Indikaattorit

Kuluttajien ja yritysten luottamus edelleen laskussa

sijoitustunnelmat

Tilastokeskuksen ja Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreet luottamusindikaattorit eivät edelleenkään lupaa käännettä parempaan.

Tilastokeskuksen mukaan heinäkuussa 26 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista useampi eli 32 prosenttia puolestaan arvioi maamme talouden huononevan. Vastaavat osuudet olivat kesäkuussa 29 ja 28 prosenttia ja viime vuoden heinäkuussa 16 ja 47 prosenttia.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti heinäkuussa 24 prosenttia kuluttajista ja 14 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa. Vuosi sitten osuudet olivat 22 ja 17 prosenttia.

Myös yritysten luottamus talouskehitykseen laskee edelleen.

Teollisuuden keskusliiton laatiman luottamusindikaattorin mukaan teollisuuden luottamus on pitkän aikavälin keskiarvon alapuolella. Tilauskanta on alle keskimääräisen ja tuotannon odotetaan pysyvän lähes ennallaan. Varastot kasvoivat aavistuksen heinäkuussa. Heinäkuun saldoluku on -7, kun kesäkuun tarkistettu saldoluku oli -6. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +2.

Synkin tilanne on rakentamisessa, jossa luottamus pysyi selvästi miinuksella. Tilauskanta on alle normaalin ja henkilöstön määrän ennustetaan vähenevän. Uusin saldoluku on -17, kun kesäkuun lukema oli -18. Indikaattorin pitkäaikainen keskiarvo on -6.

Kommentoi
Ylös
>