ETF-analyysit

Tutkimustulos: Indeksisijoittamisen hyödyt kiistattomat

sijoitusrahastotIndeksisijoittaminen on helppoa ja vaivatonta. Tuore tutkimus osoittaa, että se tarjoaa myös parempia tuloksia kuin perinteisiin aktiivisesti hoidettuihin sijoitusrahastoihin sijoittaminen.

Kustannustehokkaiden  indeksirahastojen sekä indeksiosuusrahastojen eli ETF:in suosio kasvaa jatkuvasti. Passiivisesti hoidettujen indeksirahastojen ja ETF:ien edut tunnetaan hyvin. Ne tarjoavat kustannustehokkaan mahdollisuuden tehokkaasti hajautetun sijoitussalkun rakentamiseen.

Tuore tutkimus paljastaa sen mitä on osattu epäilläkin. Indeksirahastot ja ETF:t tuottavat paremmin kuin perinteiset aktiivisesti hoidetut sijoitusrahastot.

Sijoitusammattilaiset Richard A. Ferri ja Alex C. Benke vertasivat vuosien 1997 –2012 käsittävällä aineistolla aktiivisista rahastoista ja ETF:stä muodostettujen hajautettujen sijoitussalkkujen tuottoja keskenään. Molemmista ryhmistä, siis aktiivisesti hoidettujen rahastojen salkusta ja ETF-salkusta, muodostettiin useita omaisuuslajeja sisältävä sijoitussalkku.

Ferri ja Benke osoittivat, että 82 –90 prosenttia muodostetuista passiivisista ETF-salkuista tuotti paremmin kuin aktiivisesti hoidettu sijoitussalkku. Mitä pidempi oli sijoitushorisontti, sitä sitä suuremmalla todennäköisyydellä indeksisijoittaminen löi aktiivisesti hoidettuihin rahastoihin perustuvan sijoitussalkun.

Passiivisiin indeksirahastoihin sijoittaminen on järkevämpää sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä, tutkijat arvioivat tuloksia.

Keskeisimmät tutkimuksen havainnot ovat seuraavat:

  • Kun erilaisia indeksirahastoja ja yhdistetään yhteen sijoitussalkkuun, on todennäköisempää että salkun tuotto ylittää aktiivisesti hoidetun sijoitussalkun tuoton.
  • Mitä pitempi sijoitushorisontti, sitä suuremmalla todennäköisyydellä indeksisijoittaminen tuottaa paremmin kuin aktiivisesti hoidettuihin sijoitusrahastoihin sijoittaminen.
  • Indeksisijoittaminen tarjoaa tehokkaamman hajautusedun. Indeksisijoittaminen lyö sijoitusrahastoihin sijoittamisen todennäköisemmin, jos sijoitussalkussa on kaksi tai kolme indeksirahastoa.

Ferri ja Benke toteavat että tutkimuksen johtopäätös on selvä: sijoittajan kannattaa sijoittaa varansa muutamaan yksinkertaiseen ja alhaisten kustannusten ETF-rahastoon.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös