Yritysuutiset

Nokian osavuosikatsaus oli pettymys – syinä peruspuhelimet ja näkymien ohjeistus

Nokian osavuosikatsaus tarjosi joitakin positiivisia yllätyksiä, mutta enemmän kuitenkin  pettymyksiä. Älypyhelinten myynnin kasvu jatkuu, mutta ohjeistus toisen kvartaalin tuloskehityksestä oli  selkeä pettymys. Myös peruspuhelimien myynti oli yllättävän vaisua.

Ohessa kootusti osavuosikatsauksen keskeisimmät havainnot.

Lumia-myynti

Nokia myi ykköskvartaalilla 5,6 miljoonaa Lumia-älypuhelinta, mikä oli analyytikoiden konsensusennusteiden mukainen volyymitaso. Vuosi sitten yhtiö toimitti noin kaksi miljoonaa Lumia-puhelinta. Loka-joulukuussa Lumia-puhelinten myyntimäärät olivat 4,4 miljoonaa kappaletta.

Nokia ennustaa Lumia-puhelinten myynnin kiihtyvän jatkossa. Lumia-laitteiden kappalemääräisen myynnin kasvu vuoden 2013 toisella neljänneksellä vuoden 2013 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna on korkeampi kuin 27 %, joka oli kappalemääräisen myynnin kasvu vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä vuoden 2012 viimeiseen neljännekseen verrattuna, Nokia kertoo tiedotteessaan.

Peruspuhelimet

Nokian peruspuhelimien kappalemääräinen myynti sen sijaan laski tammi-maaliskuussa. Mobile Phones -yksikön kappalemääräinen myynti oli 55,8 miljoonaa kappaletta tammi-maaliskuussa, kun se oli 79,6 miljoonaa laitetta loka-joulukuussa.

Yhtiön mukaan kappalemääräinen myynti laski Mobile Phones -yksikön koko tuotevalikoimassa vuoden 2013 ensimmäisellä neljänneksellä vuoden 2012 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, erityisesti Nokian ei-kosketusnäytöllisissä,yli 30 euron hintaan myytävissä laitteissa.

Peruspuhelimissa kilpailutilanne on odotetusti tiukentumassa. Nokian mukaan Mobile Phones -yksikkömme kappalemääräiseen myyntiin vaikutti kielteisesti toimialan kilpailudynamiikka, mukaan lukien intensiivinen kilpailu entistä alemman hintaluokan älypuhelimissa ja intensiivinen kilpailu edullisimmissa matkapuhelimissa.

Puhelinten keskihinta

Nokian älypuhelinten keskihinta nousi 191 euroon, kun se vuoden viimeisellä neljänneksellä oli 186 euroa. Viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä keskihinta oli143 euroa. Keskihinnan kehittyminen oli positiivinen yllätys, sillä analyytikot odottivat noin 188 euron keskihintaa.

Peruspuhelimissa keskihinta kuitenkin laski. Mobile Phones -yksikön keskimääräinen myyntihinta laski 28 euroon tammi-maaliskuussa loka-joulukuun 31 eurosta. Analyytikot odottivat hinnan pysyneen keskimäärin 31 eurossa.

Osakekohtainen tulos

Nokia teki tammi-maaliskuussa osakekohtaista tappiota (ei-IFRS) 0,02 euroa. Vuosi sitten osakekohtainen tulos oli kuusi senttiä positiivinen. Konsensusennusteiden mukainen keskiarvo osakekohtaiseksi tappioksi oli 0,04 euroa, eli tulostilanne oli odotuksia parempi.

Kassa

Nokian nettokassa kasvoi vastoin odotuksia tammi-maaliskuussa 4,5 miljardia euroon. NSN:n osuus nettokassan muutoksesta oli noin 210 miljoonaa euroa. Analyytikot odottivat nettokassan laskevan 3 7 miljardiin euroon. Joulukuun lopussa Nokian nettokassa oli 4,4 miljardia euroa.

Näkymät

Nokian ohjeistus toisen vuosineljänneksen tuloskehityksestä oli todennäköisesti suurin pettymys sijoittajille. Nokia arvioi, että Devices & Services -liiketoiminnan ei-IFRS-liikevoittoprosentti on vuoden 2013 toisella neljänneksellä noin -2 vaihteluvälin ollessa 4 prosenttiyksikköä tämän ylä- tai alapuolella.

Konsensusennusteiden mukaan Nokian Devices & Services –yksikön odotettiin olevan jo maltillisesti kannattavaa toisella vuosineljänneksellä. Älypuhelimet eivät siis vielä toisellakaan kvartaalilla vivuta yhtiön kannattavuutta positiiviseksi.

Nokia perustelee ohjeistusta teollisuudenalan kilpailudynamiikalla, jonka arvioidaan edelleen vaikuttavan kielteisesti Mobile Phones- ja Smart Devices -yksiköihin.

Kommentoi
Ylös
>