Osakeanalyysit

Nokian tulosodotukset eivät selitä kurssinousua

Nokia lumia 520Nokian osakkeen kurssi on noussut vuoden aikana yli 100 prosenttia. Handelsbanken arvioi kuitenkin, että kurssinousun taustalla eivät ole parantuneet tulosodotukset vaan spekulaatiot yhtiön tulevaisuudella.

Samalla kun Nokian osakekurssi on ollut vahvassa nosteessa, ovat osakkeen konsensusennusteet laskeneet. Reutersin tietokannan mukana analyytikot odottivat yhtiöltä vuosi sitten yli 30 miljardin euron vuosimyyntiä, nyt konsensusennusteiden mukainen myyntiennuste on 26,7 miljardia euroa.

Kurssinousun syyt eivät siis luultavasti selity tulosodotusten muutoksilla. Mikä siis selittää kurssinousun?

Markkinoilla on viime aikoina kiivaasti arvuuteltu mikä on Nokian seuraava iso strateginen siirto. NSN-kauppa, jossa Nokia osti Siemensin osuuden NSN:stä, vain lisäsi odotuksia suuremmille muutoksille. Nokia saattaa joko olla luopumassa NSN:stä tai yhtiö suunnittelee radikaaleja muutoksia matkapuhelinstrategiaansa.

Yksi mahdollisuus on että Nokia olisi luopumassa Microsoft yhteistyöstä. Tätä mahdollisuutta vilauttelee Handelsbanken, joka arvelee että Nokian ja Microsoftin yhteistyösopimuksessa on Nokialle annettu myyntioptio myydä Windows-käyttöjärjestelmään liittyvät toiminnot Microsoftille.

Jos tällainen myyntioptio on olemassa, on se Handelsbankenin mielestä paha signaali Lumia-puhelinten myyntinäkymistä. ”Mikäli Nokialla on myyntioptio, on neuvottelut aloitettu todennäköisesti Nokian toimesta, mikä lyhyellä tähtäimellä ei anna positiivista signaalia Lumioiden viimeaikaisesta ja lähitulevaisuuden myynnistä”, Handelsbanken toteaa aamukatsauksessaan.

Nokian kova kurssinousu selittyisi siten älypuhelinyksikön myyntioptiolla.

”Arvostusmalleissa Nokian älypuhelinyksikölle ei nykyisillä volyymeilla voi juurikaan laskea arvoa, joten mikäli Nokialla olisi myyntioptio ja se pystyisi myymään yksikön, lisäisi se yhtiön arvoa. Mikäli yhtiö ei kykenisi irtaantumaan Windowsista, uskomme että Nokia lopulta Microsoft-sopimuksen umpeutuessa ottaisi Android-käyttöjärjestelmän nykyisen rinnalle.”, Handelsbanken toteaa.

Handelsbanken odottaa Nokialta toisella tuloskvartaalilla suurin piirtein konsensusennusteiden mukaista tulosta. Pankki odottaa Nokian myyneen Q2:n aikana 7,7 miljoonaa älypuhelinta, ja älypuhelinten keskihinnan laskua 191 eurosta 168 euroon.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös