Osakeanalyysit

Mikä ajoi Tiimarin konkurssiin, markkinat vai johdon virheet?

TiimariSyyt Tiimarin konkurssiin riippuvat siitä keneltä kysytään. Vastaukset noudattavat tuttua kaavaa; johto syyttää toimintaympäristöä, ulkopuolinen arvostelee johdon päätöksiä.

Tiimari ilmoitti hakeutuvansa konkurssiin. Yhtiö ei käymissään neuvotteluissa ole onnistunut varmistamaan riittävää lisäpääomarahoitusta toimintansa jatkamiselle.

Yhtiö kertoo pörssitiedotteessaan yrittäneensä hakea ratkaisua toiminnan jatkamisen mahdollistamiseksi.

“Yhtiö on kuluvan vuoden aikana selvittänyt myös useita muita lisärahoitusmahdollisuuksia mukaan lukien mm. yhtiön varojen ja liiketoimintojen myynti sekä ulkopuolisen pankki- ja muun lisärahoituksen saaminen löytämättä kuitenkaan ratkaisua, jolla liiketoiminnan jatkuvuuden edellyttämä lisärahoitus olisi käynnistettyjen säästötoimenpiteidenkään jälkeen voitu turvata”, Tiimari kertoo.

Tiimari ilmoitti jo elokuussa että sen 100 %:sesti omistaman tytäryhtiön, Tiimari Retail Oy:n heinäkuun 2013 alustavan tuloksen perusteella oma pääoma on kääntynyt negatiiviseksi.

Nimetön analyytikko kertoi Kauppalehdelle, että konkurssin taustat johtavat yhtiön yritykseen laajentua ulkomaille ennen finanssikriisiä. Ulkomaanvalloitukseen panostettiin rahallisesti paljon. Ruotsista Tiimari osti Gallerix-ketjun. Gallerixin siirtäminen Suomeen ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan, ja ketju myytiin viime vuonna toimivalle johdolle.

Tiimarin 70-luvulla perustanut kauppaneuvos Kari Sulkanen kertoo konkurssin syyksi YLE:n verkkosivuilla muun muassa kaupattavan valikoiman muuttumisen. Sulkasen mukaan Tiimari luopui monista myynnin pohjan luovista käyttötavaroista ja keskittyi vain trendikkäisiin lahjatavaroihin.

Tiimarin johto ei tietenkään selitä konkurssia strategiavirheillä. Toimitusjohtaja Niila Rajala kertoi Uudelle Suomelle ongelmien johtuvan vähittäistavarakaupan yleisestä heikosta tilanteesta Suomessa.

Samainen selitys annettiin yhtiön pörssitiedotteessa. “Olemme erittäin pahoillamme, että vallitseva taloudellinen epävarmuus ja vähittäiskaupan kysynnän heikkeneminen tekivät riittämättömiksi ne toimenpiteet, joita viime vuosien aikana on toteutettu Tiimarin, liiketoiminnan kehittämiseksi sekä myynnin parantamiseksi ja kannattavuuden saavuttamiseksi”, yhtiö kertoo.

Tiimarin liiketoiminnan riesana on ollut myös myynnin voimakas kausiluontoisuus. Yhtiön vuosiliikevaihdosta yli 40 prosenttia tulee vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös