Makrotalous

Korkosijoittaja, varaudu korkokuplaan

Kehittyneiden ja vakavaraisten maiden, kuten Saksan ja USA:n pitkän maturiteetin valtionlainojen korot ovat painuneet ennätysalhaalle. Käänne saattaa olla kuitenkin nyt käsillä. Korkojen nousu olisi myrkkyä vakavaraisten maiden korkosijoituksille. 

CNN Money -lehti haastatteli 32 sijoitusstrategia, ja heistä lähes 40 prosenttia odottaa korkotason nousevan vuonna 2013. Haastatelluista 30 prosenttia odottaa korkojen nousun alkavan vuonna 2014.

Jos asiantuntijat ovat oikeassa, ei korkosijoittajilla tule olemaan helppoa. USA:n valtionlainojen lisäksi myös Euroopan korkean luottoluokituksen maiden, kuten Saksan ja Suomen, pitkien valtionlainojen korkotasot ovat painuneet ennätysalhaalle. Jos asiantuntijoiden pelkäämä korkojen nousu käynnistyy, tarkoittaa se valtion velkakirjojen ja valtionlainoihin sijoittavien rahastojen tuottojen laskua.

Kansainvälisessä mediassa puhutaankin jo korkokuplasta (bond bubble).

Pelko on aiheellinen yksittäisten sijoittajien kannalta, sillä rahastovirtoja seuraavan EPFR-yrityksen mukaan sijoittajat ovat finanssikriisin säikäyttäminä siirtäneet vuodesta 2008 lähtien lähes 210 miljardia dollaria valtionlainoihin sijoittaviin rahastoihin ja ETF:iin.

Myös keskuspankkien massiiviset elvytyspaketit saattavat laukaista korkojen nousun. Mekanismi toimii siten, että rahan määrän lisäys saattaa nostaa inflaatiota ja inflaatio-odotuksia, mikä osaltaan lisää pitkien korkosijoitusten tuottovaadetta – ja siis alentaa niiden markkina-arvoa. Keskuspankkien elvytyspaketit eivät ole vielä luoneet inflaatiopaineita, koska rahan kiertonopeus on hidastunut. Raha on jäänyt siis pankkien kassaholveihin, eikä ole siirtynyt maksuvälineiksi.

10-Year Treasury Note Interest Rate Chart

Vakavaraisten maiden korkosijoitukset ovat tällä hetkellä siis poikkeuksellisen kehnoja sijoituskohteita. Niistä saatava reaalituotto on käytännöllisesti katsoen nolla. Alhaisen tuoton vastapainona ei tule alhaista riskiä. Päinvastoin, koska korkotaso on nyt ennätysalhainen, voi korko ainoastaan pysyä nykyisellä tasolla, tai se lähtee nousuun.

Pitkän maturiteetin korkosijoitukset tarjoavat siis alhaisen tuoton kovalla riskillä. Ei kovin houkuttelevaa.

Mutta toisenlaisiakin mielipiteitä esiintyy. “Yli 30 vuoden ajan sijoittajat ovat olleet huolissaan korkotasosta, ja he ovat olleet tasaisesti väärässä”, sanoo ICON Advisors -yhtiön johtaja Craig Callahan CNN Money -lehdelle.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös