Markkinakommentit

Aasian osakemarkkinat vastatuulessa

sijoitustunnelmatAasian talous- ja osakemarkkinoiden kehitys on joutumassa samaan myrskyyn jossa Eurooppa ja Yhdysvallat olivat aiemmin.

Synkkiä pilviä on muodostumassa Aasian sijoitusmarkkinoiden ylle. Intian rupia arvo laski tiistaina 20.8. ennätyksellisen alhaalle. Uutistoimisto Bloombergin mukaan viimeisten kolmen kuukauden aikana MSCI Asia Pacific –osakeindeksi on laskenut 9 prosenttia. Samalla ajanjaksolla Yhdysvaltojen S&P-indeksi on laskenut vain 1,2 prosenttia ja Euroopan Stoxx Europe 600 –indeksikin vain 2,4 prosenttia.

Erityisesti iskuja on saanut Indonesia, jonka osakekurssit ovat laskeneet jo 20 prosenttia huipputasostaan. Syynä Indonesian osakemarkkinoiden romahdukseen on maan vaihtotaseen vajeen paisuminen ennätyksellisen suureksi. Lisäksi maan talouskasvu jäi alle kuuteen prosenttiin ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen.

Handelsbankenin mukaan osakesijoittajat ovat nyt yhä enemmän kiinnostuneita Yhdysvaltojen markkinoista verrattuna kehittyviin markkinoihin.

“Bloombergin tutkimuksen mukaan instituutiot etsivät turvaa USA:n vakautuneista markkinoista ja siirtävät rahojaan pois kehittyviltä markkinoilta, kuten esimerkiksi BRIC-maista”, Handelsbanken toteaa aamukatsauksessaan.

Handelsbankenin mukaan Yhdysvaltalaisiin osakeindeksirahastoihin on sijoitettu tänä vuonna nettomääräisesti jo 95 miljardia dollaria, kun samaan aikaan kehittyvien markkinoiden vastaavista indeksirahastoista on vedetty 8,4 miljardia dollaria varoja pois.

“Tämä saattaa olla vakavaa Aasian kannalta”, toteaa Stephen Jen, Hedge-rahasto SLJ Macro Partnersin perustajajäsen Bloombergille. Jenin mukaan kehittyvät markkinat ovat nyt vaikeuksissa. Kaksi vuotta sama tilanne oli Euroopassa ja neljä vuotta sitten Yhdysvalloissa.

Sijoittajia huolestuttavat Aasian rahoitusmarkkinoiden kiristyminen ja Kiinan talouskasvun hidastuminen.

Markkinoiden reaktiot saattavat kuitenkin olla osittain ylireagointiakin. Näin ainakin ajattelee Bank of Singaporen pääekonomisti Richard Jerram, jonka mukaan Aasian talouksien kotimainen kysyntä on hyvässä vedossa. Markkinoiden odotukset ovat muuttumassa ylioptimistisista realistiseksi, Jerram kertoo Bloombergille.

Kommentoi
Ylös
>