Makrotalous

Luottoluokittaja: Kiinan luottokupla ennennäkemättömän suuri

Luottoluokittaja Fitch väittää Kiinan varjopankkijärjestelmän ajaneen maan velkavetoisen kasvun hallitsemattomaan tilaan, kertoo Daily Telegraph.

Fitchin mukaan Kiinan luottojen suuruus on jo niin valtava, että Kiinalla tulee olemaan vaikeuksia luottojen hallinnassa. ”Velkavetoinen kasvumalli on selvästi romahtamassa. Tämä voi johtaa massiiviseen ylikapasiteettiongelmaan, ja mahdollisesti Japanin kaltaiseen deflaatioon”, varoittaa Fitchin johtaja Charlene Chu.

Kiinan velkaantuminen on kasvattanut maan varjopankkijärjestelmää, jolla tarkoitetaan valvonnan ja sääntelyn ulottumattomissa olevia, pankkien rinnalla toimivia organisaatioita. Tällaisia organisaatioita ovat esimerkiksi sijoitusrahastot ja pääomasijoitusyhtiöt.

Varjopankkijärjestelmästä puuttuu läpinäkyvyys, ja siksi systeemiriski on nousussa, Chu tähdentää. Kenelläkään ei ole tietoa kuka varjopankkijärjestelmässä lainaa ja kenelle. Lisäksi luottojen laadusta ei ole mitään tietoa.

Kiinan velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on noussut jo 200 prosenttiin. Kokonaisvelka on noussut finanssikriisin alun huikeasti 9 triljoonasta 23 triljoonaan. ”Tämä on kaiken sen yläpuolella mitä olemme aiemmin nähneet suuressa kansantaloudessa”, Chu kertoo.

Aiemmin toukokuussa myös UBS-pankki varoitti Kiinan kasvavan velan ja varjopankkijärjestelmän tuomista riskeistä. UBS huomautti myös Kiinan velanoton tehottomuudesta, joka ei synnytä enää kasvua.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös