Indikaattorit

Mikä on korkojen suunta vuonna 2013?

Markkinakorot ovat painuneet Suomessa poikkeuksellisen alas. Mikä on markkinakorkojen suunta vuonna 2013?

Yhdysvaltain keskuspankki Fed on jatkanut aktiivista rahapolitiikkaa, ja USA:n korkotaso on pidetty ennätysalhaisella 0-0,25 prosentin tasolla. Euroopan keskuspankki piti vastaavasti ohjauskorkonsa ennallaan 0,75 prosentissa. Koska molemmilla markkinoilla inflaatio on korkotasoa korkeampi, on reaalikorko ollut käytännössä negatiivinen.

Alfred Berg -omaisuudenhoitoyhtiö arvioi joulukuun markkinakatsauksessaan, että talouden elpyminen viivästyy ensi vuoteen, mikä voi viitoittaa tietä ohjauskoron laskulle lähikuukausina edelleen.

Lyhyet korot jatkoivat edelleen laskuaan niin Euroopassa kuin Suomessakin. Kaikki lyhyet markkinakorot ovat laskeneet kuluvan vuoden aikana.

Myös pitkät korot ovat olleet edelleen laskussa euroalueella. Alfred Bergin mukaan euroalueen reunamaiden korkoerot Saksaa vastaan levisivät Italiassa ja Espanjassa kuukauden puoliväliin asti, mutta euroalueen valtionvarainministereiden päätös antaa Kreikalle helpotuksia lainaohjelmaan, sekä maksaa seuraava tukierä käänsivät korkoerot kuun loppupuolella jälleen laskuun.

Korkojen suunta lähitulevaisuudessa

Suomen Pankin markkinaodotuksiin perustuvan ennusteoletuksen mukaan 3 kuukauden euriborkorko pysyttelee jotakuinkin nykyisellä tasollaan vuoden 2013 loppuun asti. Vuonna 2014 kolmen kuukauden euriborkorko nousee hieman ja on 0,4 % vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä.

Suomen Pankki arvioi, että pitkä korko eli Suomen valtion 10 vuoden obligaatiokorko laskee lokakuun keskimääräisestä 1,8 prosentista noin 1,6 prosenttiin vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä ja nousee tämän jälkeen siten, että se on noin 2,3 % ennustejakson lopussa eli vuoden 2014 viimeisellä neljänneksellä. Näin tuottokäyrä jyrkkenee hieman eli pitkien ja lyhyiden korkojen ero suurenee ennustejakson kuluessa.

Suomen Pankin ennusteen korko-oletukset on johdettu 16.11.2012 vallinneista markkinaodotuksista. Suomen Pankki korostaa, että korkoja ja valuuttakursseja koskevat oletukset ovat siten puhtaasti teknisiä, eivätkä ennakoi Euroopan keskuspankin neuvoston rahapolitiikkaa. Oletukset eivät myöskään sisällä arvioita tasapainovaluuttakursseista.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös