneet makrotaloudelliset tiedot.  Kehittyvien markkinoiden joukkolainat nousivat.

Barack Obaman uudelleenvalintaa seurasi jyrkkä korjaus osakemarkkinoilla marraskuun alussa, kun sijoittajat odottivat lisää ongelmia Washingtonissa ja viime hetken kädenvääntöä finanssipolitiikan kiristämisestä noin 600 miljardin dollarin verran ensi vuonna. Sijoittajia hermostutti myös Yhdysvaltain talousnäkymien heikkeneminen: Yhdysvallat oli marraskuun lopussa kehittyneiden maiden heikoimmin menestynyt markkina.

Parhaiten menestyivät japanilaiset osakkeet. Pictet Asset Management arvioi, että spekulaatiot joulukuun parlamenttivaaleista ja LDP:n voitosta johtivat jenin heikentymiseen suhteessa dollariin ja antoivat lisäpotkua kotimaisille osakkeille.

Euroopassa vallitsi varovaisuus. Saksan kahden vuoden joukkolainojen tuotto putosi alle nollan ensi kertaa syyskuun jälkeen. Tämä viittaa siihen, että Kreikan 44 miljardin euron apupaketista huolimatta sijoittajien mielestä uskottavaa pitkän aikavälin ratkaisua eurokriisiin ei ole saatu aikaan. Moody’sin päätös viedä Ranskalta sen arvotettu AAA-luokitus pahensi synkkyyttä.

Pictet Asset Management -yhtiön mukaan makrotalouden vaikutus osakemarkkinoihin on hiipumassa. Poliittisen ja taloudellisen tilanteen epävarmuudesta huolimatta ilmassa on varainhoitoyhtiön mukaan merkkejä siitä, että sijoittajat kiinnittävät entistä enemmän huomiota osakekohtaisiin tekijöihin eikä niinkään enää maailmantalouden malleihin. Osakkeet eivät enää laske ja nouse automaattisesti toistensa mukana – korrelaatiomittarit ovat nyt selvästi pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella.

”Sijoittajien tuottojen hakeminen näytti – kiinnostavaa kyllä – rajoittuvan joukkolainoihin. Hyvin osinkoja maksavat yhtiöt olivat edelleen alamaissa. Kuukauden huonoimmin menestyneisiin kuuluivat teleyhtiöt ja yleishyödylliset yhtiöt.”, varainhoitoyhtiö kertoo katsauksessaan.

Picket Asset Management pitää osakkeet alipainossa. Vaikka joulukuu voi tuoda uutta pontta markkinoihin, yhtiön mukaan hidas kasvuvauhti ja poliittiset riskit painavat markkinoita vuoden 2013 alussa.

Japanin varainhoitoyhtiö pitää ylipainossa, sillä maan keskuspankki tukee kasvua määrätietoisesti. Euroopan on alipainoissa, koska eurokriisi on edelleen ratkaisematta. Eri aloista Picket suosii kulutustavaroita ja defensiivisiä sektoreita, joilla on hyvät kasvumahdollisuudet, kuten lääketeollisuutta. Alipainossa ovat vahvimmin teleala ja teollisuus.

Korkosijoituksissa kehittyvät markkinat ja yrityslainat ovat ylipainossa, sillä korkojen pysyminen pitkään alhaalla tukee todennäköisesti riskiä sisältäviä korko-omaisuusluokkia.

Lähde: Cocomms Oy

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös