Asunnot ja kiinteistöt

Asuntomarkkinoilla kestämätön tilanne

Asuntojen myyntiajat ovat kasvussa ja asunnonvaihtajat haluavat myydä ensin vanhan asunnon pois ennen uuden ostamista. ”Näin ei voi jatkua loputtomiin”, toteaa kiinteistövälitysyhtiö Asuntoverkon hallituksen puheenjohtaja Tomi Sarlin.

Huoneistokeskuksen toukokuun kuukausikatsauksen mukaan asuntojen myyntiajat pidentyivät merkittävästi pääkaupunkiseudulla huhtikuussa. ”Syynä olivat ostajien ja myyjien näkemyserot asunnon hinnasta sekä pankkien kiristyneet luotonantoehdot, jotka vaikeuttivat tarvittavan lainamäärän saantia”, Huoneistokeskus kertoo katsauksessaan.

Pääkaupunkiseudulla asuntojen keskimääräinen myyntiaika oli huhtikuussa 58 vuorokautta kun se oli maaliskuussa 53 vuorokautta. Muun Suomen keskimääräiset myyntiajat olivat huhtikuussa 72 vuorokautta niiden ollessa maaliskuussa 74 vuorokautta.

Huhtikuussa tehtiin n. 8 % vähemmän asuntokauppaa kuin vuotta aikaisemmin, kuukausikatsauksessa todetaan.

Syinä asuntokaupan vaisuuteen Huoneistokeskus näkee yleisen talouden epävarmuuden, pankkien kiristyneet luotonantoehdot sekä uutena epävarmuustekijänä pientalojen energiatodistuksen. Energiatodistus tulee pakolliseksi pientaloihin 1.6. lähtien, ja sen tulee olla laadittuna kaikille vuoden 1980 jälkeen rakennetuille pientaloille myynnin tai vuokrauksen yhteydessä.

Kiristyvä luotonanto on ongelma myös Asuntoverkon hallituksen puheenjohtajan Tomi Sarlinin mielestä.

”Pankkien kiristynyt luotonanto vaikuttaa osaltaan edelleen asuntomarkkinoihin. Tarjolla olevien kohteiden määrästä voi päätellä, että asunnonvaihtohalukkuutta kyllä löytyisi, mutta kun kaikki yrittävät ensin myydä vanhan asuntonsa, suma ei pääse purkautumaan. Näin ei voi jatkua loputtomiin, mutta tällä hetkellä on mahdotonta arvioida, milloin kauppa pääsee taas kunnolla vauhtiin”, Sarlin toteaa Asuntoverkon sivuilla.

Myyntiin tulevien kohteiden määrä näyttäisi lisääntyneen, mutta kaupankäynti seisoo tällä hetkellä, arvioi Sarlin.

Kommentoi
Ylös
>