Markkinakommentit

Tuloskausi alkaa vaisuissa tunnelmissa

TuloskausiToisen vuosineljänneksen tuloskausi on alkanut. Odotukset tuloskehityksestä sekä Yhdysvalloissa että kotimaassa eivät ole korkealla.

Tuloskausi alkoi Yhdysvalloissa kun alumiiniyhtiö Alcoa julkisti hieman odotuksia paremman toisen kvartaalin tuloksensa.

Kokonaisuutena tuloskauden odotukset eivät kuitenkaan ole korkealla. Factsetin mukaan USA:n S&P-osakeindeksin yhtiöiltä odotetaan alle 1 prosentin tuloskasvua toiselta neljännesvuodelta. Tuloskehitys oli vaatimatonta jo edellisellä kvartaalilla, jolloin S&P-indeksin keskimääräinen tuloskasvu oli vain 1,8 prosenttia. Analyytikot olivat odottaneet peräti 8,7 prosentin tuloskasvua, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Toisaalta osakkeiden tavoitehinnat ovat nousussa. Bloombergin mukaan osakkeiden tavoitehinnat nousevat nyt nopeammin kuin kertaakaan kahteen vuoteen

Nordean mukaan perusteollisuuden ja etenkin metalliteollisuuden yritysten tulosodotukset ovat heikentyneet eniten metallien hintojen laskun vanavedessä.

Heikentyvät tulokset ja alkuvuoden vahva kurssinousu on nostanut amerikkalaisyhtiöiden arvostustasoa. Bloombergin keräämien ennusteiden mukainen P/E-kerroin vuodelle 2013 on 16,4, mikä on 12 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella.

Eikä kansantalouden kehityskään anna tukea osakemarkkinoille. Bloombergin keräämien 86 ekonomistin arvioiden mukaan Yhdysvaltojen bruttokansantuotteen odotetaan kasvavan tänä vuonna vaatimattomat 1,9 prosenttia. Vielä viime vuonna kasvua oli 2,2 prosenttia.

Elpyminen vuoden 2009 taantumasta on hitainta sitten toisen maailmansodan.

Ruusuiselta ei näytä tilanne myöskään kotimaassa. Nordea Marketsin ennusteiden mukaan toisen neljänneksen liikevaihto jää Helsingin pörssissä viime vuoden tasolle. Nordea ennustaa liikevoittojen kasvavan reilut 10 prosenttia viime vuodesta, mutta merkittävä osa kasvusta tulee kuitenkin Nokiasta.  Ilman Nokiaa Nordea odottaa tulosten paranevan vain 2 prosenttia vuodentakaisesta.

Myös viimeaikaiset tulosvaroitukset ovat signaali tulosnäkymien vaisuudesta.

”Ennen tuloskautta tulosvaroituksia on tähän mennessä saatu kaikkiaan 12 listayhtiöltä. Positiivisia varoittajia näistä ovat olleet Saga Furs ja Oral Hammaslääkärit. Viime viikolla negatiivisten tulosvaroittajien joukko kasvoi yhdellä yhtiöllä, kun Tiimari laski perjantaina näkymiään heikosti sujuneen myynnin takia”, Nordea kertoo aamukommenteissaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös