Makrotalous

USA:n talouskasvu odotettua kovempaa

Yhdysvaltojen talous kasvoi kolmannella vuosineljänneksellä selvästi ennakoitua nopeammin. Uudet kasvutilastot antavat maailman suurimmalle taloudelle selkänojaa edessä häämöttävää fiscal cliff -kriisiä vastaan.

Financial Times raportoi USA:n kolmannen vuosineljänneksen talouskasvun olleen 3,1 prosenttia (vuositasolla). Tieto perustuu Yhdysvaltojen kauppaministeriön uusiin tarkitettuihin tilastoihin. Kasvuluku tuli yllätyksenä, sillä ennuste kolmannen neljänneksen kasvusta oli 2,7 prosenttia. Kasvu on myös selvästi vahvempaa kuin mitä kauppaministeriö oli aiemmin laskenut, sillä kaksi kuukautta sitten laskettu kasvu kolmannelle vuosineljännekselle oli vain 1 prosenttia.

Talouskasvun tarkistus ylöspäin johtui korkeammasta nettoviennistä sekä kulutuskysynnän ja valtion menojen kasvusta.

Nigel Gault, IHS Global Insight -yhtiön pääekonomisti, kertoi Financial Timesille, että kasvu oli terveellä pohjalla, sillä se johtui myynnin kasvusta, ei varastojen kasvusta. Siitä huolimatta tilastot antavat Gaultin mukaan liian ruusuisen kuvan kasvun jatkumisesta. Gault arvioi USA:n kasvun jäävän 1 prosenttiin vuoden viimeisellä neljänneksellä. Myös fiscal cliff on USA:n talouskasvua hidastava tekijä.

Myös USA:n asuntomarkkinat ovat osoittaneet viimeinkin elpymisen merkkejä Financial Timesin mukaan. Vanhojen asuntojen myynti kasvoi 5,9 prosenttia, noin 5 miljoonaan myytyyn asuntoon. Se on korkein lukema kolmeen vuoteen.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös