Yritysuutiset

Fortum panostaa biopolttolaitokseen

Fortumin Tukholman kaupungin kanssa omistama tytäryhtiö Fortum Värme on päättänyt investoida uuteen biopolttoaineita hyödyntävään sähkön- ja lämmön yhteistuotantolaitokseen Tukholman Värtanilla.

Fortumin julkistaman tiedotteen mukaan investoinnin arvo on noin 500 miljoonaa euroa. Investointi sisältyy Fortumin tämänhetkiseen käyttöomaisuusinvestointien ennusteeseen. Uusi laitos korvaa osan nykyisestä lämmöntuotannosta ja toimii edullisemmalla biopolttoainevaihtoehdolla. Laitos lisää Fortum Värmen sähköntuotantoa noin kolmanneksella. Uuden laitoksen rakentaminen alkaa heti, ja sen on suunniteltu valmistuvan tuotantokäyttöön vuonna 2016.

Fortum Värme toimittaa sähköä ja lämpöä Tukholman alueelle. Uuden laitoksen vuosituotannon arvioidaan olevan noin 1700 GWh lämpöä ja 750 GWh sähköä. Lämmöntuotanto vastaa noin 190 000 keskikokoisen, ruotsalaisen kotitalouden vuosittaista lämmönkulutusta. Uusi laitos käyttää polttoaineenaan metsäbiomassaa. Bioenergian osuus Värtanin laitoksen polttoainekäytössä kasvaa nykyisestä 45 %:sta jopa 70 %:iin uuden laitoksen valmistuttua.

”Kaukolämmöllä on Tukholmassa vahva asema ja uudella investoinnilla vahvistamme alueen energiantuotantoa. Investointi sopii myös Fortumin strategiaan, jossa sähkön ja lämmön yhteistuotannolla on keskeinen rooli. CHP-teknologian ansiosta resurssitehokkuus paranee, koska yhteistuotannossa jopa 90 prosenttia polttoaineen sisältämästä energiasta saadaan hyödynnettyä. ”, sanoo Fortumin Ruotsin lämpöliiketoiminnan, Fortum Värmen toimitusjohtaja Anders Egelrud.

Fortumin osakkeen arvo on jo pitkään pysynyt lähellä 14 euron tasoa. Analyytikoiden suosituksissa ei ole viimeisten kolmen kuukauden aikana tapahtunut oleellisia muutoksia. Ensi vuoden tulosennusteita on kuitenkin laskettu. Reutersin tietokannan mukaan neljä analyytikkoa on viimeisen neljän viikon aikana laskenut vuoden 2013 osakekohtaisen tuloksen ennusteita.

Vielä vuosi sitten vuodelle 2013 konsensusennusteet lupailivat Fortumille 1,68 euron osakekohtaista tulosta ja kuluvalle vuodelle 1,6 euron tulosta. Nyt osakekohtaisen tuloksen konsensusennuste on ensi vuodelle 1,33 euroa osakkeelta ja kuluvalle vuodelle 1,3 euroa osakkeelta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös