Asunnot ja kiinteistöt

Huoneistokeskus: asuntojen myyntiajat kasvussa

Asuntojen myyntiajat ovat nousseet merkittävästi alkuvuodesta, erityisesti pääkaupunkiseudulla, kertoo Huoneistokeskus helmikuun kuukausikatsauksessaan. Vain kuukauden aikana pääkaupunkiseudun myyntiajat ovat nousseet lähes 8 päivällä.

Asuntokauppa lähti liikkeelle alkuvuodesta hyvinkin eri lailla eri puolella Suomea. ”Isot erot eri alueiden kauppamäärissä selittyvät paikallisten asuntomarkkinoiden kysynnän ja tarjonnan epätasapainolla. Vilkkaimmin asuntokauppa lähti liikkeelle Turussa ja Lahdessa, joissa tehtiin tammikuussa yli 15 % enemmän asuntokauppoja kuin vuosi sitten”, kertoo Huoneistokeskuksen toimitusjohtaja Antti Asteljoki.

Asteljoki odottaa asuntomarkkinoille kuitenkin kokonaisuudessaan terveellä pohjalla toimivaa asuntomarkkinavuotta. Huoneistokeskus ennustaa asuntokauppamäärän yltävän kuluvana vuonna viime vuoden 5000 asuntokaupan lukemiin.

Kuitenkin alkuvuoden asuntokauppojen määrä on vuosien 2008–2013 aikana alhaisempaa vain vuonna 2009, jolloin maailmanlaajuinen talouskriisi jylläsi kovimmilla kierroksilla.

Alueelliset erot näkyvät edelleen myös vanhojen kerrostaloasuntojen hintakehityksessä. Huoneistokeskuksen mukaan käytettyjen kerrostalokaksioiden keskineliöhinnat nousivat tammikuussa sekä Espoossa että Vantaalla, joissa nousua on havaittu aiempinakin kuukausina. Helsingissä hinnat puolestaan laskivat hieman, mikä johtuu arvokkaampien asuntojen hidastuneesta kysynnästä ja edullisempien asuntojen suhteellisen myyntimäärän kasvusta.

Huolimatta Vantaan ja Espoon positiivisesta hintakehityksestä, ovat pääkaupunkiseudun myyntiajat reippaassa kasvussa. Pääkaupunkiseudulla asuntojen keskimääräinen myyntiaika nousi tammikuussa 57,5 vuorokauteen kun se joulukuussa oli jopa alle 50 vuorokautta, Huoneistokeskus toteaa kuukausikatsauksessaan. Myös muualla Suomessa myyntiajat pitenivät, mutta eivät yhtä rajusti kuin pääkaupunkiseudulla.

Syynä pidentyneisiin myyntiaikoihin pääkaupunkiseudulla oli erityisesti arvokkaampien asuntojen hidastunut kaupankäynti. Koko maassa myyntiaikoja pidensi myös pankkien tiukentunut luotonantopolitiikka, mikä näkyy esimerkiksi asuntolainojen koroissa sekä asuntolainakannan kasvun hidastumisena. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli Huoneistokeskuksen mukaan joulukuussa 1,84 % eli 0,02 prosenttiyksikköä korkeampi kuin marraskuussa.

Lähde: http://yritys.huoneistokeskus.fi/kuukausitiedote.php?198

Kommentoi
Ylös
>